FreeCinema

Follow us

ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ: ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ (2015)

(THE SPONGEBOB MOVIE: SPONGE OUT OF WATER)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πολ Τίμπιτ
  • ΚΑΣΤ: Αντόνιο Μπαντέρας, Τομ Κένι, Μπιλ Φάγκερμπακ, Ρότζερ Μπάμπας
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ανεξήγητη εξαφάνιση της επτασφράγιστα φυλασσόμενης συνταγής τής λιχουδιάς «Καβουροπάτη» ενοχοποιεί εκτός του σεσημασμένου ρεστοαντιζήλου Πλαγκτόν και τον Τετραγωνοπαντελονή, καμάρι τού «Τραγανού Κάβουρα», οδηγώντας τον Βυθό τού Μπικίνι σε διατροφική (κι όχι μόνο) Αποκάλυψη. Οι 2 άδικα ύποπτοι σε παρελθόν & μέλλον θα γυρίσουν τη must ρετσέτα για ν’ ανακτήσουν, δελφίνι φύλακα του σύμπαντος θα γνωρίσουν και με τον ταμία Καλαμάρη, τον αστερία Πάτρικ, τη σκιουρίνα Σάντι και τον Καβούρη πλάι τους με πειρατή αμφίβιου μπεργκεράδικου (που… γράφει τη μοίρα τους) παρά θιν’ αλός θα χτυπηθούν ώσπου να λαλήσουν. Θα το σώσουν ή θα λιμοκτονήσουν;

Δεν είναι ζαργάνα όσο «Η Ταινία LEGO», που… έχτιζε κάτι νέο, στα ξεκαρδιστικά ειρωνικά «κουφά». Αλλά πιάνει λαβράκια «κουλά», με δόλωμα τον cult τηλεήρωα, του συνσεναρίστα τού original, Πολ Τίμπιτ, επίσης filmer πια, η δεύτερη αούα κινηματογραφική ψαριά. Που με την επικουρία τής μελάνης των Γκλεν Μπέργκερ και Τζόναθαν Έιμπελ («Kung Fu Panda») καταρχήν διατρανώνει, πνίγοντας στο γέλιο, τα ηθικά διδάγματά της: από το «ο εγωισμός δε μας πάει, το teamwork νικάει» (πρώτα μ’ ένα πανούργο γκαγκ προδοσίας με δράστη τον επιστήθιο Πάτρικ και μετά με το φωτορυθμικά τραγουδιστικό music video ιντερλούδιο «Ομάδα!») ώς το κατακριτέο πέταμα της ανακύκλωσης κυριολεκτικά στα σκουπίδια μέσω μιας ιλαρής κρισούλας αυτοσεβασμού.

Ακολουθεί, με το πελαγίσιο σχεδιαστήριο να φυσάει, το ξεφτίλισμα στο… νερό (με χαρακτηριστική πινελιά την κόκκινη μπαντάνα και μουσική επένδυση spaghetti γουέστερν!) του «Rambo», σε μια τροπή face to face με doppelgänger μέσω χρονομηχανής τού «Looper» (ή, για τους καρτουνάδες, του «Free Birds»), στη φιγούρα τού ομιλούντος-«Γουίλι»-στιλ-Ναμπού-στο-όρθιο-και-στο-WC-με-laser τού «Star Wars: Επεισόδιο Ι – Η Αόρατη Απειλή», στο κλου εξωυδάτινης απόβασης και αυθυπαρξίας fiction ηρώων το «Πιο Παράξενο κι από Παράξενο», και σ’ όλη την κορύφωση υπερηρωικής μεταμόρφωσης Υπερέξι και χαμού εναντίον κακού το «The Avengers». Όλα αυτά ενώ η αρχική σπογγώδης υφή τής υποχρεωτικής ελληνικής μεταγλώττισης γρήγορα αναπνέει με τα βράγχιά της, η μετάφραση αποδεικνύεται μαργαριτάρι, και το κοινό περιμένει sui generis χάχανο έως σημείου βασανιστηρίου (οι πιστοί του Μπομπ εννόησαν…).

Με τι καμενιές για τους ιχθύες στη σχάρα; Το «γλείψε μας» ψηστήρι από τα δίδυμα παγωτά ξυλάκια, το #wtf γατάκι, τον εμετό – ουράνιο τόξο, το ζωντανά παιγμένο πιανάκι χειρός για τ’ ακροπατήματα απόπειρας αρπαχτής, το «γ@μήθηκε ο Δίας (κι ο Κρόνος)» κάτω απ’ το χαλάκι, τον Καλαμαρόσαυρο Rex, το μαστούρικο μαλλί της γριάς, το ξεβράκωμα και την καραμούζα του ζαβού κολλητού. Κίνητρα και συμπεριφορές κάνουν τη σουπιά κάπως σφεντόνα σε θάλασσες και ακτές και στην τελική εμψύχωση διαρκείας στην πόλη, η a posteriori στερεογραφία δε φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια σου από άμμο ή λέπια ή άλλα «ιπτάμενα» props, ο μαυρογένης Μπαντέρας ως άνθρωπος κι αυτός εξοκέλλει, ένα κοπάδι γλάρων δε «λέει» ως τα Minions του και το πατιρντί καταδίωξης με την άγκυρα στους δρόμους θυμίζει κυρίως Aardman. Αλλά δε στεγνώνει από τα… υγρά του ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης «Έξω απ’ τα Νερά του». Γιατί, επίσης, πέραν πάσης αμφισβήτησης πλέον, αυτό το ζωόφυτο είναι straight (βαρεμένο). Στεριανές, τριφτείτε του…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για το τηλεοπτικό fan club του ήρωα, σίγουρα: η «μαρίδα» θα χαρεί τη βαβούρα ευτραπέλων και τη ζωντάνια των τρελοcharacters, οι μεγάλοι τα σουρεάλ τσαλίμια και τη διακωμώδηση θεσμικών μοτίβων. Άλλος με τη βάρκα μας; Όσοι χτυπιούνται σα χταπόδια για πιο R genre, βουτάνε (για) την κανιβαλιστική λούφα αναφορών. Όσοι νοσταλγούν τα Looney Tunes, ας καβαλήσουν το gulf stream παλαβομάρας βοκαλισμών, κινησιολογίας και ευρημάτων. Όλοι θα βρουν το πενάκι cruisin’, τη σάρκας και οστών ουρά όχι τόσο στον αφρό, αρκετές πλάκες στον πάτο και κάτι fishy στην υπόθεση – αλλά αν δε βρέξεις κώλο, δεν τρως ψάρι, άρα…


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.