FreeCinema

Follow us

ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ (2016)

(THE SECRET LIFE OF PETS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάροου Τσέινι, Κρις Ρενό
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 87'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Πώς περνούν τις ώρες τους τα κατοικίδια ζώα των διαμερισμάτων του Μανχάταν, όταν τα αφεντικά τους φεύγουν το πρωί για τη δουλειά; Και σε τι μπελάδες θα βρεθεί ο τετράποδος Μαξ, όταν αναγκαστεί να συγκατοικήσει με τον αδέσποτο Ντιουκ;

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα studio το οποίο… δεν λέγεται Pixar αγγίζει με τέτοιον τρόπο την τελειότητα στο animation! Εξαιρετικό κινούμενο σχέδιο, καθαρά κινηματογραφική αφήγηση, ωραία ιστορία και χαρακτήρες, θέαμα που μπορεί να ικανοποιήσει τους ανήλικους θεατές όσο και τους ενήλικες συνοδούς τους. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από τους δεύτερους έχουν ή, κάποτε στη ζωή τους, είχαν ένα κατοικίδιο ζωάκι…

Η αρχική ιδέα είναι θαυμάσια. Τα αφεντικά φεύγουν για τη δουλειά το πρωί. Τι μπορούν να κάνουν μόνα στο σπίτι, σχεδόν «αιχμάλωτα», όλα αυτά τα κατοικίδια ζώα, που στην καλύτερη περίπτωση συνοδεύονται για μια βόλτα στο πάρκο από κάποιον άγνωστο ο οποίος αμείβεται γι’ αυτό; Τα εκατομμύρια των views του πρώτου trailer της ταινίας είχαν δώσει ένα δείγμα, προκαλώντας μια κάποια υστερία αναμονής για το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε». Ευτυχώς, το αποτέλεσμα αποζημιώνει, συστήνοντας ουκ ολίγους χαρακτήρες, σε μεγάλη γκάμα ράτσας και είδους, προσθέτοντας στην πλοκή το περιπετειώδες twist της βίαιης απομάκρυνσης του Μαξ και του Ντιουκ από την εστία τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν από κυνηγούς αδέσποτων μέχρι μια ολόκληρη συμμορία από κοινωνικά… απόβλητα (#diplhs) ζώα, τα οποία κρύβονται στους υπονόμους της Νέας Υόρκης, έχοντας για ηγέτη τους ένα ψυχοπαθές και τσαμπουκαλεμένο… λαγουδάκι!

Από τη «Φάρμα των Ζώων» μέχρι το «Toy Story 3» και την «Ποντικούπολη», οι εμπνεύσεις είναι πολλές, όμως τίποτα δεν είναι ικανό να μειώσει τούτη τη δουλειά, που μοιάζει λες κι έχει βγει από γραφείο ψυχαναλυτή ζώων! Συμπεριφορές, συνήθειες, ζωντάνια που σε κάνει να ξεχνάς ότι παρακολουθείς ψηφιακό animation σε «προσγειώνουν» στο level των πρωταγωνιστών και σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι (ακόμη κι όταν μια γάτα αντιλαμβάνεται την κίνηση ακτίνας από laser σε κλειστό χώρο!), να αγωνιάς (υπάρχουν καταδιώξεις με σασπένς και αρκετή ένταση) και να συγκινείσαι, ειδικά όταν προσπαθείς να συλλάβεις ουσιαστικά τους δεσμούς φιλίας και αγάπης που μπορούν να αναπτύσσονται ανάμεσα σε κατοικίδιο και τον ιδιοκτήτη του.

