FreeCinema

Follow us

ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ (2014)

(A PROMISE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πατρίς Λεκόντ
  • ΚΑΣΤ: Ρεμπέκα Χολ, Άλαν Ρίκμαν, Ρίτσαρντ Μάντεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Γερμανία, 1912. Δουλευταράς μηχανικός γίνεται ο προστατευόμενος βιομηχάνου μεταλλευμάτων που δεν χαίρει άκρας υγείας και, μοιραία, ξυπνά το πάθος στη ζωή της συζύγου εκείνου.

Ο Πατρίς Λεκόντ ήταν ένας σκηνοθέτης που ήξερε να κινηματογραφεί… τις αισθήσεις. Να τονίζει λεπτομέρειες, να αγγίζει τους χαρακτήρες του, μέσα κι έξω. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα βρεις σε τούτο το φιλμ, που γυρίστηκε το 2013 και για έναν μυστηριώδη λόγο διανέμεται σήμερα στην Ελλάδα (διότι τα ράφια συνηθίζεται ν’ αδειάζουν στην παρούσα εποχή του χρόνου…). «Δόλωμα» για το κοινό, η παρουσία του Ρίτσαρντ Μάντεν από το «Game of Thrones», που δείχνει απίστευτα πιο νέος εδώ και σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμη πιο άβολα για την καθυστέρηση εξόδου της ταινίας…

Πρόκειται για μεταφορά της κλασικής, συναισθηματικής νουβέλας του Στέφαν Τσβάιχ, «Ταξίδι στο Παρελθόν», η οποία εικονογραφείται όσο πιο άδοξα θα μπορούσε να φανταστεί ένας γνώστης του έργου, σε λάθος τόνους και με μια απαράδεκτη ατσαλοσύνη στη δουλειά της κάμερας, η οποία τείνει να κινείται σπασμωδικά, λες και έτσι «εκμοντερνίζεται» λίγο η φόρμα της αφήγησης. Σε ταινία εποχής…

Πραγματικά, κάνει εντύπωση η αποστασιοποίηση του Λεκόντ από το σύνολο της ταινίας, που έχει γυριστεί στην αγγλική γλώσσα και σε κάνει να αισθάνεσαι πως ο Γάλλος σκηνοθέτης αδυνατούσε να «επικοινωνήσει» και με το έμψυχο υλικό του αλλά και με τη δραματουργία του έργου. Σαν κακή «μετάφραση». Το καστ αγωνίζεται να δώσει ψυχή στους χαρακτήρες, κάτι που μερικώς κερδίζει η Ρεμπέκα Χολ ως πιο «τραγική» φιγούρα που δεν μπορεί να βιώσει και να απελευθερώσει το πάθος της εξαιτίας ενός γάμου που ψυχορραγεί (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Ένα μικρό χαμόγελο (αν όχι εκνευρισμός εξαιτίας της… επανάληψης του ακούσματος) μπορεί να σκάσει όποτε εκείνη παίζει στο πιάνο τη «Sonata Pathétique» του Μπετόβεν, αν εστιάσεις στη δεύτερη λέξη του θέματος… Αλλά στη σκηνή με το τηλεφώνημα του για χρόνια μακριά αγαπημένου της, πώς μπορεί να αντιδράσει κανείς;

Η αναμενόμενη κομψότητα στο στήσιμο περιόδου υπάρχει, ο Γκαμπριέλ Γιαρέντ συνθέτει κάτι ευπρόσωπο όπως συνήθως, αλλά το δράμα ή η συγκίνηση δεν κράτησαν καμία υπόσχεση για να συναντηθούν με τον Λεκόντ σε τούτη την ταινία.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όχι για το κοινό που έχει απαιτήσεις από ένα δράμα περιόδου. Όχι για το κοινό που φαντάζεται ότι θα παρακολουθήσει μια πιο… Βίπερ Νόρα διασκευή του βιβλίου του Στέφαν Τσβάιχ. Με την καμία για τους fans του «Game of Thrones»! Ναι, αν δεν βυθίζεσαι ποτέ στην αγκαλιά του Μορφέα με φιλμ του είδους. Αν και τούτο εδώ… θα σε δοκιμάσει!


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ο Ρομπ Σταρκ με κουστουμάκι και κάνει «ματάκια» σε παντρεμένη με κρινολίνα! What the fuck?