FreeCinema

Follow us

ΣΟΥΠΕΡΧΟΝΔΡΙΟΣ (2014)

(SUPERCONDRIAQUE)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντανί Μπουν
  • ΚΑΣΤ: Ντανί Μπουν, Αλίς Πολ, Καντ Μεράντ, Ζαν-Ιβ Μπερτελούτ, Ζουντίτ Ελ Ζεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Κατά φαντασίαν ασθενής γίνεται φόρτωμα στο γιατρό που τον κουράρει, σε βαθμό να θέτει σε κίνδυνο την οικογενειακή κατάσταση του τελευταίου, ο οποίος, πλέον, ελπίζει σε μια και μοναδική θεραπεία: τον έρωτα. Τι θα γίνει, όμως, όταν το ερωτικό αντικείμενο του πόθου αποδειχθεί πως είναι… η ακτιβίστρια αδελφή του γιατρού και επίσης περίπτωση αθεράπευτου μπελά;

Ο Ντανί Μπουν αποτελεί το γαλλικό αντίστοιχο του Άνταμ Σάντλερ, όμως, όπως και οι περισσότεροι κωμικοί της πατρίδας του, περνιέται και για γκόμενος! Κοινώς, οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί δε δίνουν τον πρώτο ρόλο στην… καφρίλα, αλλά στο ρομάντζο. Που πρέπει να περνά από πλείστες όσες κακοτοπιές και σεναριακές ακρότητες (το ζήσαμε και με το «Γάμος σε Δόσεις», που προβλήθηκε – μάντεψε – πέρσι το καλοκαίρι…). Εδώ, σε μια ακόμη τυπική έκλαμψη αυτοθαυμασμού, ο Μπουν επίσης σκηνοθετεί, διότι το ταλέντο του ξεχειλίζει από παντού. Α, ξέχασα να πω ότι έχει γράψει και το σενάριο. Μόνος του…

Η ταινία δεν ξεκινά τόσο απογοητευτικά. Μια δόση από το «Ανάλυσέ το» θα τη διαγνώσεις με τη μια, στη σχέση του κεντρικού ήρωα με το γιατρό του, υπάρχουν στιγμές που χαμογελάς χωρίς… σφίξιμο (η αλλαγή του χρόνου, με τους καλεσμένους ενός party να επιχειρούν να του ευχηθούν για το νέον έτος με… ένα φιλί ή οι ιντερνετικές απόπειρες να κλείσει ραντεβού μέσω σχετικού site αλλά με ένα προφίλ γεμάτο ψευδή στοιχεία, μέχρι την ξεπέτα για σεξ που σαμποτάρει ένα… καθαριστικό ντους!), όμως, η εμφάνιση της αδελφής του γιατρού και μιας υποπλοκής που φτάνει ως το Τσερκιστάν, ένα φανταστικό κρατίδιο των Βαλκανίων, το οποίο, πλέον, κυβερνάται από δικτάτορα και αποτελεί τη μακρινή καταγωγή του σογιού αυτού, σε βάζει σε υποψίες για μεγάλη κατρακύλα απιθανότητας και σοβαρής ήττας στον τομέα χιούμορ.

Το μπέρδεμα πλαστοπροσωπίας του υποχόνδριου ήρωα με λαθραίο αντιστασιακό ηγέτη που «καλύπτουν» οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετατρέπει το φιλμ σε σούργελο περιπέτειας εκτός συνόρων, με φυλάκιση και διεθνές σχέδιο απόδρασης, ενώ καιροφυλακτεί η αντιτρομοκρατική (ή κάτι τέτοιο, δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας…). Σταδιακά, τα αστεία οδηγούνται στην εντατική, οι ερμηνευτικές μούτες μοιάζουν με επιδημία δίχως ιάσιμο γυρισμό και ο ασθενής Μπουν τερματίζει το σφυγμό του slapstick ευκολότερα κι από Έλληνα Υπουργό Υγείας.

Το επίπεδο παραγωγής είναι εντυπωσιακά ζηλευτό και είναι κάτι που οι Γάλλοι θεατές αναγνωρίζουν και τιμούν, σαρώνοντας τα ταμεία ακόμη και για τέτοιες ξεδιάντροπα λαϊκές κωμωδίες. Το γιατί τις πουλάνε και σε άλλες χώρες είναι απορία… του γιατρού!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Στο γνωστό πλαίσιο προγραμματισμού του ελληνικού καλοκαιριού που «θέλει» ανάλαφρες, γαλλικές κωμωδιούλες για να περνάμε «όμορφα» και «διασκεδαστικά» ως επί το πλείστον σε θερινά σινεμά, ο «Σουπερχόνδριος» προσφέρει όλα αυτά τα… οδυνηρά που φαντάζεσαι από τη συγκεκριμένη εθνική κινηματογραφία, ίσως βρει μια μερίδα θεατών ικανών να… συμπάσχουν με το χιούμορ του, όμως, μην περιμένει κανείς να του στείλουν και φορείο λόγω γέλωτος. Για άλλους λόγους (βλέπε 107 λεπτά), ίσως…


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ

Στο Μπρούκλιν του 2039, με τη ζωή να έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της απώλειας οξυγόνου, μια οικογένεια επιστημόνων έχει βρει τη βιώσιμη λύση να αναπνέει… εντός της οικίας της, για να γίνει στόχος απρόσκλητων επισκεπτών που ή ζητούν τη βοήθειά της για ν’ αναπαράγουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ή επιδιώκουν να πάρουν τη θέση της.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι ένας υποχόνδριος, από αυτούς που νομίζουν ότι ψοφάνε αλλά είναι υγιέστατοι, και ο γιατρός του κοιτάζει να τον ξεφορτωθεί με γκόμενα. Θα βρει. Γιατί είναι Γάλλος.