Θα έπρεπε το φιλμ να παραμείνει στο επίπεδο της «ψυχανάλυσης» και να επικεντρώσει περισσότερο στον κόσμο των κάποιων τετραγωνικών μέτρων στα οποία ζουν καθημερινά τούτα τα ζωάκια, αντί να παίρνει την πλοκή και να τρέχει μαζί της σε δρόμους κι υπονόμους, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μιας ξέφρενης αλλά πιο εύκολης ή προβλέψιμης πλοκής; Μερίδα των θεατών… κάποιας ηλικίας μπορεί να διχαστεί εδώ, έχοντας περισσότερες απαιτήσεις ακόμη και από μια ταινία αυτού του genre, όμως το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε», δίχως ενοχές, παίρνει τον σωστό δρόμο της διασκέδασης, με σαφή κινηματογραφικό προσανατολισμό και προσφέρει ένα πανίσχυρο joyride που θα χαρίσει εκστατικές στιγμές χαράς, ειδικά στους ζωόφιλους, προφανώς. Ενδεχομένως να προκαλέσει και νέα κύματα αγάπης και… καταναλωτισμού, παρόμοια με εκείνα που δημιούργησε για τα Minions η ίδια εταιρεία παραγωγής (διόλου τυχαία, ένα μικρού μήκους με δαύτα, στο οποίο προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα για την αγορά ενός blender, συνοδεύει την βασική ατραξιόν εδώ). Προσωπικά, ομολογώ ότι… καταστράφηκα με τη σκυλίτσα Γκίτζετ και δεν βλέπω την ώρα για το sequel, που θα προκύψει εγγυημένα στο μέλλον (βλέπε περίπου 600.000.000 δολάρια εισπράξεις από το παγκόσμιο box-office για το πρώτο φιλμ, ήδη). Απλά, τρέξτε στα σινεμά. Το μόνο που λείπει πραγματικά από αυτή την ταινία είναι… το δικό σας κατοικίδιο που δεν θα βρίσκεται στην αγκαλιά σας.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Έχεις pet; Δεν το σκέφτεσαι καν! Θα τσιρίζεις ασταμάτητα (στη σκηνή της ονείρωξης με τα λουκάνικα κόντεψα να φύγω από το κάθισμα!). Εκπληκτική δουλειά, σε κάθε επίπεδο, ταιριάζει ιδανικά παιδικό κοινό και ενήλικες, που θα το χαρούν το ίδιο. Η original version στην αγγλική γλώσσα περιλαμβάνει φοβερές, κωμικές φωνές που προσθέτουν πολλά στις «ερμηνείες» των πρωταγωνιστών. Η Γκίτζετ και το λαγουδάκι θα μπορούσαν να έχουν και δικές τους, spin-off ταινίες, για τέτοιο επίπεδο πώρωσης μιλάμε. Αν έχεις μάθει στο πιο πονετικό και συναισθηματικό στιλ των παραγωγών της Pixar και νομίζεις ότι η δράση σε ένα animated έργο είναι δευτερεύουσα, θα έχεις τις μικρές σου ενστάσεις. Αλλά, διάβολε, δεν σου είχανε πάρει ποτέ στη ζωή σου ένα κατοικίδιο οι γονείς σου; Κλάψε με αυτό, τότε…


MORE REVIEWS

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Ολιγοήμερο ταξίδι εταιρικού bonding σε απομονωμένο hiking retreat αυστραλέζικου εθνικού πάρκου καταλήγει σε θρίλερ, με την εξαφάνιση μιας γυναίκας η οποία (διόλου συμπτωματικά;) λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης για λογαριασμό ομοσπονδιακών πρακτόρων. Υπάρχει χρόνος για να βρεθεί ζωντανή ή μήπως πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο δολοφονίας;

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Στο μεγάλο «πουθενά» του Νέου Μεξικού, κάπου στα ‘80s, η Λου, επιστάτρια ενός βουτηγμένου στην τεστοστερόνη γυμναστηρίου, θα ερωτευθεί την Τζάκι, μια bodybuilder περαστική από τα μέρη εκείνα, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μα ονειρεύεται περισσότερα μούσκουλα και δόξα. Γύρω τους, όμως, συγκεντρώνονται αρκετά… πτώματα και χρέη παλιά κι αλύτρωτα.

ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Όταν έπειτα από έλεγχο αλκοτέστ του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, ο Μαρκ οφείλει να περάσει από μια σειρά ιατρικών και ψυχολογικών σεμιναρίων αξιολόγησης, εάν επιθυμεί να το πάρει ξανά πίσω. Το αληθινό πρόβλημα του Μαρκ, όμως, δεν είναι η προσωρινή απώλεια του διπλώματός του, αλλά η μη συνειδητοποίηση της κατάστασης την οποία βιώνει ως… αλκοολικός.

ΕΓΩ, ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Δύο έφηβα αγόρια ξεκινούν από το Ντακάρ της Σενεγάλης κυνηγώντας το όνειρο της καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιταλία, να εύχεσαι να μην είναι μακρύς ο δρόμος.

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟΠΛΟΙΟ

Η καθημερινότητα στο πλωτό κέντρο φροντίδας πασχόντων από ψυχικές διαταραχές «Adamant», το οποίο βρίσκεται δεμένο σε προβλήτα του Σηκουάνα στο Παρίσι.