FreeCinema

Follow us

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ (2015)

(RUN ALL NIGHT)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζάουμε Κόλετ-Σέρα
  • ΚΑΣΤ: Λίαμ Νίσον, Τζόελ Κίναμαν, Εντ Χάρις
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 114’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Καλοστεκούμενος 60άρης Ιρλανδός, νυν μπεκρής πρώην έμπιστος εκτελεστής εφηβικού του κολλητού Νονού, στρέφεται εναντίον του όταν ο κανακάρης που παράτησε κάποτε μπαίνει στο στόχαστρο ασκεριού (ως ακούσιος μάρτυς φονικιάς μαγκιάς τού άπληστου χαϊδεμένου) τού boss. Δε θέλει πολλά πολλά με τον τυπτόμενο γεννήτορά του κι έχει κι έγκυο γυναίκα και κορούλες που απειλούνται ο αυτόπτης, τίμιος chauffeur νεαρός. Τους την πέφτουν και killer φορτικός και Ερινύα αστυνομικός. Θα το σώσουν πώς στη Νέα Υόρκη πέρα-δώθε παραμονή Χριστουγέννων πατέρας και γιος;

Λέει σίγουρα κάτι για το υποκριτικό αλεξίσφαιρο γιλέκο τού χήρου της Νατάσα Ρίτσαρντσον το ότι, αν και δεν πρέπει να υπάρχει πιο τυποποιημένος A-lister την τελευταία δεκαετία (μ’ εξαίρεση «Το Τρίτο Πρόσωπο» και τα animation όπου «κάνει» φωνή, υποδύεται κατ’ εξακολούθηση τον συνηθέστατα κακό, ενίοτε καλό, πάντα στο σκότωμα για κάποιου είδους κάθαρση και υπό το κράτος τού ντουβρουτζά πάλιουρα), ο paddie την έβγαζε έως πρόσφατα καθαρή. Δυστυχώς (εξίσου γι’ αυτόν, τούτη τη φορά), το νέο «κάνε μια παλικαριά» του δεν φέρει τον smart bombs οπλισμό τού «Non-Stop» (πάτα σκανδάλη για την αντιλογία της καταδικαστικής ετυμηγορίας του Παναγιώτη Παναγόπουλου).

Το(ν) ψιλοστήνουν στον τοίχο στην τρίτη κοινή αποστολή τους κατά πρώτον ο filmer τού βερολινέζικου «Ο Άγνωστος» και κατά δεύτερον, αλλά από κοντά, ο εγκέφαλος του «Σκουριασμένη Πόλη», Μπραντ Ίνγκελζμπι, που κρύβεται κι εδώ, καταζητούμενος εν προκειμένω για υπεξαίρεση (θυμήσου: στη βρώμικη πιάτσα των mini majors είναι νόμος το «ο κλέψας του κλέψαντος» σεναρίων) του «John Wick» κατόπιν βεντέτας ανάμεσα στα «Επικίνδυνες Υποσχέσεις» και «Το Τέλος της Βίας» του Κρόνενμπεργκ, με θύμα ένα δεσμών αίματος κυριολεκτικά (με προσκόμματα οικογενειοσύσφιξης και κηδεμονοεξιλέωσης) και μεταφορικά (αδόκητης ρήξης μεταξύ αφεντικού και μπιστικού στο crime υπογάστριο της μεγαλούπολης) με απόξω τους μπάτσους, στο τρέξιμο από το σούρουπο ώς την αυγή Survivor.

Κι αυτό γιατί θέλαν κυνήγημα τόσοι κανάγιες εδώ: Το υποτιθέμενο εορταστικό χρονοφόντο που είναι χαρακτηριστικά άφαντο στα εξωτερικά γυρίσματα. Η τροχιοδεικτική γόμωση υποβάθρου που πουλάει τα ανδροπροφίλ σε ριπές. Οι pulp ή μελό φράσεις στόμφου που κάνουν συνεχώς μπαμ στα σοβαροφανή tête-à-tête καταφύγια του «ο θάνατός σου, η ζωή μου» νταβαντουριού. Το μοντάζ που στα αρχικά συστατικά «ανθρώπινα» σούξου μούξου δωματίου «κόβει» (και κόβει το βήχα του ρυθμού) αχρείαστα και στο αποκορυφωτικό στάκαμαν δάσους ψάχνεται αδέξια σε τουλάχιστον δύο φαλτσετιές. Οι vérité εν τάχει συνδετικές λήψεις πεζοδρομιακής βιοπάλης στο Μεγάλο Μήλο που αντιπαλεύονται τον bigger than life αδρεναλινικό χαμό στο ίσωμα (συγχωρητέο: ο Βαρκελωνέζος Σέρα βλέπει ακόμα ως τουρίστας την πόλη που ποτέ δεν κοιμάται). Ο Junkie XL που μπουμπουνάει ορχηστρικό programming στιλ Μπελτράμι.

Προτού το… δόξα πατρί σωτήριας ύστατης υπερπροσπάθειας εξιλέωσης φάει το κεφάλι του (κι εκείνο τού Common, χωρίς μούσια) al fresco κι ο επίλογος θυμηθεί ότι υπάρχει ένα βιντεάκι – αποδεικτικό στοιχείο της αθωότητας του μπλεγμένου την οποία ο… RoboCop πασχίζει να διατηρήσει εν μέσω των κακοποιών στοιχείων (οικείων και μη) και πράξεων, χτύπα το σειριακό «φύτεμα» στο Irish bar – άντρο, τα συγκρουόμενα με καταδιωκόμενο ένα περιπολικό (!) στο Κουίνς, τις μάπες μετά καρυδώματος στα ουρητήρια του Metro, μια διαφυγή από κουμάσια μέσα σε πλήθος εξερχόμενο derby hockey στο Madison Square Garden (η απόληξη της οποίας, όμως, έχει εμφανέστατα θυσιαστεί στο μοντάζ). Κυρίως, το εκρηκτικό πατιρντί διαρκείας στην πολυκατοικία (με γροθιές, εκκενώσεις, τεζαρίσματα, πήδους από μπαλκόνια, «μπουκέτα» με φλεγόμενα ματσούκια και σημάδια με διόπτρα laser). Σχεδόν όλα ρίχνουν καλά. Α, κάπου «σκάει» ευπρόσδεκτα κι ο Νικ Νόλτε (με μούσια, και πολύ ουρικό). Αλλά σε προδίδει συνεχώς κι από λίγο αυτό το παρακολούθημα. Πάλι να μείνεις επιθυμητά από ανασεμιά (κι όχι από πυρομαχικά) αλλά ανεπιθύμητα κι από σχέδιο σε αμερικανιά;

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Fan club του ανδρός, θα το πληρώσεις (με την καλή έννοια). Βαρεμένοι με τα «Η Αρπαγή», πέστε με τα μούτρα (αν αντέχετε τρόικα Νίσον μέσα σε τρεισήμισι μήνες). Πιτσιρικαρία, κοίταξε και τα daddy «θέματά» σου πίσω απ’ το πιστολίδι και τα γκάζια. Φιλμοφάγε, μπορεί και να σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι εξαιτίας της συνέργειας και των σεσημασμένων déjà-vu. Arthouseά, ξέρεις πώς είναι αυτά (απέθαντα σωρός, πλεκτάνες γραφίδας κτλ.), αμύνσου.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.