FreeCinema

Follow us

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (2013)

(THE CONGRESS)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άρι Φόλμαν
  • ΚΑΣΤ: Ρόμπιν Ράιτ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ντάνι Χιούστον, Πολ Τζιαμάτι, Τζον Χαμ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Σάμι Γκέιλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS / ΣΠΕΝΤΖΟΣ

«Σχεδόν σαρανταπεντάχρονη» ηθοποιός του Χόλιγουντ, ύστερα από σερί αποτυχημένων επαγγελματικών επιλογών, δέχεται την τελευταία προσφορά που πρόκειται να λάβει ποτέ από την κινηματογραφική βιομηχανία: να σκαναριστεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, ώστε για τα επόμενα είκοσι χρόνια να πρωταγωνιστεί σε… ψηφιακή μορφή στις επόμενες ταινίες τής εταιρείας! Και αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Είναι δύσκολο να μη θαυμάσεις τη νέα ταινία του Άρι Φόλμαν, ο οποίος είχε ενθουσιάσει πριν από περίπου πέντε χρόνια με το ντεμπούτο του, το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων (κι όμως, υπάρχει και αυτό το είδος) «Βαλς με τον Μπασίρ», όσους θεατές είχαν καταφέρει να το ανακαλύψουν. Στο νέο του πόνημα, ο σκηνοθέτης διατηρεί τις βάσεις τής αισθητικής εκείνης της ταινίας, αλλά δυναμώνει την ένταση σχεδόν σε κάθε επίπεδο, βομβαρδίζοντας το θεατή με ιδέες, εικόνες, θεωρίες και πιθανές επιλογές σε τέτοιο βαθμό, ώστε μόνο μετά το τέλος της ταινίας είναι δυνατό να ξεκινήσει η κριτική της θεώρηση.

Γιατί το «Πέρα από το Όνειρο» (δυστυχώς, η ελληνική μετάφραση του τίτλου στερεί τη μελλοντολογική υφή τού πρωτότυπου προς χάριν κάτι πιο γενικόλογου και – κατά συνέπεια – κατανοητού) ξεκινά ως μια κριτική απέναντι στη βιομηχανία του Χόλιγουντ και τις μισογύνικες ή / και μισάνθρωπες τακτικές της, συνεχίζει ως ένα δυστοπικό όραμα που αφορά την εξέλιξη ολόκληρης της κοινωνίας και των αρχών της και καταλήγει μια θεώρηση απέναντι στην έννοια του παρελθόντος, της οικογένειας και εντέλει την ίδιας της πραγματικότητας, όσο περνάει από το live-action στο κινούμενο σχέδιο και αντίστροφα, συνθέτοντας ψυχεδελικές εικόνες και σκηνές έντονου φαντασιακού στοιχείου για να τις συνδέσει, στην αρχή και το φινάλε, με μία απόλυτα προσωπική ιστορία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Φόλμαν έχει τη δυνατότητα να σκανάρει το ερμηνευτικό εύρος της Ρόμπιν Ράιτ (μάλλον κυριολεκτικά, στην πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας), να εμφανίσει τον Ντάνι Χιούστον ως αυστηρό, φιλοχρήματο διευθυντή της εταιρείας – για ποιον χτυπά η καμπάνα; – «Miramount», να εμφανίσει την πιο ευαίσθητη πλευρά τού Χάρβεϊ Καϊτέλ στο ρόλο του ατζέντη – εναλλακτικού πατέρα της πρωταγωνίστριας, να δημιουργήσει μια ζώνη «αυστηρώς κινουμένων σχεδίων» (με μία τεχνοτροπία που βασίζεται στη σχεδιαστική απλότητα περασμένων χρόνων αλλά ενισχυμένη από μια ανεξάντλητη χρωματική παλέτα), όπου ο κόσμος μπορεί να «πιει» τον αγαπημένο του διάσημο, και να δημιουργήσει μια άλλου είδους δικτατορία, αυτή της εικόνας, που θα δώσει έναυσμα για την απαιτούμενη – κυριολεκτική και μεταφορική – επανάσταση.

