FreeCinema

Follow us

ΜΠΑΝΤΙ: Ο ΡΟΚ ΣΤΑΡ (2016)

(ROCK DOG)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ας Μπράνον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Ο Μπάντι είναι ο νεαρός διάδοχος του θρόνου μιας φυλής θιβετιανών Μαστίφ, όμως ονειρεύεται να γίνει μουσικός. Όταν ένα ραδιόφωνο πέφτει από τον ουρανό, ο Μπάντι αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό του, μπλέκοντας σε απίστευτες περιπέτειες.

Αυτό το 3D animation, ανεξάρτητο προϊόν… κινεζο-αμερικανικής συνεργασίας βασισμένο στο graphic novel «Tibetan Rock Dog» του Ζενγκ Τζουν από το 2009, έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στον δυτικό κόσμο τον περασμένο Οκτώβρη στο Φεστιβάλ Λονδίνου (και ως FREE CINEMA ήμασταν εκεί), και από τότε οι προσδοκίες για το μεγάλο του άνοιγμα… βουβάθηκαν επικίνδυνα, αλλά μάλλον δικαιολογημένα (στη συνέχεια πάτωσε στα αμερικανικά ταμεία).

Ως ταινία κινουμένων σχεδίων για πολύ συγκεκριμένο ηλικιακό target group, περίπου 8 – 12 ετών, δεν είναι καθόλου κακή. Όλα τα μηνύματα περί οικογένειας, φιλίας και αυτοπεποίθησης στο να κυνηγήσεις τα όνειρά σου υπάρχουν εδώ και, παρότι κάπως αφελώς και επιφανειακά γραμμένα, δεν προσβάλλουν τη νοημοσύνη του παιδικού κοινού. Επιπλέον, έχει τον χαρακτήρα του Άνγκους, της γάτας – ινδάλματος του νεαρού Μπάντι, μια απολαυστική μείξη των περισσότερων rock θρύλων μιας κάποιας ηλικίας που η μουσική μόδα τούς έχει ξεπεράσει ή, ακόμα χειρότερα, τους έχει βάλει σε έναν απλησίαστο θρόνο, καταστέλλοντας την όποια έμπνευση ή δίψα τους για τη δημιουργία κάτι καινούργιου. Ο Άνγκους, λοιπόν, ζώντας σχεδόν ως ερημίτης στην απίστευτη βίλα του (lifestyle που, παρότι γυρίστηκε πριν τον θάνατό του, θυμίζει εκείνο του Prince), γίνεται άθελά του ο μέντορας του Μπάντι, καθώς ο νεαρός πρίγκιπας προσπαθεί να εξελίξει τη μουσική του στη μοντέρνα Μητρόπολη, την ίδια στιγμή που οι εχθροί τής φυλής του αποφασίζουν να επιτεθούν στην απομονωμένη πατρίδα του, στα χιονισμένα βουνά του Θιβέτ.

Το επίπεδο του animation είναι επαρκές, τα τραγούδια θέλουν – μα δυστυχώς αποτυγχάνουν – να γίνουν πιασάρικα (αν κι εμείς τα ακούσαμε στην αγγλική τους version, εσάς σας προσφέρεται μόνο η ελληνική μεταγλώττιση) και η ιστορία έχει κάποια πραγματικά αστεία σημεία ή συγκινητικές στιγμές, ειδικά μεταξύ του μουσικόφιλου γιου και του φαινομενικά πολεμοχαρούς βασιλιά – πατέρα του. Ωστόσο, από όλα τα παραπάνω, πρέπει να καταλάβατε πως η γενική εντύπωση είναι ενός μέτριου αποτελέσματος που ακόμα και τα μικρότερα παιδιά θα ξεχάσουν μετά την έξοδο από την κινηματογραφική αίθουσα. Η κινεζική εταιρεία έριξε αρκετά χρήματα σε τούτη τη δημιουργία της και προσέλαβε τον Ας Μπράνον, σκηνοθέτη και σεναριογράφο του – επίσης μέτριου – «Ώρα για Σερφ» και συν-σκηνοθέτη του «Toy Story 2», όμως η έλλειψη εμπειρίας της σε αυτό το πολύ απαιτητικό κινηματογραφικό είδος και ίσως ένα attitude παραγωγής τύπου «πάρτε τα λεφτά μας, γυρίστε μια ταινία, να σπάσουμε τη δυτική αγορά», δεν μεταφράζεται και σε υψηλή ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το, κατά τα άλλα, συμπαθές «ροκ σκυλί», δυστυχώς, δεν προοριζόταν να έχει τη θρυλική καριέρα που ονειρεύτηκε…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι άνω των 12 – 13 ετών, τότε μάλλον όχι (ίσως η αγγλόφωνη version να σε έπειθε λίγο περισσότερο, κυρίως με τη φωνητική ερμηνεία του κωμικού Έντι Ίζαρντ ως Άνγκους, αλλά δυστυχώς δεν έχεις αυτή την επιλογή). Αν έχεις παιδιά αυτής της ηλικίας, τότε είναι μια συμπαθής επιλογή για οικογενειακή κινηματογραφική έξοδο, αλλά τίποτα παραπάνω.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Αν και πολλοί με νιώθουν σαν μια αληθινά ροκ περσόνα, εγώ γουστάρω πιο πολύ τα «σκυλιά». Ήθελα να το βγάλω από μέσα μου. Ευχαριστώ.