FreeCinema

Follow us

Η ΚΟΥΚΛΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ (2019)

(CHILD'S PLAY)

  • ΕΙΔΟΣ: Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λαρς Κλέβμπεργκ
  • ΚΑΣΤ: Όμπρεϊ Πλάζα, Γκέιμπριελ Μπέιτμαν, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Τιμ Μάθισον, Τρεντ Ρέντεκοπ, Ντέιβιντ Λιούις, Μπίατρις Κίτσος, Τάι Κονσίλιο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Single mother που μοχθεί για τα προς το ζην χαρίζει στον 13χρονο υιό της μία κούκλα για τα γενέθλιά του. Την αποκαλούν Buddi και είναι προγραμματισμένη να στέκεται δίπλα του ως ο καλύτερος φίλος του… μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος!

Από Chucky… «παρεάκι»! Και χωρίς φονικούς «σατανάδες» των οποίων το πνεύμα «μετακομίζει» στην κούκλα που έκανε trend στο είδος των ταινιών τρόμου το 1988, γνώρισε ουκ ολίγα (έξι, παρακαλώ) sequel, μέχρι και «Νύφη» (!) το 1998, κι εφέτος ξαναζωντανεύει από μία εγκληματικά στείρα χολιγουντιανή βιομηχανία που ούτε τον όρο του «remake» σέβεται, ούτε και αντιλαμβάνεται τι εστί «reboot» vintage franchise. Αποτέλεσμα, μία εντελώς καινούργια «Κούκλα του Σατανά» η οποία στο φιλμ μπορεί να επιστρέφεται πίσω στο κατάστημα διότι προκύπτει ελλαττωματική, στην πραγματικότητα, όμως, θα έπρεπε να είχε πεταχτεί σε κάδο ανακύκλωσης. Στην ψύχρα.

Αποθεωτικά ρατσιστική και ξενοφοβική η εισαγωγή, σε φάμπρικα σκλαβιάς όπου κατασκευάζονται οι κούκλες Buddi, με έναν κακομοίρη Βιετναμέζο να «την ακούει» από τον προϊστάμενό του και κατόπιν να αντιδρά «επαναστατικά» και εκδικητικά απέναντι στην ιμπεριαλιστική Δύση (λέμε τώρα), «φυτεύοντας» σκαρταδούρα λογισμικού στο προϊόν, το οποίο πρόκειται να καταναλώσει μία κάποια αθώα αμερικανική οικογένεια. Μετά την αρχική «πλάκα», η ταινία μάς συστήνει τη μάνα Κάρεν (η Όμπρεϊ Πλάζα ήταν «άτακτη» στα νιάτα της…) που εργάζεται στο ταμείο μεγάλου καταστήματος παιχνιδιών κι έχει παιδί ηλικίας 13 ετών, αλλά δεν τα φέρνει βόλτα ώστε να του αγοράσει δώρο γενεθλίων. Η επιστροφή μίας κούκλας Buddi με «δυσλειτουργίες» της δίνει την ιδέα να την κάνει δική της και να χαρίσει στον γιο της αυτό το… κακάσχημο cloud-connected AI, το οποίο θέλει να γίνει ντε και καλά ο καλύτερος φίλος και προστάτης του αγοριού (που φυσικά δεν έχει παρέες με κανένα άλλο παιδί στη γειτονιά…).

Όπως γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς, τούτο εδώ το έργο δεν έχει καμία σχέση με το original του ’88, αδικαιολόγητα η κούκλα έχει «διαλείψεις» και ενίοτε μονολογεί χρησιμοποιώντας το παλιό όνομα του Chucky, ενώ ακόμη και στην όψη το πράγμα είναι τόσο γκροτέσκα «πειραγμένο», που λες και θέλει να διαγράψει κάθε σχέση με την πρωτότυπη κούκλα! Ο Buddi, από υπερ-προστατευτικός απέναντι στον Άντι, καταντά να μοιάζει με απειλή που βάζει στο μάτι όποιον μπορεί να βλάψει ή να πονέσει το ανήλικο αφεντικό του (είτε είναι η γάτα του που τον γρατζουνάει και ματώνει, είτε ο εραστής της μαμάς που το παιδί δεν θέλει να βλέπει καν στο σπίτι τους). Η δεύτερη εντελώς ενοχλητική και βαθύτατα συντηρητική σεκάνς του φιλμ παρουσιάζει τον Άντι και δύο γείτονες που γίνονται φίλοι του να διασκεδάζουν βλέποντας το sequel του… «Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι» (1986). Οι σκηνές του έργου είναι εντελώς gore (και χιουμοριστικές, αν γνωρίζετε την ταινία) και τα παιδιά ξεκαρδίζονται, αλλά ο Buddi εμπνέεται από αυτές για το πώς θα σκοτώσει τα επερχόμενα θύματά του. Το ‘χουμε; Η κινηματογραφική βία «γεννά» δολοφόνους!

Το σενάριο αυτού του εντελώς αποτυχημένου σε περιεχόμενο «reboot» παίρνει διαστάσεις κακού αστείου στην εξέλιξή του, με την παρέα των παιδιών να νομίζει ότι βιώνει το… «Stranger Things», σε ένα πλαίσιο αντι-καπιταλιστικής (!) κριτικής του αμερικανικού καταναλωτισμού, με αιχμές για τους κινδύνους των smart electronics και των όποιων συσκευών παρακολούθησης της ιδιωτικής (ουσιαστικά) ζωής μας, μπερδεύοντας ιδέες από «Το Ξύπνημα των Νεκρών» (1978) του Ρομέρο και τα «Gremlins» (1984) μέχρι το «Ένας Μπαμπάς μα τι Μπαμπάς» (1996), για να καταλήξει σε ένα επικά φασαριόζικο φιάσκο που θες να ξεχάσεις πριν καν φτάσει στα end credits. Μερικές δεκαετίες πριν, απλά, θα του έβγαζες και τις μπαταρίες. Πριν το πετάξεις στα σκουπίδια…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

«Rated R for bloody horror violence». Μόλις εξαντλήθηκαν τα θετικά στοιχεία αυτής της ταινίας. Θα μπορούσε να έχει και άλλο τίτλο, μπας και δεν ρεζίλευε το παρελθόν του franchise. Άσε που, μεταξύ μας, «Η Κούκλα του Σατανά» του ’88 δεν υπήρξε και ποτέ πρωτοκλασάτο φιλμ στο είδος του. Για τα αζήτητα του home entertainment, πολύ σύντομα.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.