FreeCinema

Follow us

ΒΑΛΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ (2018)

(METTI LA NONNA IN FREEZER)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζανκάρλο Φοντάνα, Τζουζέπε Στάζι
  • ΚΑΣΤ: Φάμπιο Ντε Λουίτζι, Μίριαμ Λεόνε, Λουτσία Οκόνε, Μαρίνα Ρόκο, Μπάρμπαρα Μπουσέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η Κλάουντια διατηρεί μια εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης με πολλά χρέη χάρη στη σύνταξη της γιαγιάς της. Όταν αυτή πεθάνει ξαφνικά, το σώμα της θα μπει στον καταψύκτη (!) και η σύνταξη θα συνεχίσει να τρέχει. Μόνο που θα εμπλακεί κι ένας τυπολάτρης αξιωματικός της οικονομικής δίωξης που ερωτεύεται την Κλάουντια.

Ένα πτώμα που εμφανίζεται και εξαφανίζεται δεν είναι το πιο σπάνιο εύρημα στην ιστορία της κωμωδίας. Το έχει χρησιμοποιήσει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι», έχει γίνει σλόγκαν με το «Τρελό Γουίκεντ στου Μπέρνι», το είδαμε και πάλι πρόσφατα στο «Πάρτι Γυναικών». Σε ό,τι αφορά το εύρημα, λοιπόν, η ιταλική κωμωδία των Τζανκάρλο Φοντάνα και Τζουζέπε Στάζι δεν πρωτοτυπεί. Και σίγουρα δεν είναι μια ταινία που θα μπει σε κάποια ανθολογία του genre. Καταφέρνει κάτι, όμως: να είναι μια λαϊκή κωμωδία, όχι προσβλητική, που μεταδίδει στον θεατή αυτό το φαρσικό (λέγε με και μπαλαφάρα) στοιχείο με ιταλικά χαρακτηριστικά.

Είναι συχνό το φαινόμενο οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς και πολύ μακριά. Για το «Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο», αυτό είναι ένα μαζικό ιταλικό φαινόμενο οικονομικού εγκλήματος, ένα από τα πολλά που αποκαλύπτει ο μανιακός με τον νόμο Σιμόνε. Σε μια από τις υποθέσεις του θα πέσει πάνω στην Κλάουντια, η οποία απειλεί να καταστρέψει έναν πίνακα του Καραβάτζιο, καθώς ένα μουσείο τής χρωστάει «επ’ αόριστον» 160.000 ευρώ. Τα λεφτά δεν έρχονται, έρχεται όμως μια (ακούσια) κατραπακιά από την Κλάουντια στον Σιμόνε, ο οποίος μάλλον έχει ανακαλύψει την καψούρα της ζωής του.

Την ίδια στιγμή, η γιαγιά – χρηματοδότης της επιχείρησης «φεύγει» από τη ζωή και οι κολλητές – υπάλληλοι της Κλάουντια τη συμβουλεύουν να αποκρύψει τον θάνατο της ηλικιωμένης, να τη χώσει σε έναν καταψύκτη και να συνεχίσει να… συντηρεί την επιχείρηση συντήρησης με τη σύνταξη εκείνης! Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες του Σιμόνε έχουν προσέξει ότι του άρεσε η Κλάουντια και βάζουν χείρα βοηθείας ώστε να τον κάνουν να την ερωτευτεί όσο δεν παίρνει, μπας και σταυρώσουν καμία πιο χαλαρή μέρα στη δουλειά. Και εκεί θα αρχίσει μια σειρά από παρεξηγήσεις, με μυστικά και ψέματα να μπερδεύονται χιουμοριστικά.

Ο Σιμόνε μαζεύει το κουράγιο του για να πλησιάσει την Κλάουντια, εκείνη κάνει ότι ανταποκρίνεται για να αποφύγει την αποκάλυψη της απάτης της. Και οι καταστάσεις θα μπερδεύονται όλο και περισσότερο. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάποια ιδιαίτερη φινέτσα στην κωμωδία. Πρόκειται για καθαρά λαϊκό θέαμα, με τις υπερβολές που συνήθως το συνοδεύουν. Γκριμάτσες, φωνές, κραυγαλέες μεταμφιέσεις κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, το «Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο» δεν είναι και εντελώς για πέταμα. Έχει μια ιστορία κι έναν στοιχειωδώς γρήγορο ρυθμό, ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που ισορροπεί αρκετά πετυχημένα στις ακρότητες και, τελικά, το πτώμα δεν βρωμάει (και τόσο πολύ).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είπαμε ιταλική κωμωδία, αλλά μην περιμένεις και τον επόμενο Μάριο Μονιτσέλι! Σε μια ελληνική της εκδοχή (σαν να τη βλέπω να έρχεται…), η ταινία θα έβγαινε à la manière de «I ♥ Karditsa». Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, διότι αν η γιαγιά ήταν και Καρδιτσιώτισσα… θα βγάζαμε το ψυγείο από την πρίζα!


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.