FreeCinema

Follow us

ΥΠΟΣΧΕΣΗ (2013)

(TAR)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σριπρίγια Μαχές, Πάμελα Ρομανόφσκι, Τάιν Τόμασεν, Βιρτζίνια Ουρεϊζτιέτα, Ομάρ Ζούνιγκα Χιντάλγκο, Έντνα Λουίζ Μπισόλντ, Σάρα-Βάιολετ Μπλις, Γκαμπριέλ Ντεμιστέρ, Αλέξις Γκάμπις, Μπρουκ Γκόλντφιντς, Μπρους Τιερί Τσενγκ
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς Φράνκο, Μίλα Κούνις, Τζέσικα Τσάστεϊν, Ζακ Μπραφ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 73’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: HOLLYWOOD ENTERTAINMENT

Η ζωή του Αμερικανού ποιητή και κριτικού Τ.Κ. Γουίλιαμς μέσα από τα ποιήματά του. Η γλυκόπικρη ανάμνηση των γονιών του, οι πρώτοι του έρωτες, η απώλεια αγαπημένων και η σχέση του με τη δική του οικογένεια εξερευνώνται με άξονα την ποιητική του συλλογή «Tar» (1983).

Δώδεκα (!) σκηνοθέτες – σεναριογράφοι για μια ταινία που ξεπερνά κατά ελάχιστα τη μια ώρα… Εντάξει, πρόκειται περί κινηματογραφικής σπουδής / πειράματος επάνω στην ποίηση του σπουδαίου Τ.Κ. Γουίλιαμς από μια ομάδα τελειόφοιτων κινηματογραφιστών του New York College υπό την καθοδήγηση του Τζέιμς Φράνκο, ωστόσο, δυστυχώς, η αναπόφευκτη Βαβέλ και η κάπως εξ αρχής «ξεφούσκωτη» φιλοδοξία τού όλου εγχειρήματος φαίνεται από τα πρώτα λεπτά αποσπασματικής αφήγησης τόσο της ζωής, όσο και των ίδιων των ποιημάτων. Καθώς «πηδάμε» από τον ηλικιωμένο Γουίλιαμς του σήμερα στον νεότερο / μεσήλικα ποιητή των 70’s (Φράνκο), βλέποντας ταυτόχρονα ψήγματα της παιδικής κι εφηβικής του ηλικίας μέσα από θολά flashbacks, το ηχητικό «χαλί» αποτελείται από μια μονότονη μουσική υπόκρουση, «αποστάγματα» από ποιήματα του Γουίλιαμς (διαβασμένα από τον Φράνκο) και κάποιους ελλειπτικούς διαλόγους τού ποιητή με τη γυναίκα του (Κούνις), τη μητέρα του (Τσάστεϊν – της οποίας, παρεμπιπτόντως, οι σκηνές λες κι είναι κλεμμένες από τη μονταζιέρα του «Δέντρου της Ζωής»!), τον άρρωστο φίλο του (Μπραφ) και άλλους χαρακτήρες που σημάδεψαν τη ζωή και, μετέπειτα, την τέχνη του.

Ο θαυμαστής τού έργου τού συγκεκριμένου ποιητή ενδέχεται να γοητευθεί κατά καιρούς από τον συνδυασμό των ποιημάτων τού «Tar» (με το τόσο αυτοβιογραφικό, αυθεντικά και ωμά ειλικρινές περιεχόμενο) με τα συχνά ονειρικά χρονολογικά «ταξίδια» της ταινίας, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να κρύψει έναν γενικότερο αφηγηματικό «αχταρμά» που αναμενόμενα δημιουργείται όταν ανακατεύονται τόσα άτομα στη δημιουργία ενός τόσο περιορισμένου, τελικά, έργου. Δυσκίνητο, αδικαιολόγητα μακρόσυρτο και – δυστυχώς προβλέψιμα – εξεζητημένο, το αποτέλεσμα χάνει σταδιακά την όποια γοητεία του και καταλήγει απλά βαρετό, ακόμα και για τους «μυημένους» σε ταινίες λυρικής δομής και περιεχομένου. Ταυτόχρονα, ακόμα και αν δεν γνωρίζεις την ιδέα τού όλου project και το ποιοι είναι οι δημιουργοί του, αυτό δεν παύει να βγάζει αυτόματα την αίσθηση της «φοιτητικής» ταινίας, μιας από αυτές που κάνουν οι τελειόφοιτοι κινηματογραφικών σχολών (καλή ώρα) για να έχουν κάτι «πιασάρικο» να δείχνουν στο βιογραφικό τους καθώς βγαίνουν στην αγορά.

Χωρίς να είναι σε καμία περίπτωση ένα κακό εγχείρημα (πιο ταιριαστός όρος από «ταινία»), μάλλον αδικείται από την κινηματογραφική του έξοδο σε κάποιες (λίγες) χώρες, καθώς πρόκειται για μια παραγωγή που δεν φαίνεται να είχε εξαρχής τη φιλοδοξία να γίνει υλικό κινηματογραφικής διανομής (παρά το εντυπωσιακό καστ, προφανώς μετά από φιλικά τηλεφωνήματα του Φράνκο), αλλά ένα ιδιόμορφο, πειραματικό project το οποίο οι fans του Γουίλιαμς ή / και των πολλών stars της ταινίας θα καλούνταν να αναζητήσουν σε κάποιο Φεστιβάλ ή έστω σε DVD. Το πώς και το γιατί αυτό το project του… 2012 (τότε έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ρώμης) για έναν Αμερικανό ποιητή που δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα βγαίνει τώρα στους ελληνικούς κινηματογράφους είναι απορίας άξιο και τα εμπορικά αποτελέσματα μάλλον δυσοίωνα. Τουλάχιστον, τα υπέροχα ποιήματα του Γουίλιαμς βρήκαν σχεδόν επάξια απόδοση στους ελληνικούς υπότιτλους…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι γνώστης τού λογοτεχνικού έργου του Τ.Κ. Γουίλιαμς, αξίζει την προσπάθεια (η μικρή διάρκεια βοηθάει κιόλας). Αν δεν είσαι γενικώς της ποίησης ή των «πειραματικών» ταινιών και το αποτολμήσεις, απλά μην πάρεις αιχμηρά αντικείμενα μαζί σου στην αίθουσα!


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ

Στο Μπρούκλιν του 2039, με τη ζωή να έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της απώλειας οξυγόνου, μια οικογένεια επιστημόνων έχει βρει τη βιώσιμη λύση να αναπνέει… εντός της οικίας της, για να γίνει στόχος απρόσκλητων επισκεπτών που ή ζητούν τη βοήθειά της για ν’ αναπαράγουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ή επιδιώκουν να πάρουν τη θέση της.