FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ (2016)

(MONEY MONSTER)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζόντι Φόστερ
  • ΚΑΣΤ: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζακ Ο’Κόνελ, Κατρίνα Μπαλφ, Ντόμινικ Γουέστ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Ξιπασμένος παρουσιαστής εκπομπής οικονομικού ρεπορτάζ, ο Λι, μαζί με την προσγειωμένη, ψύχραιμη αλλά δαιμόνια παραγωγό του, Πάτι, προσπαθούν και να επιβιώσουν, και να βγάλουν επιτυχημένη εκπομπή, και να αποκαλύψουν την αλήθεια, όταν ο Κάιλ, απελπισμένος μικροεπενδυτής που έχει χάσει τα πάντα, καταλαμβάνει οπλισμένος το studio τους.

Το γνωρίζεις εκ των προτέρων: αυτή είναι μια ταινία που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της Τζόντι Φόστερ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα γεγονός που καθόλου δεν σου περνά από το μυαλό βλέποντάς την. Αντίθετα, εστιάζεις στη σταδιακή, γοητευτική απογύμνωση των – μόνο αρχικά κλισέ – χαρακτήρων που παρακολουθεί. Στην ευστοχία της στις κωμικές, σατιρικές εκφάνσεις της και στον τρόπο που τις παλαντζάρει με στοιχεία θρίλερ, χτίζοντας ακαταμάχητο σασπένς. Και σε όλα τα συναισθήματα, καταρχήν, και τις σκέψεις, εν συνεχεία, που σου προκαλεί για τους ταραγμένους μετακαπιταλιστικούς καιρούς στους οποίους ζούμε: όπου τα φρέσκα, διχαστικά χάσματα στις απροετοίμαστες, σαστισμένες κοινωνίες της Δύσης βαθαίνουν διαρκώς και βιαίως.

Η ακόμα στιβαρή ικανότητα της Φόστερ να διευθύνει τους ηθοποιούς της (που εδώ ωφελείται τα μάλα από μια υποβλητικού συγχρονισμού και ενστίκτου πρωταγωνιστική τριάδα), η πρωτόγνωρη ευελιξία και δεξιότητά της σε ένα πιο «αρσενικό», διαφορετικό των έως τώρα οικογενειακών επιλογών της («Ο Μικρός κύριος Τέιτ», «Πίσω στο Σπίτι για τις Διακοπές», «Ο Άλλος μου Εαυτός») κινηματογραφικό είδος, καθώς και η νεοαποκτηθείσα δεξιότητά της στην κωμωδία θα σου περάσουν (αν σου περάσουν) από το μυαλό πολύ μετά το τέλος αυτού του «Παιχνιδιού».

Αναπάντεχο crowd-pleaser σε μεγάλο βαθμό, φέρνει γόνιμα στο μυαλό φιλμ κλασικά για το σινεμά καταγγελίας, όπως «Το Σύνδρομο της Κίνας», αλλά και πιο μεταμοντέρνα, αυθάδη τολμήματα όπως «Το Μεγάλο Σορτάρισμα». Ταυτόχρονα, ευπρόσδεκτα στοιχεία από το κωμικοτραγικό αριστούργημα του Πίτερ Γουίαρ, το «The Truman Show», είναι εμφανή στο DNA του (ιδιαίτερα στο τέλος του), καθώς πέρα από την ανάλογα υβριδική του φύση (κωμωδία / δράμα / θρίλερ) καταφέρνει και αυτό να θίξει την περίπλοκη, διεστραμμένη σχέση ΜΜΕ και κοινού. Συγκρινόμενο με όλα τα παραπάνω, βέβαια, αυτό το «Παιχνίδι» ηττάται στα σημεία. Κυρίως εξαιτίας της (σεναριακής βασικά) αδυναμίας του να χειριστεί, το ίδιο εύστοχα με τα κωμικά και, τα δραματικά χαρακτηριστικά του: το live ξέσπασμα της συζύγου τού Κάιλ, π.χ., μπορεί ως απρόβλεπτο να συνεισφέρει στο σασπένς, φαντάζει όμως υπερβολικό και επιτηδευμένο. Και όσο κι αν στο σύνολό της αυτή η ταινία σε αφήνει δεόντως μετέωρο, με μια ταιριαστά πικρή επίγευση, καθώς θα ωριμάζει στη συνείδησή σου, δύσκολα θα αποφύγεις την εντύπωση ότι, τελικά, το φινάλε της ούτε κερδήθηκε, ούτε στάθηκε αντάξιο των χαρακτήρων της. Γεγονός που μπορεί να μειώσει ελάχιστα την απόλαυσή της, αλλά πολύ τη διάρκεια επιρροής της στο θυμικό.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σινεμά καταγγελίας διαφορετικό από τα άλλα, πιο εύστροφο, πιο αστείο, πιο υδραργυρικό. Όχι, όμως, απαραίτητα και πιο επιτυχημένο. Μικρό το κακό για τα 98’ της διάρκειας του τουλάχιστον, χάρη στους όχι μόνο λαμπερούς πρωταγωνιστές του, αλλά και το πάντα υψηλό κωμικό IQ του.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ο Γιώργος ο Κλούνεϊ και κάνει οικονομική εκπομπή στην τηλεόραση και του την πέφτει «καμένος» επενδυτής. Η Σία και ο Μπάμπης έχουν περισσότερη πλάκα.