FreeCinema

Follow us

Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ (2014)

(UN ILLUSTRE INCONNU)

  • ΕΙΔΟΣ: Ψυχολογικό Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ματιέ Ντελαπόρτ
  • ΚΑΣΤ: Ματιέ Κασοβίτς, Μαρί-Ζοζέ Κροζ, Σιβόν Φίνεραν, Ερίκ Καραβακά
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Ο Σεμπαστιάν Νικολά ζει, αλλά… δεν υπάρχει. Μεσίτης στο επάγγελμα, έχει αναπτύξει επαγγελματικές τεχνικές μεταμφίεσης και μίμησης ώστε να περνάει τις προσωπικές του στιγμές ζώντας τη ζωή κάποιων από τους πελάτες του. Η ιδιόρρυθμη ρουτίνα του, όμως, έρχεται τα πάνω κάτω όταν αρχίζει να ζει ως ο μισάνθρωπος, κρυψίνους, διεθνώς επιφανής βιολιστής, Ανρί ντε Μοντάλτ.

Αυτός ο «Επιφανής Άγνωστος» διαθέτει μια εξαιρετική, αποστομωτική, άκρως ιντριγκαδόρικη εναρκτήρια σεκάνς, μια θαυμάσια, αναπάντεχη και γόνιμη σεναριακή ανατροπή λίγο μετά τα μισά του, μια ευστοχότατη, πολυμορφική, αλλά κούφια ερμηνεία από τον Κασοβίτς (και ως Νικολά, και ως ντε Μοντάλτ), υποβλητική ατμόσφαιρα, και άλλη μια ενδιαφέρουσα ανατροπή / υπαρξιακό στοχασμό στο φινάλε. Ένα θρίλερ, όμως, είτε είναι ψυχολογικό, είτε είναι αστυνομικό (όπως… μεταμφιέζεται αυτό το φιλμ στο τελευταίο ημίωρο του), οφείλει πάνω απ’ όλα να χτίζει και να συντηρεί το σασπένς και μεταξύ των όποιων απρόβλεπτων, απότομων αφηγηματικών στροφών του, και μεταξύ αρχής και τέλους του. Και σε αυτό το σημείο, αυτός ο «… Άγνωστος» σαφώς αποτυγχάνει. Γιατί όσο και αν είναι δεόντως μετρημένος, λιτός και υπόκωφος στους διαλόγους, στις ερμηνείες, στα χρώματα, στο φως, και στη μουσική του επένδυση, είναι εντελώς ανοικονόμητος στη διάρκειά του – στο χρόνο δηλαδή που χρειάζεται για να διηγηθεί την ιστορία του.

Τι να σου κάνει, λοιπόν, η ερμηνευτική ευφυΐα τού – πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενου και σκηνοθέτη – Κασοβίτς («Το Μίσος»), που σκαρφίζεται τον «πραγματικό» Νικολά, άτριχο, χλωμό και αποστεωμένο, κατ’ ουσίαν ως άγραφο πίνακα, να αποκτά αληθινή υπόσταση, ταυτότητα και σημασία μόνο όταν υποδύεται κάποιον άλλο; Τι να σου κάνουν η έξοχα ενορχηστρωμένη αρχή, το απίθανο twist μετά τα μισά και το υποδειγματικό παράλληλο μοντάζ που το ακολουθεί (και όπου, ιδανικά, θα έπρεπε να βάλει τελεία αυτή η ταινία), όταν όσα μεσολαβούν αποκλιμακώνουν το σασπένς, καθώς θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά και να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον μισό χρόνο εξιστόρησης; Τι, τέλος πάντων, να σου κάνει η τελική ανατροπή, όταν το αστυνομικό μυστήριο που προηγείται ελάχιστα στέκει ή πείθει, και όταν σχεδόν όλο το φιλοσοφικό, ειδικό της βάρος ακυρώνεται από την επεξηγηματική αφήγηση off, που στο τρίβει στη μούρη; Επεξήγηση, που γίνεται ακόμα πιο εκνευριστικά απογοητευτική, αν αναλογιστείς πως μετά από δύο σχεδόν ώρες φλύαρης… σιωπής, αυτός ο «… Άγνωστος» υποκύπτει σε αναίτια, απολογητική λογοδιάρροια.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Καλοστημένο, καλοσκηνοθετημένο θρίλερ, με ουκ ολίγες καλές ιδέες και μια σπουδαία, πολλαπλή ερμηνεία από τον Κασοβίτς. Ξέχνα, όμως, το σασπένς και τις εύστοχες φιλοσοφικές προεκτάσεις (που σου λέει ξεκάθαρα ότι θα ήθελε να έχει), περί αλλοτρίωσης και ουσιαστικής ανυπαρξίας τού σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου ανθρώπου, ειδικά αν έχεις ήδη, και τουλάχιστον για μια φορά, βιώσει την εμπειρία τού ατρόμητου και προκλητικού αριστουργήματος του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Fight Club». Με άλλα λόγια, αν δεν λες «γαλλική ταινία να ‘ναι, και ό,τι να ‘ναι», επίλεξε να… ζήσεις την – κινηματογραφική – ζωή κάποιου άλλου.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας μεσίτης που μασκαρεύεται τη ζωή άλλων και μπουκάρει και στα σπίτια τους. Καλή φάση, αλλά είναι και… γαλλικό!