FreeCinema

Follow us

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ (2014)

(HOJE EU QUERO VOLTAR SOZINHO)

  • ΕΙΔΟΣ: Εφηβική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντανιέλ Ριμπέιρο
  • ΚΑΣΤ: Γκιλιέρμε Λόμπο, Φάμπιο Άουντι, Τες Αμορίμ, Ιζαμπέλα Γκουάσκο, Βίκτορ Φιλγκέιρας
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS

Νεαρός έφηβος της μέσης αστικής τάξης του Σάο Πάολο γνωρίζει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, όπως συμβαίνει σε κάθε μέση εφηβική κινηματογραφική ιστορία. Μόνο που στην ιστορία αυτή, ο νεαρός έφηβος είναι gay. Και τυφλός.

Κατά μία έννοια, το «Με την Πρώτη Ματιά» δεν είναι και η πιο τυπική εφηβική ιστορία που θα περίμενε κανείς. Ο νεαρός πρωταγωνιστής είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του τοποθετεί την ιστορία σε ξεκάθαρες «queer» περιοχές και, παρά το γεγονός ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία, οι φαβέλες και οι φτωχικές συνθήκες διαβίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας δεν αποτελούν σημείο αναφοράς της ταινίας. Κατά μία άλλη έννοια, όμως, το ντεμπούτο του Ντανιέλ Ριμπέιρο προσφέρει ακριβώς όσα θα περίμενε κανείς από μία τυπική εφηβική ιστορία. Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τις αναπόφευκτες παρεξηγήσεις, τις άβολες προσπάθειες να πλησιάσει ο ένας τον άλλον και τη διαρκή επιθυμία, από την πλευρά τού θεατή, η ιστορία να έχει το ιδανικό, ρομαντικό φινάλε.

Πράγματι, η αφήγηση ισορροπεί με θαυμαστή ικανότητα το αναμενόμενο με το φρέσκο και τα κλισέ οποιασδήποτε εφηβικής ιστορίας με μικρές αναζωογονητικές πινελιές, εξισορροπώντας δύο φαινομενικά αντίθετες ροπές και καταφέρνοντας να γίνει αυθεντικά αστεία, τρυφερή και, τελικά, συγκινητική. Και ο κυριότερος λόγος που το επιτυγχάνει αυτό είναι γιατί δεν υποκρίνεται ότι είναι κάτι σημαντικότερο από αυτό που αφηγείται, μια μικρή ανθρώπινη ιστορία δηλαδή, την οποία αποφασίζει να προσεγγίσει με λεπτότητα, παρατηρητική διάθεση και πρόθεση κατανόησης, μακριά από θορυβώδεις δηλώσεις ή υποστηρικτικά, ενθαρρυντικά κοινωνικά μηνύματα.

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς τού ήρωά μας, Λεονάρντο, οι τριβές με τη φίλη του την Τζιοβάνα, η άφιξη του νέου παιδιού στη γειτονιά που εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία του, οι διενέξεις με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης που του δημιουργούν πρόβλημα, η επιδίωξη του πρώτου φιλιού, το κυνήγι της ανεξαρτησίας, είναι όλες θεματικές που έχουμε ξαναδεί σε άπειρες ταινίες αντίστοιχου προσανατολισμού (κυρίως στη δεκαετία του 1990), όμως ποτέ δεν καταλήγουν βαρετές, τουλάχιστον όταν οι χαρακτήρες που τις οδηγούν αποδεικνύονται αληθινοί και αυθεντικοί. Και στο «Με την Πρώτη Ματιά», πέρα από τις σκηνοθετικές γραμμές, μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας φέρει ο νεαρός Γκιλιέρμε Λόμπο, ο οποίος καταφέρνει να δημιουργήσει στον Λεονάρντο ένα αξιαγάπητο (και καθόλου αξιολύπητο) παιδί της διπλανής πόρτας, που απλά τυχαίνει να είναι τυφλό και να του αρέσουν τα αγόρια. Και για όλα αυτά αξίζει να ταχθούμε στο πλάι του.

Όταν η ταινία τελειώσει, η ιστορία τού Λεονάρντο πιθανότατα να μην καταφέρει να εντυπωθεί στη μνήμη για πολύ καιρό. Τα ενενήντα περίπου λεπτά, όμως, τα οποία θα αποτελέσουν το παράθυρό μας στον κόσμο του, θα είναι σίγουρα ένα διάστημα που θα προκαλέσει το χαμόγελο και την ευχάριστη διάθεση. Επιπλέον, αν αναλογιστεί κανείς το διδακτικό manifesto που θα μπορούσε να προκύψει σε άλλη περίπτωση και το συγκρίνει με την ειλικρινή αποτύπωση της καθημερινότητας που προσφέρει ο Ριμπέιρο, θα καταλάβει γιατί το «Με την Πρώτη Ματιά» μπορεί να μην είναι μια ταινία έτοιμη να μείνει στην ιστορία αλλά, ταυτόχρονα, αξίζει να την ανακαλύψει όποιος ενδιαφέρεται για τρυφερές, συναισθηματικές, εφηβικές αφηγήσεις.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ας είμαστε ειλικρινείς, το «Με την Πρώτη Ματιά» μοιάζει με ξεχασμένο εφηβικό δράμα από τα 90’s, αλλά είναι τόσο αγαπησιάρικο και χαριτωμένο, που, αν γυριζόταν όντως σε εκείνη την περίοδο, θα είχε γίνει σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά! Στα 10’s, πάντως, παραμένει αξιαγάπητο, τρυφερό και ρομαντικά κλισέ , ακόμα κι αν το έχεις ξαναδεί χιλιάδες φορές σε «αγόρι συναντά κορίτσι» ιστορίες. Εδώ, βέβαια, καταλαβαίνεις ότι έχουμε μερικές αλλαγές στη φόρμουλα, η εξίσωση, όμως, παραμένει αμετάβλητη.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.