FreeCinema

Follow us

O ΙΔΡΥΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ (2016)

(THE FOUNDER)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Λι Χάνκοκ
  • ΚΑΣΤ: Μάικλ Κίτον, Τζον Κάρολ Λιντς, Νικ Όφερμαν, Λόρα Ντερν, Μπι Τζέι Νόβακ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Η αληθινή ιστορία του Ρέι Κροκ, ενός φιλόδοξου πλασιέ που είχε την εξυπνάδα και το όραμα να αναπτύξει το πρώτο μαγαζάκι των αδελφών… McDonald’s σε franchise, καταλήγοντας μέχρι και να παίρνει την επιχείρηση μέσα από τα χέρια τους!

Επιμονή. Είναι η λέξη – κλειδί στη ζωή του κεντρικού ήρωα, ο οποίος αγωνίζεται να πιάσει την καλή, το αποκαλούμενο «αμερικάνικο όνειρο», για να ξεφύγει από την «παγίδα» του μεροκαματιάρη πλασιέ και να έχει ένα πιο καθαρό κούτελο στην κοινωνία (και στο country club «της γειτονιάς», όπου κάθε αντρόγυνο μοστράρει την ανέλιξή του). Ο Ρέι Κροκ, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, θα ανακαλύψει ένα επαρχιακό μαγαζάκι που λανσάρει το πιο καθιερωμένο σήμερα ως «fast food», θα εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα του σερβιρίσματος, την ποιότητα του προϊόντος και το μοντέλο του ιδανικού πελάτη: της οικογένειας. Τα δύο αδέλφια των ΜακΝτόναλντ θα τον εμπιστευτούν και η επιμονή του Κροκ θα ανταμειφθεί σε μορφή συνεργασίας, με τον δεύτερο να αναζητά επενδυτές που θα είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν περισσότερα McDonald’s και σε άλλες περιοχές, αν όχι σε ολόκληρη την Αμερική. Φυσικά, το επόμενο σκαλί που θα διαβεί στη ζωή του ο κύριος Κροκ είναι εκείνο της απληστίας…

Περισσότερο «απονήρευτος» παρά με τη διάθεση να σχολιάσει ουσιαστικά τον τόσο μακιαβελικό ρόλο του ήρωά του, ο Τζον Λι Χάνκοκ, σκηνοθέτης – «παραγγελιάς» του Χόλιγουντ, υπογράφει μια τυπική, μάλλον άγευστη βιογραφία που ξεκινά σαν άδολη παραβολή για τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένας καθημερινός άνθρωπος σε αυτή τη Γη της Επαγγελίας, αλλά το ηθικοπλαστικό κέντρο βάρους του φιλμ μετατοπίζεται μέχρι να φτάσουμε στο φινάλε του «παραμυθιού», καθώς τα αδέλφια των ΜακΝτόναλντ χάνουν τα πάντα εξαιτίας των αδυσώπητων σχεδίων του Κροκ (αλλά και του στυγνού, καπιταλιστικού προτύπου ανάπτυξης των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ). Στην αρχή ταυτίζεσαι με την εξυπνάδα του Κροκ, στο τέλος αισθάνεσαι τον οίκτο και έναν θυμό δικαίου για τα δύο αδέλφια. Και εκεί διαπιστώνεις ότι παρακολουθούσες μια σουρεαλιστικά ανισόρροπη ταινία που δεν έχει συμμετοχή συνείδησης στα πεπραγμένα.

Ο Μάικλ Κίτον σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος (έως και του ρυθμού του φιλμ!) επάνω του, σαν μια υπερδραστήρια μηχανή που δεν φρενάρει για κανένα εμπόδιο, άπαξ και έχει κατανοήσει το μέγεθος του κέρδους από το όλο εγχείρημα της ανάπτυξης των McDonald’s σε εθνικής εμβέλειας franchise και καταφέρνει να γίνεται από συμπαθής έως και… σκέτη γλίτσα ανθρώπου, κάτι που τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ανέκαθεν επιτύγχαναν. Οι καρατερίστες που τον πλαισιώνουν στέκουν από ικανοποιητικοί έως διεκπεραιωτικοί, το production value και η σκηνογραφία δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα, όμως αυτός ο «Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας» διαρκεί πολύ περισσότερο από τον χρόνο που χρειάζεσαι για να φας… όχι ακριβώς αυτό που όλοι επαινούν στην ταινία αλλά το γνωστό, «πλαστικό» burger του σήμερα, μετατρέποντας την όλη απόπειρα σε αυτοχλευασμό! Στο τέλος, απλά, έχεις μείνει με την όρεξη…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μοιάζει ενδιαφέρουσα στην αρχή η ιστορία, αλλά στην εξέλιξή του ο «Ιδρυτής» αυτής της αυτοκρατορίας ταχυφαγείων αμφιβόλου ποιότητας δεν αποδεικνύεται χορταστικός ούτε ως βιογραφία αλλά ούτε και ως σκεπτόμενη άσκηση κριτικής ενός αναπτυξιακού μοντέλου επιχειρήσεων που, κατά κάποιον τρόπο, πάντα με τη χείρα βοηθείας των αδίστακτων νομικών, «ξεπαρθένιασε» την Αμερική. Σίγουρα μαθαίνεις κάτι ιστορικά, αλλά όχι και κάτι που δεν αποτελεί… στερεότυπο κατάντιας. Κοινώς, δεν θα σε διασκεδάσει. Και αυτό αποτελεί ατόπημα. Ή χάσιμο χρόνου.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι η ιστορία του τύπου που σκαρφίστηκε να κάνει τα μακντόναλντ αλυσίδα φαστφουντάδικων. Πρέπει να βγαίνει πιο φτηνό από το να πας σ’ αυτές τις ΤεντΕξ μαλακίες.