FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΘΡΥΛΟΙ (2012)

(RISE OF THE GUARDIANS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Ράμζι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ο μοχθηρός Πίσσας, δηλαδή ο μπαμπούλας των παιδικών ονείρων, φιλοδοξεί να σβήσει την πίστη των παιδιών στους αγαπημένους τους θρύλους, όπως ο Άη Βασίλης, η νεράιδα των δοντιών και το λαγουδάκι του Πάσχα. Μαζί τους θα πολεμήσει ο Τζακ Πάγος.

Η «Χριστουγεννιάτικη» οικογενειακή ταινία αυτής της σεζόν δεν είναι ακριβώς τέτοια, αφού με την ποικιλία των ηρώων της, αφορά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τους μικρούς φαφούτηδες και κάθε παιδί που κοιμάται το βράδυ και βλέπει όνειρα ή ρίχνει χιονόμπαλες το χειμώνα. Οι «Πέντε Θρύλοι» είναι μια εκδοχή των… «Avengers» για το παιδικό κοινό και ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να συναρπάσει τους μεγαλύτερους που θα συνοδεύσουν τα παιδιά στην αίθουσα.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Τζακ Πάγος, ένας θρύλος κάπως δευτεροκλασάτος, αφού δε χαίρει της ίδιας εκτίμησης με τον Άη Βασίλη, ας πούμε, και δεν υπάρχει καταγεγραμμένος με μια χαρακτηριστική εικονογραφία. Το λαγουδάκι του Πάσχα, για παράδειγμα, είναι ένας λαγός που κρατάει βαμμένα αυγά. Ο Άη Βασίλης, ένας σωματώδης γενειοφόρος. Ο Τζακ Πάγος, όμως, δεν έχει εικόνα. Είναι ουσιαστικά άφαντος.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα ταυτότητας του Τζακ. Ότι, δηλαδή, είναι μια φήμη και ότι δεν τον βλέπει ποτέ κανείς. Αυτό θα αλλάξει, όταν ο Τζακ αναβαθμιστεί στο βαθμό του Θρύλου από τους ανώτερους στην ιεραρχία «συναδέλφους» του, που θα χρειαστούν τη βοήθειά του.

Η επίθεση του μπαμπούλα Πίσσα, βασίζεται στην πίστη. Θέλει να εξαφανίσει την πίστη των παιδιών στο καλό και στο όνειρο, για να επικρατήσουν οι εφιάλτες και ο φόβος. Ενωμένοι οι θρύλοι, και με μπροστάρη τον Τζακ και τα παιδιά που θα αρχίσουν να πιστεύουν σ’ αυτόν, θα αντεπιτεθούν.

Ο Πίτερ Ράμζι, που για χρόνια δούλεψε ως storyboard artist σε ένα πλήθος ταινιών, από το «Fight Club» μέχρι το «Minority Report» και το «Batman Forever», έχει καταφέρει να φτιάξει έναν κόσμο με παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι πρέπει να πιστεύεις στο καλό που προκύπτει από την ένωση δυνάμεων. Μόνος του ο καθένας από τους θρύλους δεν κάνει κάτι σημαντικό, έστω κι αν ο Άη Βασίλης έχει τατουάζ στα χέρια («Naughty» στο ένα, «Nice» στο άλλο!) και ο πασχαλινός λαγός είναι τσαμπουκάς. Αυτή, όμως, είναι ίσως και η αδυναμία της ταινίας, αφού για την περισσότερη ώρα οι Θρύλοι απλώς τρέχουν με το έλκηθρο και πέφτουν ξανά και ξανά στα λαγούμια του λαγού.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για τα παιδιά κάτω των δέκα, η ταινία μοιάζει με δώρο. «Πέντε Θρύλοι στη συσκευασία του ενός». Οι μεγαλύτεροι, πάρτε μεγάλο κουτί popcorn να περνάει κάπως η ώρα. Η ταινία προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

MORE REVIEWS

Poltergeist 2015

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Πενταμελής οικογένεια μετακομίζει σε πιο «λαϊκή» γειτονιά (βλέπε οικονομική κρίση) και οικία ελαφρώς… στοιχειωμένη, διότι είναι χτισμένη πάνω από νεκροταφείο! Όταν η μικρότερη κόρη τους απαχθεί από ένα κακό πνεύμα, μια ομάδα επιστημόνων και ένας τηλεοπτικός εξορκιστής θα επιχειρήσουν να φέρουν το κοριτσάκι σώο από… την «άλλη πλευρά».

HOJE EU QUERO VOLTAR SOZINHO

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ

Νεαρός έφηβος της μέσης αστικής τάξης του Σάο Πάολο γνωρίζει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, όπως συμβαίνει σε κάθε μέση εφηβική κινηματογραφική ιστορία. Μόνο που στην ιστορία αυτή, ο νεαρός έφηβος είναι gay. Και τυφλός.

TU VEUX... OU TU VEUX PAS

ΘΕΛΕΙΣ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ;

Ερωτικά ακόρεστη εμπορική διευθύντρια απολυμένη λόγω της αήθως συνεργατικής libido της επιστρέφει απ' την Ασία στο γενέθλιο Παρίσι, όπου σπιτώνεται από επιτιμητικό εργένη θείο και προσλαμβάνεται ως συνεργάτης - εν αγνοία της σεξομανούς σε πολύμηνη αποχή - συμβούλου ζευγών, άλλοτε επιβήτορα πιλότου. Αυτή (εν μέσω ξεχαρμανιάσματος με κάθε πρόθυμο) του κολλάει επίμονα, αυτός (εν μέσω εμψύχωσης από σπόνσορα και συναντήσεις ομάδας ομοιοπαθών) αντιστέκεται με το ζόρι, οι πελάτες με τα δικά τους «θέματα» λυσσάνε. Πονάνε όσοι αγαπάνε;

AMOUR FOU

ΤΡΕΛΗ ΑΓΑΠΗ

Εγωιστικά, (αυτο)καταστροφικά, εξωφρενικά ρομαντικός, ο Βερολινέζος αμφιλεγόμενος και περιβόητος (πλέον) ποιητής και συγγραφέας Χάινριχ φον Κλάιστ ψάχνει να βρει μια γυναίκα που θα ερωτευτεί και θα τον ερωτευτεί. Όχι για να ζήσουν μαζί, αλλά για να πεθάνουν μαζί. Αυτοκτονώντας. Και τη βρίσκει στη Χενριέτε Φόγκελ, σύζυγο ενός γνωστού του, η οποία ανακαλύπτει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια.

MANDARIINID

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Στον πόλεμο της Αμπχαζίας, ένας ηλικιωμένος άνδρας που αρνείται να αφήσει το σπίτι του δίνει καταφύγιο σε δυο τραυματισμένους στρατιώτες από αντίπαλα στρατόπεδα. Η αρχική τους έχθρα θα μαλακώσει, καθώς θα αρχίσουν να κατανοούν ο ένας τον άλλο.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ο Τζακ Πάγος και το λαγουδάκι του Πάσχα σε νέες περιπέτειες… ελληνικής μεταγλώττισης; Και τι θα κάνουνε οι drug dealers, ρε φίλε; Όλοι στην πείνα; Κρίμας…

ΝΕΑ