FreeCinema

Follow us

TED 2 (2015)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σεθ ΜακΦάρλεϊν
  • ΚΑΣΤ: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Αμάντα Σάιφριντ, Τζέσικα Μπαρθ, Τζιοβάνι Ριμπίσι, Μόργκαν Φρίμαν, Σαμ Τζόουνς, Πάτρικ Γουορμπέρτον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ο Τεντ και η Τάμι-Λιν παντρεύονται και θέλουν να γίνουν και γονείς! Αλλά η φύση και οι… νόμοι θα τους θέσουν μερικά δύσκολα εμπόδια. Αρχικά, ο Τζον θα πρέπει να δανείσει στον καλύτερό του φίλο λίγο από το… σπέρμα του. Και, ακόμη χειρότερα, αν θέλει το νιόπαντρο ζεύγος να αποκτήσει παιδί, πρέπει πρώτα ο Τεντ να πείσει πως πρόκειται περί… ατόμου, με κανονικά δικαιώματα, σε δικαστήριο του κράτους!

Εάν έχεις δει το πρώτο «Ted», ενδεχομένως να μην περιμένεις ότι το sequel του μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα… στα σοβαρά! Μερικές φορές, όμως, ακόμη και μέσα από ένα ακραίο και vulgar χιούμορ, μπορεί κανείς να ασκήσει κοινωνική κριτική που σπάει κόκαλα, να σατιρίσει πολιτικές, τάξεις, συμπεριφορές, να περάσει μηνύματα με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Ίσως είναι κάπως θρασύ να αποκαλέσουμε το «Ted 2»… κοινωνική αλληγορία, όμως πολλά από τα χαρακτηριστικά τού σεναρίου θίγουν πράγματα ρεαλιστικά, τα οποία προφανώς και δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία…

Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους fans τού λούτρινου αρκούδου που μιλά και κινείται όπως ένας πραγματικός άνθρωπος. Ο Τεντ και ο Τζον (Γουόλμπεργκ) συνεχίζουν την άσωτη ζωή τους, έχουν τις αναμενόμενες σεξουαλικές ορέξεις και είναι ακόμη πιο συχνά… μαστουρωμένοι! Ναι, η καφρίλα είναι ο μπροστάρης σε τούτη την κωμωδία που, επιπλέον, αποτελεί ένα είδος «ανθολογίας» κανιβαλισμού της pop κουλτούρας, με αναφορές ασταμάτητες, σαν ριπές όπλου, οι οποίες συναντούν τον κυριολεκτικό οργασμό σε μια σκηνή καυγά που λαμβάνει χώρα στο Comic-Con της Νέας Υόρκης (αν και, προσωπικά, κόντεψα να φύγω από το κάθισμα στο άκουσμα του θέματος του Τζον Γουίλιαμς από το «Jurassic Park», στη νυχτερινή σεκάνς στην ύπαιθρο).

Υπάρχουν στιγμές που η διάρκεια του φιλμ γίνεται αισθητή και οι υποπλοκές «βαραίνουν» τον ρυθμό (η επιστροφή τού χαρακτήρα που υποδύεται ο Ριμπίσι δεν οφελεί πραγματικά, πέρα από την προφανή σύνδεση με την πρώτη ταινία), αλλά τα αστεία αποζημιώνουν και οι ατάκες κάνουν τη δουλειά τους, μαζί με καταστασιακές λεπτομέρειες που επαναλαμβάνονται για να προκαλέσουν το γέλιο (μίλα μου για… «black dicks» και καραμελίτσες σε γραφεία δικηγόρων!). Υπάρχουν cameos που εκτινάσσουν το χιούμορ στα ύψη (η εμφάνιση του Λίαμ Νίσον, για παράδειγμα), ένα opening number στους τίτλους αρχής που λες και έχει βγει από την εποχή του Μπάζμπι Μπέρκλεϊ και… πολύ «χόρτο», παιδιά! Άρα, όσοι πάτε για την «καμενιά», θα αγαπήσετε και το sequel, που κινείται σε παρόμοια επίπεδα ακρότητας με το «Ted».

Αν η ταινία τού 2012 μιλούσε περισσότερο για το αγόρι… «μέσα» στον ήρωα (αλλά και τον άρρενα θεατή), επιτρέποντάς του να ταυτιστεί σχεδόν προσωπικά με τα δρώμενα του πρώτου φιλμ, τότε το «Ted 2» δηλώνει τη σαφή ενηλικίωσή του και τις δυσκολίες που θέτει η ωρίμανση ενός… ατόμου σε κοινωνικό πλαίσιο. Είναι δικαίωμα του καθενός να μη γουστάρει τους «hardcore» ή τους πλέον trashy αστεϊσμούς του ΜακΦάρλεϊν, αλλά η μη αποδοχή των πραγματικών μηνυμάτων αυτής της ταινίας από κάποια μερίδα θεατών σημαίνει πως, εκτός από παρωπίδες, υπάρχει και κόσμος που σήμερα θέλει να μας γυρίσει σε εποχές συντηρητικές και διόλου δημοκρατικές. Αυτό το έργο έχει τα κότσια να τους απαντήσει: στα μούτρα σας!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Η ύπαρξη του «Ted» μας βοηθάει να απαντήσουμε με σαφήνεια. Εάν… σιχάθηκες εκείνη την ταινία, εάν αισθάνθηκες ότι ήταν προσβλητική πέρα από τα όρια του ανεκτού, τότε τα ίδια συναισθήματα θα νιώσεις και εδώ. Εάν έχασες τους μισούς διαλόγους εκείνου του φιλμ επειδή… ούρλιαζες από τα γέλια, ετοιμάσου για μια από τα ίδια. Το «Ted 2» βαθμολογήθηκε με μόλις μισό «αστεράκι» λιγότερο από την πρώτη ταινία.


MORE REVIEWS

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

Στα 1977, ένα βραδινό τηλεοπτικό talk show με θέμα τον εορτασμό του Halloween και καλεσμένους με ειδίκευση στο μεταφυσικό εξελίσσεται με τον εντελώς λάθος και εκτός προγραμματισμού τρόπο σε ζωντανή μετάδοση.

BACK TO BLACK

Η σύντομη πορεία της μουσικής καριέρας της Έιμι Γουάινχαουζ, παράλληλα με προσωπικές στιγμές που την οδήγησαν σε ένα τόσο απότομο και άδοξο τέλος.

GHOSTBUSTERS: Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δαιμονική οντότητα που (πίσω στα 1904) προσπάθησε να κατακτήσει τον κόσμο με στρατιά από φαντάσματα, τρεφόμενη με αρνητικά συναισθήματα ώστε να μειώσει τις θερμοκρασίες στο απόλυτο μηδέν, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη του σήμερα για να… το προσπαθήσει ξανά! Who you gonna call?

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ

Οι ελπίδες και τα όνειρα μιας χούφτας επίδοξων ηθοποιών του περίφημου Théâtre des Amandiers στο Παρίσι των μέσων της δεκαετίας του ‘80.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Αμερικανική οικογένεια μετακομίζει σε εξοχική αγγλική έπαυλη, δίχως να λογαριάζει τη φήμη πως το νέο τους σπίτι είναι… στοιχειωμένο εδώ και τρεις αιώνες. Και το φάντασμα του Σερ Σάιμον δεν πολυγουστάρει τους απρόσκλητους επισκέπτες!