FreeCinema

Follow us

Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α. (2015)

(THE DUFF)

  • ΕΙΔΟΣ: Νεανική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άρι Σάντελ
  • ΚΑΣΤ: Μέι Γουίτμαν, Ρόμπι Αμέλ, Μπέλα Θορν, Κεν Τζονγκ, Άλισον Τζάνεϊ, Ρομάνι Μάλκο, Μπιάνκα Σάντος, Σκάιλερ Σάμιουελς, Νικ Έβερσμαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Στην τελευταία χρονιά τού σχολείου, η Μπιάνκα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της όταν διαπιστώνει ότι για τους υπόλοιπους είναι η… «φλόμπα», δηλαδή η μπουρούχα φίλη των ωραίων κοριτσιών, την οποία πλησιάζουν πιο εύκολα οι άλλοι για να βρεθούν κοντά στις όμορφες του σχολείου. Γίνεται πολλαπλώς ρεζίλι, αλλά δε χάνει το πείσμα της και με τη βοήθεια του μπρατσαρά Γουέσλι, προσπαθεί να διορθώσει κάπως τα πράγματα για να καταφέρει να τραβήξει την προσοχή τού ξανθού Τόμπι.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει έπαινος στο γραφείο διανομής για την επιτυχημένη μεταφορά τού «The DUFF» (Designated Ugly Fat Friend) σε «Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.» (Φίλη Λόγω Όγκου Μάζας Περιφέρειας & Ασχήμιας). Ειδικά αν θυμηθεί κανείς ότι από τον ίδιο διανομέα η κωμωδία «Shanghai Noon» είχε (ας πούμε) μεταφραστεί ως «Ο Κινέζος θα Σφυρίξει Τρεις Φορές», η βελτίωση είναι αστρονομική.

Η «Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.» είναι από τις κομεντί σχολικού περιβάλλοντος που έχουμε δει (σε καλύτερες εκδοχές) σε ταινίες όπως «Τα Κακά Κορίτσια», το «Clueless» (αρνούμαι να το γράφω «Το Κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς»), το «Easy A» ή τις περισσότερες από τις ταινίες του Τζον Χιουζ. Οι χαρακτήρες και οι αντιμέτωπες «πλευρές» θυμίζουν στους περισσότερους κάτι. Οι κενές γκόμενες, οι αθληταράδες, οι φιλικοί καθηγητές, οι γονείς που έχουν κι αυτοί τα δικά τους προβλήματα και οι άχαροι, περιθωριακοί πρωταγωνιστές, που βρίσκονται εκτεθειμένοι και αγωνίζονται για να ξεφύγουν από τον κατά συρροήν εξευτελισμό. Η «Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.» δεν πρωτοτυπεί σ’ αυτό, ούτε ξεπερνά τα καλύτερα δείγματα του είδους, αλλά είναι συμπαθητική και καλοπαιγμένη κι αυτό δεν είναι και λίγο όταν κυκλοφορούν στις αίθουσες τόσες άλλες… φλόμπες.

Το καλογραμμένο σενάριο είναι ισορροπημένο ανάμεσα στην κωμωδία και το στοιχείο της ρομαντικής κομεντί και οι ηθοποιοί βοηθούν ώστε να μην ξεφύγει προς τη σαχλαμάρα. Η ταινία είναι κυρίως μια ιστορία χτισίματος της αυτοπεποίθησης, έπειτα από την καταρράκωσή της, με πρωταγωνίστρια την Μπιάνκα, λίγο άχαρη, λίγο απεριποίητη, με τη denim σαλοπέτα της να είναι το βασικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας της. Αυτή η απουσία στυλ, μαζί με τη δειλία της και την ξελιγωμένη της εμμονή για ένα αγόρι, θα αποτελέσουν την καλύτερη βάση για τον ομαδικό εξευτελισμό της με cyber bullying, όταν καταγραφεί σε video το κωμικό της ξέσπασμα για τον ξανθό Τόμπι.

Βέβαια, τα πράγματα αλλιώς αρχίζουν και αλλιώς τελειώνουν συνήθως. Έτσι και με την Μπιάνκα, όταν καταφέρει (ή νομίσει ότι έχει καταφέρει) όσα ήθελε, θα διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα θέλει κάτι άλλο και κάποιον άλλον. Ευτυχώς, στις ταινίες όλα είναι εφικτά και ακόμη και οι… φλόμπες κερδίζουν αυτούς που δεν τολμούσαν καν να ονειρευτούν.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ για ταινία μικρού μήκους Άρι Σάντελ αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες ως πραγματικά πρόσωπα και όχι ως καρικατούρες, ενώ ακόμη και οι «σκύλες» τού σχολείου δείχνουν να ανήκουν στην πραγματικότητα. Εκεί που υπερπροσπαθεί, είναι στα παιχνίδια της εικονοποίησης των ιντερνετικών μηνυμάτων με συννεφάκια να πηγαινοέρχονται στην οθόνη. Το αργότερο σε πέντε χρόνια, σε οπτικό επίπεδο, η ταινία θα φαίνεται απολύτως ξεπερασμένη.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν σου έχουν λείψει οι νεανικές κομεντί σχολείου, η «Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.» είναι ένα δείγμα που δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει. Αντίθετα, έχει και αρκετές καλές στιγμές. Το καινούργιο «Clueless», «Easy A» ή «Τα Κακά Κορίτσια», όμως, μην περιμένεις ότι θα το βρεις εδώ…


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Μια μπουρούχα σε σχολείο θέλει γκόμενο που δεν είναι για τα μούτρα της. Ωραίος τίτλος. Να κάθεσαι στο μούλτιπλεξ και να ζητάς εισιτήρια για την ταινία… «Φ.Λ.Ο.Μ.Π.Α.»! Dude, κλαίω!