FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΘΡΥΛΟΙ (2012)

(RISE OF THE GUARDIANS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Ράμζι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: UIP

Ο μοχθηρός Πίσσας, δηλαδή ο μπαμπούλας των παιδικών ονείρων, φιλοδοξεί να σβήσει την πίστη των παιδιών στους αγαπημένους τους θρύλους, όπως ο Άη Βασίλης, η νεράιδα των δοντιών και το λαγουδάκι του Πάσχα. Μαζί τους θα πολεμήσει ο Τζακ Πάγος.

Η «Χριστουγεννιάτικη» οικογενειακή ταινία αυτής της σεζόν δεν είναι ακριβώς τέτοια, αφού με την ποικιλία των ηρώων της, αφορά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τους μικρούς φαφούτηδες και κάθε παιδί που κοιμάται το βράδυ και βλέπει όνειρα ή ρίχνει χιονόμπαλες το χειμώνα. Οι «Πέντε Θρύλοι» είναι μια εκδοχή των… «Avengers» για το παιδικό κοινό και ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να συναρπάσει τους μεγαλύτερους που θα συνοδεύσουν τα παιδιά στην αίθουσα.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Τζακ Πάγος, ένας θρύλος κάπως δευτεροκλασάτος, αφού δε χαίρει της ίδιας εκτίμησης με τον Άη Βασίλη, ας πούμε, και δεν υπάρχει καταγεγραμμένος με μια χαρακτηριστική εικονογραφία. Το λαγουδάκι του Πάσχα, για παράδειγμα, είναι ένας λαγός που κρατάει βαμμένα αυγά. Ο Άη Βασίλης, ένας σωματώδης γενειοφόρος. Ο Τζακ Πάγος, όμως, δεν έχει εικόνα. Είναι ουσιαστικά άφαντος.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα ταυτότητας του Τζακ. Ότι, δηλαδή, είναι μια φήμη και ότι δεν τον βλέπει ποτέ κανείς. Αυτό θα αλλάξει, όταν ο Τζακ αναβαθμιστεί στο βαθμό του Θρύλου από τους ανώτερους στην ιεραρχία «συναδέλφους» του, που θα χρειαστούν τη βοήθειά του.

Η επίθεση του μπαμπούλα Πίσσα, βασίζεται στην πίστη. Θέλει να εξαφανίσει την πίστη των παιδιών στο καλό και στο όνειρο, για να επικρατήσουν οι εφιάλτες και ο φόβος. Ενωμένοι οι θρύλοι, και με μπροστάρη τον Τζακ και τα παιδιά που θα αρχίσουν να πιστεύουν σ’ αυτόν, θα αντεπιτεθούν.

Ο Πίτερ Ράμζι, που για χρόνια δούλεψε ως storyboard artist σε ένα πλήθος ταινιών, από το «Fight Club» μέχρι το «Minority Report» και το «Batman Forever», έχει καταφέρει να φτιάξει έναν κόσμο με παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι πρέπει να πιστεύεις στο καλό που προκύπτει από την ένωση δυνάμεων. Μόνος του ο καθένας από τους θρύλους δεν κάνει κάτι σημαντικό, έστω κι αν ο Άη Βασίλης έχει τατουάζ στα χέρια («Naughty» στο ένα, «Nice» στο άλλο!) και ο πασχαλινός λαγός είναι τσαμπουκάς. Αυτή, όμως, είναι ίσως και η αδυναμία της ταινίας, αφού για την περισσότερη ώρα οι Θρύλοι απλώς τρέχουν με το έλκηθρο και πέφτουν ξανά και ξανά στα λαγούμια του λαγού.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για τα παιδιά κάτω των δέκα, η ταινία μοιάζει με δώρο. «Πέντε Θρύλοι στη συσκευασία του ενός». Οι μεγαλύτεροι, πάρτε μεγάλο κουτί popcorn να περνάει κάπως η ώρα. Η ταινία προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

MORE REVIEWS

GONE GIRL

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

Η Έιμι, η όμορφη και έξυπνη γυναίκα του Νικ, εξαφανίζεται το πρωί της 5ης επετείου του γάμου τους. Ο ομορφονιός, αξιαγάπητος Νικ, με το εύκολο χαμόγελο, δηλώνει άγνοια και ξεκινά εκστρατεία ανεύρεσής της. Σύντομα, όμως, αν και η Έιμι παραμένει αγνοούμενη, αστυνομία και ΜΜΕ τον ανακηρύσσουν Νο 1 ύποπτο για το φόνο της. Τελικά, τι συνέβη στην Έιμι;

STARRED UP

ΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

Τσαμπουκαλής έφηβος μπαίνει στην «ψειρού» και πλακώνεται στις μπουνιές με όλο τον κόσμο: φρουρούς, συγκρατούμενους, ακόμα και με τον πατέρα του που εκτίει επίσης ποινή στην ίδια φυλακή. Ένας ευσυνείδητος κοινωνικός λειτουργός θα προσπαθήσει να γίνει φίλος του και να τον πείσει να διαχειριστεί το θυμό του.

XENIA 690

XENIA

Μετά το θάνατο της τραγουδιάρας μάνας τους, δύο αδέλφια με αίμα αλβανικό ανηφορίζουν για Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση πατρός… από τα αζήτητα, μπας κι αποκτήσουν την πολυπόθητη ελληνική ιθαγένεια. Στη συντροφιά τους έχουν μαζί… ένα κουνέλι, ένα πιστόλι και την Πάτι Πράβο!

WELCOME TO NEW YORK

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του κόσμου δεν μπορεί να ελέγξει τις σεξουαλικές του ορμές, οι οποίες γίνονται αφορμή να συλληφθεί, να κρατηθεί και να καταστρέψει το γάμο και την πολιτική του καριέρα.

RIO I LOVE YOU

RIO, I LOVE YOU

10+1 παραμύθια σκιρτήματος (ρομαντικού, συντροφικού, σεξουαλικού, οικογενειακού, ουμανιστικού) της καρδιάς στην πρωτεύουσα της χώρας του καφέ. Μαζί είμαστε ένα;

MR KLEIN

MR KLEIN

Ο Τζακ Πάγος και το λαγουδάκι του Πάσχα σε νέες περιπέτειες… ελληνικής μεταγλώττισης; Και τι θα κάνουνε οι drug dealers, ρε φίλε; Όλοι στην πείνα; Κρίμας…

ΝΕΑ