FreeCinema

Follow us

ΑΓΑΠΑ ΜΕ ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ (2003)

(JEUX D’ENFANTS)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιαν Σαμουέλ
  • ΚΑΣΤ: Μαριόν Κοτιγιάρ, Γκιγιόμ Κανέ, Εμανουέλ Γκρενβόλντ, Ζιλ Λελούς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMTRADE

Ο Ζουλιάν και η Σοφί μεγαλώνουν μαζί (και μόνοι) την παράξενη ερωτική τους ιστορία που εκδηλώνεται με προκλήσεις μέσω ενός μεταλλικού παιχνιδιού.

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του προβολή στις ελληνικές αίθουσες, το «Αγάπα Με Αν Τολμάς» ίσως καταφέρει να βρει και ένα νέο κοινό, αφού τόσο ο Γκιγιόμ Κανέ όσο και – κυρίως – η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι διασημότεροι ως πρωταγωνιστές και ως ζευγάρι (κουτσομπολιό: στα γυρίσματα της ταινίας, ο Κανέ ήταν ακόμη παντρεμένος με την Ντιάνε Κρούγκερ). Αν και η ταινία είναι πραγματικά καλή, με πολύ ενδιαφέρον γύρισμα και καταφέρνει να δημιουργήσει κάτι σημαντικό, δηλαδή ένα σύμπαν δικό της για τους χαρακτήρες της, ίσως τελικά να μην έχει «γεράσει» τόσο καλά και οι επιρροές της από άλλα σημεία αναφοράς του γαλλικού σινεμά (η «Αμελί», το «Ζιλ και Τζιμ» είναι μόνο μερικά παραδείγματα) να γίνονται πλέον πιο εμφανείς. Η εξέλιξη άλλωστε του Γιαν Σαμουέλ (ή μάλλον το αντίθετό της) έδειξε ότι δεν διαμόρφωσε τελικά μια δική του, ξεχωριστή υπογραφή.

Παρ’ όλα αυτά, σε τούτη την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, ακολούθησε το σενάριο και τους ήρωές του σε μια τρελή ιστορία αγάπης με ακραίες, ίσως και εκνευριστικές συμπεριφορές. Ο Ζουλιάν και η Σοφί αναπτύσσουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας από τη στιγμή που συναντιούνται στο σχολείο. Εκείνη αντιμετωπίζει τα πειράγματα των άλλων για την πολωνική της καταγωγή και εκείνος βρίσκεται δίπλα της. Σύντομα θα αναπτύξουν τη δική τους γλώσσα γύρω από ένα μικρό μεταλλικό carousel, που θα γίνει το σύμβολο της σχέσης τους. Κάθε φορά που θέλουν να προκαλέσουν ο ένας τον άλλο, το παιχνίδι αλλάζει χέρια και εκτονώνει την ερωτική ένταση ανάμεσά τους. Μεγαλώνοντας, τα αισθήματά τους θα είναι πιο ξεκάθαρα, αλλά μόνο για τον εαυτό τους, αφού και πάλι το carousel θα χρησιμεύει για να βάζουν ανάμεσά τους προκλήσεις και να αναβάλλουν το ξεκαθάρισμα που θα αποκαλύψει ό,τι πραγματικά νιώθουν. Στα υπέρ τού φιλμ, το θαρραλέο, αντισυμβατικό φινάλε που εναρμονίζεται σωστά με τον τρελό έρωτα των δύο ηρώων, χωρίς να απομακρύνεται από την ιδέα μιας ρομαντικής επιλογής (η οποία σου κλείνει το μάτι με κάπως… μακάβριο τρόπο).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μπορεί να μη συμπαθήσεις τον Ζουλιάν και τη Σοφί. Ίσως να σε ενοχλήσουν και λίγο. Θα σε κάνουν, όμως, να παρακολουθήσεις την ιστορία τους με ενδιαφέρον και να μπεις μέσα σ’ αυτή, παίρνοντας θέση. Καμία σχέση με τα τυποποιημένα «ρομαντικά» φιλμ της σημερινής γαλλικής παραγωγής που έχεις βαρεθεί να βλέπεις στα θερινά, πάντως.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.