FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ (2017)

(MUŠKARCI NE PLAČU)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλεν Ντρίλοβιτς
  • ΚΑΣΤ: Μπόρις Ισάκοβιτς, Λέον Λούτσεβ, Εμίρ Χατζιχαφιζμπέγκοβιτς, Σεμπάστιαν Καβάτζα, Ερμίν Μπράβο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο εκτός σεζόν, στα βουνά της Σερβίας, μία ειρηνευτική οργάνωση μαζεύει βετεράνους των γιουγκοσλαβικών πολέμων για ένα «σεμινάριο συμφιλίωσης». Σε αυτόν τον καμβά, έχθρες και κατάλοιπα του πολέμου θα βγουν στην επιφάνεια, σε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Βόσνιος Άλεν Ντρίλοβιτς καταπιάνεται με μία βαθιά πληγή στην καρδιά και το μυαλό όλων των Βαλκάνιων: τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους. Οι αιματηρές, σφοδρές συγκρούσεις που σηματοδότησαν τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας κράτησαν περίπου δέκα χρόνια και κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 130.000 ανθρώπους, χώρια τα εκατομμύρια πληθυσμού που αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί. Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μνήμη των κατοίκων των εμπλεκομένων χωρών, και συχνά μονοπωλεί τη θεματολογία των ταινιών τους, δηλαδή κάτι ανάλογο με τον Εμφύλιο για τους Ισπανούς. Εδώ, ο Ντρίλοβιτς μας παρουσιάζει ένα βραδυφλεγές δράμα διαλόγων, σε κλειστό χώρο, το οποίο έφυγε με το βραβείο της Επιτροπής από το Κάρλοβι Βάρι.

Στο κεκλεισμένων των θυρών ξενοδοχείο της ταινίας, βλέπουμε εννέα ανθρώπους από το φάσμα της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβίας, σε ένα ιδιότυπο group therapy, υπό τις εντολές του Σλοβένου Ιβάν. Κανείς δεν θα βρισκόταν εκεί, εάν δεν υπήρχε η χρηματική αποζημίωση που τους έχει υποσχεθεί με το πέρας του σεμιναρίου. Οι κάτοικοι των προαναφερθεισών χωρών μιλούν την ίδια γλώσσα, τη σερβοκροατική, με μικρές παραλλαγές. Αυτό είναι, φαινομενικά, και το μόνο που μοιράζονται, μιας και από τις πρώτες κιόλας ώρες της «θεραπείας» ο εκτροχιασμός της κουβέντας είναι εξαιρετικά εύκολος, καθώς οι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι δεν είχαν μόνο εδαφικά και εθνικά κριτήρια, αλλά και θρησκευτικά: οι Σέρβοι, ως γνωστόν, είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οι Κροάτες Καθολικοί, ενώ στη Βοσνία το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας είναι μουσουλμανικό. Εννοείται πως τα εκατέρωθεν «οι δικοί μας δεν έκαναν σφαγές» δίνουν και παίρνουν.

Ο σκηνοθέτης, όμως, δεν κρίνει τους χαρακτήρες του. Κρίνει τον ίδιο τον πόλεμο και την καταστροφική του επίδραση στους ανθρώπους, ένα γεγονός που δεν μπορεί να έχει νικητές, παρά μόνο ηττημένους. Οι ρόλοι στο group αυτών των ανθρώπων θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είχαν αντιστραφεί. Ο βαθιά θρησκευόμενος Βόσνιος Μερίμ θα μπορούσε να έχει την ίδια κοσμοθεωρία με τον συμπατριώτη του, τον άθεο Γιάσμιν, αν είχε κι αυτός αναγκαστεί να περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, συμμέτοχος σε έναν πόλεμο όπου τον υποχρέωσαν να πολεμήσει. Όπως και ο Γιάσμιν, αντίστοιχα, δεν θα είχε αναπτύξει αυτή τη νιχιλιστική άποψη των πραγμάτων.

Στο σχεδόν ντοκιμαντερίστικο στυλ τού «Οι Άντρες δεν Κλαίνε» βοηθά το γεγονός πως ο Ντρίλοβιτς έχει καταφύγει σε Βαλκάνιους ηθοποιούς εγνωσμένης αξίας, κάτι που συμβάλλει τα μέγιστα σε δραματουργικές στιγμές έντασης. Μαζί με την αφηγηματική οικονομία του σεναρίου, αποτελούν τα κύρια στοιχεία τα οποία αποτρέπουν το φιλμ από το να βαλτώσει και να γίνει ένα ακόμα βαρύ κι ασήκωτο δράμα.

Το σίγουρο είναι πως ένας πόλεμος έχει αναρίθμητους διαφορετικούς τρόπους να σε νικήσει – είτε ψυχολογικά, είτε σωματικά, είτε και τα δύο μαζί. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που μοιράζονται οι πρωταγωνιστές εδώ: ο πόνος, η απώλεια, μία ζωή σε απόγνωση και τραύματα που πολύ δύσκολα μπορούν να επουλωθούν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Καλό σινεμά, προσεγμένοι διάλογοι και πολύ ενδιαφέρουσα θεματική γύρω από τη «γειτονιά» τη δική μας είναι στοιχεία που το «Οι Άντρες δεν Κλαίνε» (η πρόταση της Βοσνίας για τα περσινά ξενόγλωσσα Όσκαρ) αξιοποιεί ικανότατα. Αν δε σε ψήνουν τα… «ethnic» με τις αγριευτικές προφορές, περνάς σε κάτι άλλο.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.