FreeCinema

Follow us

RAW (2017)

(GRAVE)

  • ΕΙΔΟΣ: Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζουλιά Ντικουρνό
  • ΚΑΣΤ: Γκαράνς Μαριγιέ, Ελά Ρουμπφ, Ραμπά Ναΐτ Ουφελά, Λοράν Λουκά, Ζοανά Πρες
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 99'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS

Χορτοφάγος, πρωτοετής της Κτηνιατρικής, βιώνει τα τυπικά καψόνια από τους μεγαλύτερους συμφοιτητές της, ανάμεσα στα οποία υποχρεώνεται να γευτεί ωμό κρέας. Ο οργανισμός της θα αντιδράσει βίαια, αλλά στη συνέχεια θα προκύψει… η ανάγκη.

Η γαλλική σχολή των ταινιών τρόμου είχε πάρει μια μικρή κατηφόρα εδώ και λίγα χρόνια, όμως η πρωτοεμφανιζόμενη Ζουλιά Ντικουρνό δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για… ζουμερές εμπειρίες και ανατριχίλες για το genre à la française. Μετά την πρώτη προβολή του «Raw» στις τελευταίες Νύχτες Πρεμιέρας, έτυχε να τη ρωτήσω κατ’ ιδίαν ποια είναι η αγαπημένη της ταινία τρόμου από την ιστορία του γαλλικού σινεμά, ώστε να καταλάβω καλύτερα με τι ταυτίζεται σχετικά με το είδος, και μου απάντησε εντελώς αυθόρμητα το «Les Yeux Sans Visage» (1960) του Ζορζ Φρανζί. Αισιοδοξώ, λοιπόν.

Το φιλμ παρακολουθεί την ίσως απότομη ενηλικίωση της νεαρής Ζουστίν, που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πατρικού οίκου για να μπει «στα βαθιά», τα καθήκοντα και την καθημερινότητα του μελλοντικού της βίου ως ενήλικα. Ο τρόπος που η Ντικουρνό παρουσιάζει τη φοιτητική ζωή, ως κάτι σαν στρατόπεδο νεοσύλλεκτων (!), είναι παραλληλισμός αρκετά καυστικός αν τον συνδυάσεις με τη δοκιμασία των πρωτοετών που πρέπει να φάνε ωμά εντόσθια ζώων αντί «καψονιού» σε μια αναπάντεχα και προκλητικά… αιματοβαμμένη σεκάνς. Η μεγαλύτερη αδελφή της Ζουστίν, η Αλεξιά, επίσης φοιτά εκεί και αυτό δεν δίνει καμία ελπίδα στη νεαρή ηρωίδα να τη σκαπουλάρει. Φυσικά, η πρώτη θα κάνει εμετό και ο οργανισμός της θα «διαμαρτυρηθεί» έντονα, δημιουργώντας άσχημα εξανθήματα και ερεθισμούς σε όλο της το κορμί. Η Ζουστίν είναι χορτοφάγος.

Η πρώτη επαφή με τη γεύση του κρέατος θα βάλει τη φαντασία της σε ένα test αντοχής, με το σώμα να επιθυμεί την επανάληψη. Η Ντικουρνό παρουσιάζει την όλη διαδικασία της «μεταστροφής» της ηρωίδας σαν μια μορφή εθισμού προς το καινούργιο, η οποία παραπέμπει σε φιλμ με βαμπιρικό θέμα. Υπάρχουν και ελαφρές νύξεις γύρω από την παρθενία ή τη σεξουαλικότητα, όμως η δημιουργός (και σεναριογράφος) δεν δείχνει να έχει διαθέσεις προσανατολισμού παρεμφερείς με το «Ginger Snaps» (2001), για παράδειγμα, στο βάθος της αλληγορικής της σκέψης. Οι fans του είδους αποκλείεται να μην κάνουν τη σύγκριση με εκείνο το φιλμ, καθώς οι ομοιότητες στην ιστορία είναι ουκ ολίγες, αρχής γενομένης από την ύπαρξη των δύο κοριτσιών / αδελφών. Η Ντικουρνό, όμως, δεν θίγει τόσο έντονα ζητήματα όπως η εμφάνιση της γυναικείας περιόδου ή το σεξ σε συνάρτηση με τον πόνο (για να μη φτάσω μέχρι τον φετιχισμό της νεκροφιλίας). Ακόμη και η σημειολογία της γύρω από το αίμα δείχνει να έχει άλλη κατεύθυνση.

Υφολογικά, το «Raw» καταλήγει να «συγγενεύει» περισσότερο με το… «Αυτόχειρες Παρθένοι» (2000) της Σοφία Κόπολα, αφήνοντας τη θρησκοληψία σε δεύτερο επίπεδο, σίγουρα. Εκεί, ο οίκος εξέφραζε τον εγκλεισμό από την οικογένεια, αφήνοντας στις πέντε αδελφές ως μοναδική διαφυγή την επιλογή της αυτοκτονίας. Εδώ, οι ηρωίδες έχουν την ελευθερία να αποδράσουν από τον οίκο τους, όμως ο έξω κόσμος είναι μάλλον αφιλόξενος και επικίνδυνος γι’ αυτές. Έχουν βγει έξω, αλλά… δεν «χωράνε» έξω. Όπως συμβουλεύει τη Ζουστίν η νοσοκόμα της σχολής, «βρες για σένα μια ήσυχη γωνιά». Ή γύρνα στην ασφάλεια των… δικών σου ανθρώπων.

Η κατακλείδα του έργου αποκαλύπτει και το ουσιαστικό statement του «Raw», δίνοντας ένα νέο νόημα στην έννοια του «εν σάρκα μία» (δίχως… στεφανώματα εδώ!). Ο κανιβαλισμός μας ενώνει. Ως κοινωνία. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Και έχει να κάνει κι αυτός με την «ιεραρχία» στην τροφική αλυσίδα. Το χάος εκεί έξω προκαλεί… δυσπεψία. Κάποιοι πρέπει να μας προστατεύουν από τη δυσαρμονία και τη δυσλειτουργικότητα. Το αίμα μας. Πρωτίστως.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ταινία τρόμου με μυαλό και «διαφορετικότητα» στην προσέγγιση για τους πιο… ώριμους fans του είδους. Έρχεται με τη φήμη… λιποθυμιών από φεστιβαλικές προβολές του εξωτερικού. Ενδεχομένως, κάποιοι θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με λίγο πιο σκληρές ή αιματηρές σκηνές να αισθανθούν μια ενόχληση… στο στομάχι. Σοκαριστικές εικόνες, πάντως, οι γνώστες του genre δεν θα βρουν εδώ. Αν πας μόνο για το αίμα, θα πας σε λάθος έργο. Είπαμε. Υπάρχει και μυαλό στο «Raw»!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.