FreeCinema

Follow us

2010 – 2019: Οι χειρότερες ταινίες της δεκαετίας.

2010 – 2019. Ο Ηλίας Φραγκούλης επιλέγει τις χειρότερες ταινίες αυτής της δεκαετίας. Σίγουρα η πιο αιρετική λίστα που έκανε την εμφάνισή της σε κινηματογραφικό site… όλα αυτά τα χρόνια!

Δεν το κάνω επίτηδες! Απλώς, δεν υπακούω σε στερεότυπα της παγκόσμιας κριτικής, δεν έχω «ιερές αγελάδες» δημιουργών και όταν ακούω τη λέξη «σινεφίλ» θέλω να ξεράσω (χωρίς να βάλω δάχτυλο στο στόμα). Επίσης, απεχθάνομαι το «φεστιβαλικό» σινεμά και τις περγαμηνές ή τα βραβεία που το συνοδεύουν.

Η δεκάδα που ακολουθεί περιέχει τίτλους ταινιών που έγκριτα κινηματογραφικά sites ανά τον πλανήτη θα έχουν στις δικές τους λίστες με… τα καλύτερα φιλμ της δεκαετίας, από το 2010 έως και το 2019. Προσωπικά, χέστηκα! Τα παρακάτω έργα δεν τα ξαναβλέπω (ολόκληρα) ούτε υπό την απειλή όπλου! Εκτός αν είναι να μαζευτούμε με παρέα και να κάνουμε «γαλαρία». Για μένα, το σινεμά είναι απόλαυση. Ούτε δηθενιά, ούτε σοβαροφάνεια, ούτε «με το ζόρι» (διότι έτσι θα δείξουμε πως έχουμε «κουλτούρα»).

Ας με συγχωρέσουν όσες φιλμικές… κουράδες δεν χώρεσαν σε τούτο το top 10 ή κι εκείνες που ίσως ξέχασα να προσθέσω. Δεν ήταν σκόπιμο. Θέλω να τις ξεχάσω! Πάμε για αντίστροφη μέτρηση, με αξιολογική σειρά. Ο χώρος των σχολίων από κάτω είναι δικός σας. Φερθείτε κόσμια. Όχι βρισιές. Μόνο ξεμάλλιασμα!

Εδώ θα βρείτε τη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας 2010 – 2019.

10

Καζαντζάκης (2017) του Γιάννη Σμαραγδή


Το ελληνικό σινεμά μας έχει δώσει αμέτρητα τερατουργήματα μέσα στο διάστημα τούτης της δεκαετίας, αλλά δεν είναι δίκαιο να συγκρίνουμε τόσο άθλια φιλμ με το υψηλό επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής. Πώς μπορείς, όμως, να μην αναφερθείς σε αυτό το έπος; Τιμητική μνεία, λοιπόν. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

9

Μεγαλώνοντας (2014) του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ

Boyhood


Ο ορισμός του «γέρασα βλέποντας μία ταινία». Επί 165 λεπτά παρακολουθούσες ένα παιδί που… μεγάλωνε. Ρεαλιστικά. Θα μπορούσε να διαρκεί και 165 χρόνια, αλλά κανείς δεν ζει τόσο πολύ. Ευτυχώς. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

8

The Master (2012) του Πολ Τόμας Άντερσον


Δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από αυτή την ταινία, πια. Μόνο ότι πονούσαν και τ’ αυτιά μου, ίσως. Ενίοτε, οι ανθρώπινες λειτουργίες έχουν την ικανότητα να σε προστατεύουν από κάτι επίπονο, είτε σωματικό είναι είτε ανάμνηση. Το αποβάλλουν. Όπως η αφόδευση… (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

7

Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα (2016) του Κένεθ Λόνεργκαν

Manchester by the Sea


Η προκάτ μελούρα «οδύνης» που χτυπάει ξεδιάντροπα το συναίσθημα και… μου ανάβει τα λαμπάκια! Από την πρώτη στιγμή που είδα τα μικρά παιδιά του Κέισι Άφλεκ, χρονομετρούσα το πότε θα πεθάνει ένα από αυτά. Τελικά, ο Λόνεργκαν αποδείχτηκε μαλάκας πέραν κάθε φαντασίας. Τα σκοτώνει όλα μαζί σε μία σκηνή! (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

6

Emoji: Η Ταινία (2017) του Τόνι Λεοντίς

The Emoji Movie


Η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί από πολλά κακά animated έργα «για παιδιά». Η βαρβαρότητα αυτής της εμπειρίας, όμως, δεν έχει προηγούμενο. Αν μια βροχή από κουράδες έπεφτε με φόρα επάνω σου και σε έπνιγε, τότε θα ήξερες τι έζησα βλέποντας τούτο το φιλμ. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)