FreeCinema

Follow us

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΩΛΕΤ (2013)

(PAULETTE)

  • ΕΙΔΟΣ: Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζερόμ Ενρικό
  • ΚΑΣΤ: Μπερναντέτ Λαφόν, Κάρμεν Μάουρα, Ντομινίκ Λαβανάν, Φρανσουάζ Μπερτέν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 87’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER / ΦΛΟΙΣΒΟΣ

Γαλλίδα γιαγιά, χήρα, κάργα ρατσίστρια και στα όρια του να την πετάξουν στους δρόμους από τα χρέη, σε φτωχογειτονιά των προαστίων του Παρισιού, αποφασίζει να ασχοληθεί με το πλέον επικερδές εμπόριο στην περιοχή της και κάνει… δουλειές με «φούντες»!

Η κυριούλα που εμπορεύεται χασίς δεν είναι καν ένα πρωτότυπο εύρημα, το έχουμε ξαναδεί και στη βρετανική κωμωδία «Του Θεού το Χόρτο», το 2000. Σαφώς πιο δημιουργικά, δε. Εδώ, το ίδιο μοτίβο, ελαφρώς παραλλαγμένο, αναπαράγεται εντελώς καρικατουρίστικα, φορτωμένο με επιπλέον δόσεις κοινωνικού σχολιασμού, που μάλλον σε άβολη θέση φέρνουν τον θεατή παρά τον διδάσκουν κάτι το χρήσιμο για την Ευρώπη τού σήμερα (παραδόξως, το φιλμ γυρίστηκε το 2012, αλλά μη με ρωτάς γιατί έφτασε στη χώρα μας τώρα, διάβαζε συχνότερα τα editorials του FREE CINEMA…).

Η Πωλέτ έχει χάσει την επιχείρηση (το μαγαζάκι με τις βραβευμένες τάρτες της παρέδωσε τα κλειδιά του σε ένα ασιατικό εστιατόριο… μεταναστών) και τον αγαπημένο της σύζυγο, σχεδόν κρύβεται σε ένα άθλιο διαμερισματάκι από τα χρέη και την επερχόμενη έξωση, μισεί την κόρη της επειδή παντρεύτηκε… αράπη και πλακώνεται στο κλείσιμο της λαϊκής αγοράς με συνανθρώπους της για να διεκδικήσει τα υπολείμματα από οπωροκηπευτικά προϊόντα. Είναι μια κανονική ρατσίστρια, δίχως ίχνος ανθρωπισμού στα σπλάχνα της. Και τούτο το φιλμ ποτέ δεν επιχειρεί να «διορθώσει» κάτι σχετικά με τα συναισθήματά μας απέναντι στην κεντρική του ηρωίδα.

Η γραφικότητα και η προβλεψιμότητα των καταστάσεων συντροφεύει μια εντελώς «άτεχνη» και παρακινδυνευμένα λαϊκίστικη ματιά που δεν οδηγεί προς τη σάτιρα αλλά προς έναν κάποιο οίκτο, που μπλέκει με την απέχθεια (κάκιστο το χιούμορ της ίδιας ημερομηνίας θανάτου του συζύγου της με το θλιβερό συμβάν εκείνης της 11ης Σεπτεμβρίου…), μέχρι να φτάσει αυτή η κακομοίρα η «Πωλέτ» στη φαρσική της (και πιο… «απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια» κορύφωση. Που μπορεί να αφορά κυρίες οι οποίες θα βρουν κάτι από τον εαυτό τους σ’ αυτή τη γιαγιούλα. Δεν έχει ανοίξει και το Δελφινάριο ακόμη…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ασυνήθιστα… προσβλητική γαλλική κωμωδία, με δήθεν σκληρό και κυνικό χιούμορ, που όμως αναιρείται από τον ίδιο του τον λαϊκισμό. Αφήνει γεύσεις μειδιάματος ενίοτε, αλλά προκαλεί κυρίως δυσάρεστα συναισθήματα και δεν πετυχαίνει κανέναν στόχο ως έργο κοινωνικής σάτιρας. Αν σε κάνει να γελάσεις δυνατά, σκέψου το βαθιά…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι μια Γαλλίδα πουρόγρια και πουλάει μπάφους και γλυκά με χασισάκι. Άτιμο ευρώ, κοίτα πώς κατάντησες τα γερόντια…