FreeCinema

Follow us

THEEB: Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (2015)

(THEEB)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νατζί Αμπού Νογάρ
  • ΚΑΣΤ: Γιασίρ Έιντ Αλ-Χβιετάτ, Χουσέιν Σαλαμέχ Αλ-Σβεϊλχιγίν, Τζακ Φοξ, Χασάν Μουτλάγκ Αλ-Μαραγιέχ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Ο Τεέμπ, ένας νεαρός Βεδουίνος, ζει με τη φυλή του στην έρημο μιας Οθωμανικής επαρχίας, αγνοώντας τις ιστορικές εξελίξεις γύρω του: τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την επικείμενη πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη Μεγάλη Αραβική Εξέγερση, αλλά και την πρόσφατη έλευση του σιδηροδρόμου – μέχρι που οι επιπτώσεις όλων αυτών θα τον οδηγήσουν στην ξαφνική ενηλικίωση.

Υποψήφια για το φετινό Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και νικήτρια του βρετανικού BAFTA πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού για τον σκηνοθέτη / σεναριογράφο της, γεννημένο στη Μεγάλη Βρετανία, Νατζί Αμπού Νογάρ, το «Theeb» αποτελεί όχι μόνο ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο αλλά και μια γενικώς αξιομνημόνευτη δουλειά, γυρισμένη με σεμνό και διακριτικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα προσφέροντας έναν δυνατό τελικό αντίκτυπο. Γιατί, αν και ταινία «εποχής», τα υποδόρια μηνύματα και οι συμβολισμοί δίνουν έμφαση στην – δυστυχώς – διηνεκή, άρα και σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα των πολιτικο-ιστορικών παγκόσμιων ανακατατάξεων.

Ο καλόκαρδος και προστατευτικός μεγαλύτερος αδελφός τού μικρού πρωταγωνιστή μαθαίνει τον Τεέμπ τα βασικά απαραίτητα της νομαδικής ζωής και επιβίωσης, όμως η απροσδόκητη άφιξη ενός μυστηριώδους Βρετανού αξιωματικού και η απόφαση να τον καθοδηγήσουν στον απόρρητο προορισμό του θα φέρουν την τραγωδία και την απότομη, αναπόφευκτη ενηλικίωση του αγοριού, το οποίο ξαφνικά θα πρέπει να μάθει να επιβιώνει μόνο του και να κρίνει ποιους μπορεί να εμπιστευθεί και ποιους όχι…

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο τού Νογάρ προσφέρει αρκετές αφηγηματικές πρωτοτυπίες, όμως μπορεί και να φέρει στον νου (με την καλή έννοια, πάντα) το γενικό υπόβαθρο μιας ταινίας σαν το «Ο Μακρύς Δρόμος του Γυρισμού» (που σκηνοθέτησε ο Φίλιπ Νόις το 2002) αλλά και την αίσθηση πως θα μπορούσε κάλλιστα να έχει το κινηματογραφικό γεωγραφικό αντίβαρο ενός αμερικανικού γουέστερν, με την αυξανόμενη ένταση και τις τελικές μονομαχίες στις ερήμους είτε της Άγριας Δύσης είτε – εδώ – της Οθωμανικής Αραβίας. Όπως και ο Νόις, ο Νογάρ χρησιμοποίησε ερασιτέχνες γηγενείς ηθοποιούς για πρωταγωνιστές (με επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα) και άφησε το αχανές τοπίο (Ουάντι Ραμ και Ουάντι Άραμπα στην Ιορδανία) να γίνει, εκτός από το σκηνικό, και ένας από τους καθοριστικούς «χαρακτήρες» της ταινίας του. Ταυτόχρονα, (ειδικά) η τελική μουσική ενορχήστρωση του Τζέρι Λέιν, αναμειγνύει αραβικά ακούσματα με μια φανερή δόση γνώριμων μουσικών θεμάτων που προέρχονται από το genre του γουέστερν.

Αυτό που δεν είναι, και απολύτως εκούσια, είναι μια μικρότερου βεληνεκούς, indie version του «Λόρενς της Αραβίας», παρότι εξελισσόμενο στην ίδια εποχή, περιοχή και γενικότερη θεματική. Η αφήγηση του Νογάρ ασχολείται περισσότερο με την προσωπική ιστορία «μικρών» ανθρώπων, από εκείνους για τους οποίους δεν γράφει σχεδόν τίποτα η Ιστορία, και αφήνει τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις στο ατελείωτο αμμώδες φόντο, αβέβαιες, μισοειπωμένες, σαν κομμάτια ενός τεράστιου, άλυτου puzzle, τη γενική εικόνα του οποίου ο μικρός Τεέμπ ούτε μπορεί, αλλά ούτε και επιθυμεί να δει. Για εκείνον, η πίστη στην οικογένεια και το τραύμα της προδοσίας είναι οι παράγοντες με τους οποίους επιλέγει να ζήσει. «Αν οι λύκοι σού προσφέρουν τη φιλία τους, μην περιμένεις επιτυχία», αναφέρει στην εισαγωγή η φωνή (μάλλον) του νεκρού πατέρα, και το «Theeb» παίζει επακριβώς πάνω σε αυτή την παραδοσιακή έκφραση, που υλοποιείται ιδανικά αλλά και πιθανώς αμφίσημα, στο αληθινά απρόσμενο και αρκετά ατρόμητο φινάλε του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ενδεχομένως αρκετά «καλλιτεχνικό» σε δομή και αργόσυρτο για ορισμένους, ειδικά με μακροσκελή πλάνα όπου φαινομενικά δεν συμβαίνει τίποτα (αν και εκεί είναι που η δραματική ένταση δυναμώνει). Κατά τα άλλα, μια αξιόλογη πρόταση που μπορεί να έχει και εμπορική επιτυχία ως μια επιτυχημένη δραματική περιπέτεια στην έρημο, με εξαιρετική κεντρική ερμηνεία από τον νεαρό Γιασίρ, ονειρική φωτογραφία από τον Βόλφγκανγκ Τάλερ (που θα ζήλευε κι ο Λουμπέσκι!) και ιστορικές αναφορές που φέρνουν στο νου σημερινές ομοιότητες…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.