FreeCinema

Follow us

ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ (2014)

(MEA CULPA)

  • ΕΙΔΟΣ: Αστυνομική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φρεντ Καβαγέ
  • ΚΑΣΤ: Βενσάν Λαντόν, Ζιλ Λελούς, Ναντίν Λαμπακί, Μαξ Μπεσέτ ντε Μαλγκλέβ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Δυο φίλοι, συνεργάτες αστυνομικοί, ο Σιμόν και ο Φρανκ, αναγκάζονται να χωριστούν όταν ο ένας τους προκαλέσει ένα δυστύχημα που θα τον οδηγήσει εκτός της αστυνομίας και θα τον γεμίσει ενοχές. Από ένα τυχαίο περιστατικό, η οικογένεια του Σιμόν θα βρεθεί σε κίνδυνο και οι δύο πρώην συνεργάτες θα ενωθούν και πάλι.

Ποιος να το φανταζόταν ότι ο Γάλλος Φρεντ Καβαγέ θα έβαζε τα γυαλιά στους Αμερικανούς συναδέλφους του στην κατασκευή μιας ταχύτατης και ευρηματικής αστυνομικής περιπέτειας. Ο Καβαγέ έχει δώσει δείγματα δουλειάς με τις προηγούμενες ταινίες του, τις «Επόμενες Τρεις Μέρες» (που είδαμε σε remake με το Ράσελ Κρόου), και το «Τρεις Ώρες Διορία», αλλά το «Λάθος στο Λάθος» είναι μάλλον η πιο εντυπωσιακή του δουλειά, ειδικά ως κατασκευή. Δεν είναι μια «σοβαρή» ταινία ή ένα δράμα αξιώσεων. Έχει υπερβολές, οι οποίες σε αρκετά σημεία ξεπερνούν τα όρια της απιθανότητας. Από την άλλη πλευρά, όμως, όταν έχουμε συνηθίσει αυτά τα στοιχεία στα αμερικανικά blockbuster, γιατί να μην τα «συγχωρήσουμε» σε μια γαλλική παραγωγή; Ειδικά όταν το γύρισμα, ο ρυθμός και το μοντάζ μοιάζουν να μην έχουν κανένα κενό.

Το στόρι τού «Λάθος στο Λάθος» συνδυάζει το κλασικό αστυνομικό buddy movie με δραματικά στοιχεία των γαλλικών αστυνομικών φιλμ, που γίνονται εμφανέστερα στη σεναριακή ανατροπή τού τέλους. Κεντρικό πρόσωπο στην αρχή είναι ο Σιμόν, την ιστορία του οποίου μαθαίνουμε σε μια σκηνή χωρίς διάλογο, με χρονικές εναλλαγές ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν και στους φωτισμούς. Δεν μπορείς να καταλάβεις όλες τις λεπτομέρειες, όμως, ξέρεις ότι κάτι βαραίνει αυτόν τον άνδρα.

Είναι το δυστύχημα που έχει προκαλέσει, οδηγώντας μεθυσμένος, κάτι που έγινε αιτία να φύγει από την αστυνομία και να δουλεύει σε εταιρεία security, να χωρίσει και να μην είναι κοντά στο γιο του, να ζει με τύψεις κι ενοχές. Όταν ο μικρός γίνει μάρτυρας δολοφονίας, η οικογένεια του Σιμόν θα βρεθεί στο στόχαστρο μαφιόζων και θα αρχίσει μια ασταμάτητη καταδίωξη. Ο Σιμόν, με τη βοήθεια του Φρανκ, θα αντιμετωπίσει τους εγκληματίες, πρώτα σε μια περιοχή με εγκαταλειμμένα κτίρια, μετά σε ένα club και στο τέλος πάνω σε ένα τρένο. Η δράση είναι συνεχής, ο ρυθμός ταχύτατος και πολύ το σασπένς. Στο φινάλε, το κεντρικό πρόσωπο γίνεται ο Φρανκ, κλείνοντας λογαριασμούς με μια μοιρασιά ανάμεσα στους δύο βασικούς χαρακτήρες και με την υποψία ότι και αυτή την ταινία σύντομα μπορεί να την ξαναδούμε σε remake…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μην περιμένεις βαρύ δράμα (αν και το μελό τραβάει μαλλί σε κάποια επεξηγηματικά flashback) και σοβαρή ανάλυση χαρακτήρων. Για μια αστυνομική περιπέτεια μιλάμε, για το μεγάλο κοινό. Αν θέλεις να δεις γρήγορη δράση και σασπένς, μην αφήσεις τη γαλλική γλώσσα να σε αποτρέψει από το να παρακολουθήσεις μια επιτυχημένη στους στόχους της ταινία.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι δύο φίλοι μπάτσοι, αλλά χωρίζουν μετά από κακό τροχαίο και μετά κάτι μαφιόζοι κυνηγάνε το παιδί του ενός γιατί είναι μάρτυρας κι ύστερα… ήρθε ο Φώσκολος. Στάθη Θεοχάρη, λείπεις.