Όπως γίνεται προφανές από τα παραπάνω, το φιλμ είναι άκρως πρωτότυπο και διαφορετικό από ό,τι υπάρχει εκεί έξω, κάτι που σίγουρα του δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δικαιολογεί τη θέση του σε μία, τελευταία, κορεσμένη σε ιδέες κινηματογραφική αγορά. Ειρωνικά, όμως, η πληθώρα των ιδεών του αποτελεί ταυτόχρονα το ισχυρό αλλά και το αδύνατο σημείο του. Ο Φόλμαν στοχεύει ψηλά και φιλοδοξεί να κατευθύνει την κριτική του για την πορεία που έχει επιλέξει ο σύγχρονος κόσμος προς όλες τις κατευθύνσεις, να αγγίξει όλες τις παραμέτρους, να τρομάξει και να συγκινήσει, να προειδοποιήσει και νουθετήσει, να μιλήσει με κυριολεξία και, χρησιμοποιώντας μεταφορές, να πει μια ιστορία και ταυτόχρονα να κάνει μια φιλοσοφική συζήτηση. Αναπόφευκτα, το εύρος είναι τόσο μεγάλο που δε δύναται να καλυφθεί επαρκώς. Νέες διαστάσεις της ιστορίας αποτίθενται όλο και περισσότερο στον κύριο θεματικό πυρήνα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο στο τέλος να τον διακρίνεις! Ταυτόχρονα, η διδακτική διάσταση της ιστορίας γίνεται όλο και πιο προφανής και ευθεία, προδίδοντας την ενδεχόμενη αβεβαιότητα του Φόλμαν σχετικά με τις ικανότητές του στο χειρισμό των θεματικών.

Περιέργως, αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι κάτω από τους μηχανισμούς του Χόλιγουντ και τις προειδοποιητικές φωνές για ένα σκοτεινό και συνάμα πολύχρωμο τεχνολογικό μέλλον, το «Πέρα από το Όνειρο», τελικά, κρύβει μια ταινία για την ίδια τη μνήμη και το τι επιλέγουμε να κρατάμε από το παρελθόν, ακριβώς ότι ήταν και το «Βαλς με τον Μπασίρ», δηλαδή. Το πρόβλημα, ουσιαστικά, ξεκινά από το γεγονός ότι ο Φόλμαν δείχνει το ίδιο φοβισμένος με τη «Ρόμπιν Ράιτ» της Ρόμπιν Ράιτ, φρικαρισμένος από το εύρος του θέματός του και από το ταλέντο που απαιτείται (και ξέρει ότι έχει) για την αποπεράτωσή του. Το φιλμ μοιάζει (για καλό και για κακό) να είναι το αποτέλεσμα μιας κρίσης πανικού της τελευταίας στιγμής και αν κάποιος το δει από την οπτική ενός συγκεκαλυμμένου αυτοψυχαναλυτικού φιλμ, θα ανακαλύψει μια εξαιρετικά βοηθητική στην ερμηνεία διάσταση της ιστορίας. Αν παραμείνει στο sci-fi και το ψευτοφιλοσοφικό υπόβαθρο, τότε ίσως απογοητευτεί και χάσει το πραγματικό (;) νόημα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλά λειτουργεί η ταινία υπό αυτό το πρίσμα.

Όταν φτάνει το τέλος και η εντύπωση από τις φανταχτερές εικόνες αρχίζει να φθίνει, η αφέλεια του «Πέρα από το Όνειρο» αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανής. Αυτά, όμως, που δεν ξεθωριάζουν είναι η φιλοδοξία του φιλμ και οι ενδείξεις τού ταλέντου του Φόλμαν, που κάνει με αβεβαιότητα αλλά τόλμη το επόμενο βήμα. Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει κακία σε κάποιον που στοχεύει ψηλά, κι ας μην ικανοποιεί όλες τις υποσχέσεις που δίνει.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν αναγνωρίζεις και μόνο το όνομα Άρι Φόλμαν, τότε μπορείς να αγοράσεις κατευθείαν εισιτήριο. Θεατή των multiplex, μην ψαρώνεις με τον «άγνωστο» σκηνοθέτη – ίσως σου φανεί περίεργο, αλλά η ιστορία θα σε αποζημιώσει. Κουλτουριάρηδες, δείξτε κατανόηση, μην αφορίσετε. Κάτω των 18, μπορεί να βαρεθείτε, γίνετε ριψοκίνδυνοι με δική σας ευθύνη.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.