FreeCinema

Follow us

Ο ΚΟΥΜΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΟΡΔΕΣ (2016)

(KUBO AND THE TWO STRINGS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τράβις Νάιτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Μια σκοτεινή φορά κι έναν ταραγμένο καιρό, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ένα ορφανό από πατέρα μικρό αγόρι, χαρισματικός αφηγητής, αναζητά μια μαγική πανοπλία για να υπερνικήσει τα κακά πνεύματα που στοιχειώνουν τη μητέρα του και τον ίδιο, και απειλούν να καταστρέψουν τον κόσμο ολόκληρο.

Είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσει το «Kubo» σε λέξεις. Γιατί δεν είναι απλά μια ταινία. Είναι εμπειρία. Και ως τέτοια δικαιούσαι να τη βιώσεις, άνευ hype, εκτενών περιγραφών και επεξηγήσεων. Για να κατακλύσει δεόντως τις αισθήσεις, να τρυπώσει στη συνείδηση και από εκεί να κυλήσει αμετάκλητα, αλλά γλυκά σε κάθε σπιθαμή της – υλικής και άυλης – ύπαρξής σου. Όπου θα φωλιάσει γόνιμα για πάντα. Όπως άλλα αριστουργήματα του είδους («Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης») και όχι μόνο. Παραμύθι για (όχι πολύ) μικρά και (κυρίως) μεγάλα παιδιά. (Καλλι)τεχνικό επίτευγμα που σπάει ρεκόρ, ως το μεγαλύτερο σε διάρκεια stop motion animation στην Ιστορία, που εξασφάλισε για τον ήρωά του 48 εκατομμύρια εκφράσεις προσώπου, σκαρφίστηκε την ψηλότερη stop motion μαριονέτα που φτιάχτηκε ποτέ (τον 4,88 μέτρα Δαίμονα Σκελετό), και ξόδεψε 19 ολόκληρους μήνες για να ολοκληρώσει μονάχα τη σκηνή πάνω στο αυτοσχέδιο πλοίο του Κούμπο.

Μα πάνω απ’ όλα, μια γεμάτη μαγεία και αλήθεια αλληγορία για όλες τις δυαδικότητες, τα Yin και τα Yiang εκεί έξω, που ορίζουν την ανθρωπιά και την (κυκλική) πορεία μας μέσα στον χρόνο: το φως και το σκοτάδι, τον ήλιο και το φεγγάρι, την αγάπη και την απώλεια, τη μισαλλοδοξία και τον αλτρουισμό, τη ζωή και τον θάνατο. Πορεία, που όπως κάθε ιστορία, χρειάζεται αργά ή γρήγορα ένα τέλος. Πορεία, με άλλα λόγια θνητή, αλλά και ασύγκριτα σημαντική, όταν είναι γεμάτη με αναμετρήσεις με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, τον καλό και τον κακό μας εαυτό, υπομονή και συγχώρεση. Σαν αυτή του Κούμπο, που οπλισμένος μόνο με ένα μάτι, δύο διαφορετικές από άλλες χορδές και πολύ θάρρος, βλέπει πέρα από τις δυαδικότητες και τους εξωγενείς ή ενδογενείς δαίμονές του τα δυνάμει πανέμορφα, πανίσχυρα, αμέτρητα και ποικίλα συνταιριάσματα, και μέσα από μια περιπέτεια δύσκολων επιλογών εκπληρώνεται. Και εφευρίσκει το τέλος που αξίζει. Σε αυτή τουλάχιστον την ιστορία του.

