FreeCinema

Follow us

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ (2017)

(THE SHACK)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στιούαρτ Χέιζελνταϊν
  • ΚΑΣΤ: Σαμ Γουέρθινγκτον, Οκτέιβια Σπένσερ, Ράντα Μίτσελ, Τιμ ΜακΓκρο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 132'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας έχουν δοκιμάσει την πίστη ενός οικογενειάρχη. Ένα ξαφνικό κάλεσμα στον τόπο που έχει συνδεθεί με ένα σοβαρό πλήγμα στη ζωή του, θα δώσει την αφορμή για μια νέα αρχή.

Λίγο πρόωρα, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην οποία θα ταίριαζε πολύ περισσότερο, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες αυτό το «χριστιανικό» δράμα, που επιχειρεί να ανανεώσει κάπως την οικογενειακή ταινία του είδους. Όχι ότι δεν προσπαθεί, αλλά το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει κανέναν, ούτε και μερικές αξιοπρεπείς ερμηνείες.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Μακ, έχει περάσει πολλά στη ζωή του. Έναν πατέρα, που βλέπουμε πριν ακόμη πέσουν οι τίτλοι έναρξης, να εκδηλώνει τον αλκοολισμό και τη βία του στην οικογένεια. Ο μικρός τότε Μακ, μέσα από την επαφή του με μια γειτόνισσα, θα προχωρήσει σε μια πράξη που θα μπορούσε να τον καταδιώκει για όλη του τη ζωή – αν δεν συνέβαινε κάτι πολύ χειρότερο αρκετά χρόνια μετά, το οποίο θα σημαδέψει ολόκληρη την οικογένεια: ο θάνατος της κόρης του, έπειτα από την απαγωγή της. Είναι ένα γεγονός που πνίγει ολόκληρη τη φαμίλια σε βαθιά θλίψη και περισσότερο τον Μακ, που δεν έχει – σύμφωνα με το σενάριο – το αποκούμπι της Πίστης.

Αρκετόν καιρό αργότερα, δέχεται μια πρόσκληση να βρεθεί σε μια καλύβα. Είναι η ίδια καλύβα στην οποία είχε δολοφονηθεί η κόρη του, το σημείο που έχει δώσει την αφορμή για έναν πόνο που δεν ξεπερνιέται. Τι θα βρει εκεί; Ένα πολυεθνικό τρίο, με μια Αφροαμερικανή γυναίκα που είναι ο Θεός, έναν Άραβα Χριστό και μια Ασιάτισσα στον ρόλο του Αγίου Πνεύματος. Αυτό που θέλουν να καταφέρουν είναι να κάνουν τον Μακ να επανέλθει στη ζωή, να αντιμετωπίσει την οργή του για τη ζωή και τον Θεό, με λίγα λόγια να ξαναπιστέψει.

Ελπίζω να μην υπάρχουν πολλές απορίες για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δα και καμιά ταινία μεγάλης ανατροπής. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Ότι αν και βασίζεται σε ένα εύρημα, κατά τα άλλα πάει με τον – γλυκανάλατο – σταυρό στο χέρι. Χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές, δεν κερδίζεις την πίστη του άλλου. Ούτε και του θεατή. Το εύρημα της Θεού είναι καλό και το κάνει σαφώς καλύτερο η ερμηνεία της Οκτέιβια Σπένσερ, που μια ματιά ρίχνει και είναι σα να έχει αναλύσει δέκα σελίδες σενάριο. Το οποίο, ωστόσο, είναι πολύ ταπεινό για να της δώσει ικανές πάσες. Ο Σαμ Γουέρθινγκτον από την άλλη είναι πολύ ουδέτερος για να σε κάνει να συμπάσχεις, κάτι που τελικά καταφέρνει μόνο η τεράστια διάρκεια της ταινίας, η οποία σε οδηγεί βασανιστικά προς τον σταυρό του μαρτυρίου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μια εξαιρετική Οκτέιβια Σπένσερ στον ρόλο της Θεού και κάποια δόση χιούμορ, δεν είναι ικανά να σε κάνουν να πιστέψεις στην προσπάθεια του «Αναζητώντας την Αλήθεια» να κάνει μια σύγχρονη και ελκυστική ταινία γύρω από τη θρησκευτική πίστη. Τα 132 λεπτά της, όμως, μάλλον περισσότερο σε κάνουν να πεις ότι δεν υπάρχει Θεός.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι μια χοντρή μαύρη και λέει ότι είναι ο Θεός. Πιο εύκολα σήκωνα Επιτάφιο… μόνος μου!