FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΣΩΜΑ (2012)

(EL CUERPO)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Οριόλ Πάουλο
  • ΚΑΣΤ: Χοσέ Κορονάδο, Μπελέν Ρουέδα, Ούγκο Σίλβα, Άουρα Γκαρίδο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 108'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Όταν το πτώμα μιας πρώην ισχυρής γυναίκας εξαφανίζεται από το νεκροτομείο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι υποψίες πέφτουν στον μυστηριώδη σύζυγό της, ο οποίος αναμενόμενα δείχνει να κρύβει περισσότερα από όσα ομολογεί. Τι συνέβη όμως πραγματικά τη μοιραία νύχτα, πού βρίσκεται το πτώμα και, το κυριότερο, ποιος κατέχει πραγματικά το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου;

«Το Σώμα» φαίνεται να πειραματίζεται με την ταυτότητά του πριν καταλήξει στο τι ακριβώς είναι. Είναι υπερφυσικό φιλμ τρόμου, όπου ένα φάντασμα αποζητά την εκδίκηση μετά θάνατον; Είναι μια χιτσκοκική άσκηση όπου ο αναξιόπιστος αφηγητής αποκρύπτει μια ανείπωτη μαρτυρία; Είναι μια νουάρ μεταφορά του πνεύματος του Έντγκαρ Άλαν Πόου όπου ο μακάβριος ρομαντισμός δεν δείχνει να αποτρέπεται από τον θάνατο, ή μήπως είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, όπου όλα μπορούν να (και θα) βρουν μια λογική εξήγηση;

Η απάντηση δίνεται μόνο στο τέλος (και ίσως μπορεί να θεωρηθεί και «κλεψιά»), όμως μέχρι τότε «Το Σώμα» κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να μη μειώσει ούτε στιγμή την ταχύτητά του ή να σταματήσει τις ανατροπές, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια μόνιμα ρευστή ατμόσφαιρα που δεν πρόκειται να φέρει βαρεμάρα στον ανυπόμονο θεατή. Το σκηνικό τού νεκροτομείου, η απειλή ενός φαντάσματος, η φροντισμένη σκοτεινή ατμόσφαιρα αλλά και οι φωτογενείς ηθοποιοί δημιουργούν ένα εύπεπτο θέαμα, το οποίο ειδικά λόγω της χρήσης καθολικά αποδεκτών κανόνων του είδους (η στρατηγική χρήση κεραυνών και ξαφνικών φωτισμών του χώρου, η χρήση της ιδέας τού θανάτου ως μόνιμης υπερφυσικής απειλής, το βολικό timing των αποκαλύψεων που προχωρούν την ιστορία στο επόμενο στάδιο κ.ο.κ.) καταφέρνει να βρει εύκολα το κοινό του. Επιπλέον, το γεγονός ότι διαδραματίζεται ουσιαστικά σε έναν χώρο και κατά τη διάρκεια μίας μόνο νύχτας (αν και τα flashback προσπαθούν να δώσουν υπόβαθρο στο παρελθόν της ιστορίας, θυμίζοντας περισσότερο σαπουνόπερα παρά αγωνιώδες θρίλερ) βοηθά στο σταδιακό χτίσιμο της έντασης και τη δημιουργία αισθήματος εγκλεισμού.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «Το Σώμα» μάλλον στοχεύει περισσότερο στο κοινό που έχει συνηθίσει τους ρυθμούς της σύγχρονης τηλεόρασης παρά σ’ εκείνο που γνώρισε παλαιότερα τις περισσότερο βραδυφλεγείς ταινίες του είδους. Γι’ αυτό και προδίδεται από μια συνεχή αγωνία να εξηγεί τα πάντα, να υπεραναλύει τη σκέψη ή τα κίνητρα των ηρώων του και να επαναλαμβάνει τα κρίσιμα στοιχεία που ίσως βοηθήσουν στη λύση ή… τον αποπροσανατολισμό της υπόθεσης. Γι’ αυτό και οι ήρωές του δεν είναι ποτέ κάτι παραπάνω από αυτό που ορίζει το αρχέτυπό τους (ο αστυνομικός με το τραγικό παρελθόν, η παγερή femme fatale, ο ύποπτος σύζυγος) μέχρι την αναγκαία ανατροπή του φινάλε, η οποία για να γίνει απρόβλεπτη θυσιάζει την αληθοφάνειά της (αν και όσοι αγαπούν τα μυστήρια της Άγκαθα Κρίστι ίσως έχουν οσμιστεί μέχρι το τέλος την πραγματική λύση του μυστηρίου). Γι’ αυτό και στην ανάγκη του να μην αφήσει ούτε λεπτό να πάει χαμένο, φαίνεται να χάνει ουσιαστική την αίσθηση του μέτρου και να παραδίδεται άνευ όρων στη συρραφή κλισέ από όλες τις αγαπημένες του αναφορές. Το αποτέλεσμα δεν είναι κακό. Απλά, στην πραγματικότητα, το φιλμ είναι περισσότερο ανέμπνευστο από όσο αρχικά συστήνεται. (Επίσης, είναι του… 2012! Το γιατί άργησε τόσο πολύ να φτάσει στα ελληνικά σινεμά είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της υπόθεσης.)

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για εύκολες ανατριχίλες και εύπεπτα τρομάγματα, προχωρήστε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ειδικότερα, αν δεν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις από τα θρίλερ σας, τότε «Το Σώμα» πρόκειται να σας κρατήσει πετυχημένα συντροφιά για δύο ώρες, αν και δεν φαίνεται ικανό να παραμείνει πολύ μαζί σας μετά το τέλος της προβολής. Όσοι νοσταλγούν τον παλιό, χιτσκοκικό τρόπο, εδώ πρόκειται να βρουν μόνο τα… SOS, αν και το επίπεδο της παραγωγής δεν αφήνει ποτέ το τελικό αποτέλεσμα να φανεί «φτηνό». Η ανατροπή τού τέλους ίσως προκαλέσει τη δυσπιστία σας, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, επιλέγετε μια ταινία για ένα πτώμα που… μπορεί να μην είναι ακριβώς πτώμα, οπότε δεν έχετε ακριβώς το δικαίωμα να γκρινιάζετε για αληθοφανείς βάσεις, έτσι;


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.