Στην πραγματικότητα το «Kubo» αποτελεί μια εκδοχή της Οδύσσειας. Από εκείνες τις χιλιοειπωμένες, που κάθε πολιτισμός, σε κάθε γωνιά τού πλανήτη, κουβαλά στην παράδοσή του. Αυτό, όμως, που το κάνει πραγματικά σπουδαία ταινία / εμπειρία είναι η παντελής έλλειψη κοινοτοπίας που το χαρακτηρίζει. Με πρωτόγνωρα ευφάνταστες εικόνες – ποίηση εν κινήσει που θα σου ρίξουν το σαγόνι στο πάτωμα (όπως εκείνες της εναρκτήριας σκηνής στον οργισμένο ωκεανό), αναπάντεχες στροφές και τολμηρές ανατροπές στις ατραπούς της αφήγησης, γάργαρο και καίριο χιούμορ, σε κατακτά εξαπίνης. Όπως δεν περίμενες και δεν είχες φανταστεί ποτέ. Σαν να βλέπεις μια ιστορία ενηλικίωσης πρώτη φορά. Σαν να ενηλικιώνεσαι. Από την αρχή. Ξανά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ναι, απολύτως. Ιδανικά, αν είσαι άνω των δεκατριών (ή, άντε, πολύ υποψιασμένο δεκάχρονο), αγαπάς το σινεμά του Φανταστικού και την υψηλή τέχνη του stop motion animation. Θα σου έλεγα, επίσης, να κάτσεις μέχρι τέλους στα end credits, για να ανακαλύψεις απίθανα πράγματα για τη δημιουργία αυτής της ταινίας. Κυρίως, όμως, για να παρασυρθείς στη διασκευή της Ρετζίνα Σπέκτορ στο «While My Guitar Gently Weeps» των Beatles, που θα… χορέψει τις συναισθηματικές σου χορδές στο ταψί (με την καλύτερη δυνατή έννοια) και θα σε ολοκληρώσει. Παίζεται μονάχα η μεταγλωττισμένη στα ελληνικά version.


MORE REVIEWS

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Ολιγοήμερο ταξίδι εταιρικού bonding σε απομονωμένο hiking retreat αυστραλέζικου εθνικού πάρκου καταλήγει σε θρίλερ, με την εξαφάνιση μιας γυναίκας η οποία (διόλου συμπτωματικά;) λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης για λογαριασμό ομοσπονδιακών πρακτόρων. Υπάρχει χρόνος για να βρεθεί ζωντανή ή μήπως πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο δολοφονίας;

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Στο μεγάλο «πουθενά» του Νέου Μεξικού, κάπου στα ‘80s, η Λου, επιστάτρια ενός βουτηγμένου στην τεστοστερόνη γυμναστηρίου, θα ερωτευθεί την Τζάκι, μια bodybuilder περαστική από τα μέρη εκείνα, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μα ονειρεύεται περισσότερα μούσκουλα και δόξα. Γύρω τους, όμως, συγκεντρώνονται αρκετά… πτώματα και χρέη παλιά κι αλύτρωτα.

ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Όταν έπειτα από έλεγχο αλκοτέστ του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, ο Μαρκ οφείλει να περάσει από μια σειρά ιατρικών και ψυχολογικών σεμιναρίων αξιολόγησης, εάν επιθυμεί να το πάρει ξανά πίσω. Το αληθινό πρόβλημα του Μαρκ, όμως, δεν είναι η προσωρινή απώλεια του διπλώματός του, αλλά η μη συνειδητοποίηση της κατάστασης την οποία βιώνει ως… αλκοολικός.

ΕΓΩ, ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Δύο έφηβα αγόρια ξεκινούν από το Ντακάρ της Σενεγάλης κυνηγώντας το όνειρο της καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιταλία, να εύχεσαι να μην είναι μακρύς ο δρόμος.

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟΠΛΟΙΟ

Η καθημερινότητα στο πλωτό κέντρο φροντίδας πασχόντων από ψυχικές διαταραχές «Adamant», το οποίο βρίσκεται δεμένο σε προβλήτα του Σηκουάνα στο Παρίσι.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένα παιδάκι και πρέπει να βρει τη μαγική πανοπλία που φορούσε ο πατέρας του για να φάει το κακό το πνεύμα. Δεν θα φορεθεί πολύ στις Απόκριες.