FreeCinema

Follow us

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (2017)

(RAI)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέι Κοντσαλόφσκι
  • ΚΑΣΤ: Γιούλια Βισότσκαγια, Κρίστιαν Κλάους, Φιλίπ Ντικέν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 130'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SEVEN FILMS

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Όλγκα, Ρωσίδα μετανάστρια με αριστοκρατικό παρελθόν και μέλος της γαλλικής αντίστασης. Ο Ζιλ, Γάλλος συνεργάτης των Γερμανών. Και ο Χέλμουτ, ανερχόμενος αξιωματικός των SS. Οι ιστορίες τους θα διασταυρωθούν μέσα από προσωπικές εξομολογήσεις τους, υπό μορφή «συνέντευξης». Απέναντι σε ποιον και γιατί, άραγε;

Ένα αιφνιδιαστικό comeback από τον Αντρέι Κοντσαλόφσκι που τιμήθηκε φεστιβαλικά (βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στη Βενετία), αλλά δεν ακούστηκε γενικά, ίσως επειδή τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σαφώς καλύτερα έργα που πραγματεύτηκαν τη φρίκη των Ναζί στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πόσω μάλλον την απανθρωπιά των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Όχι, δεν αναφέρομαι στο «Ο Γιος του Σαούλ»!

Από το κατεχόμενο Παρίσι των αρχών του ’40 μέχρι ένα ακατονόμαστο στρατόπεδο εξόντωσης Εβραίων, τα τρία πρόσωπα που έχει επιλέξει για να αφηγηθεί την ιστορία της ταινίας ο Κοντσαλόφσκι δεν συναντιούνται απαραίτητα μαζί, βρίσκουν όμως έναν κοινό «τόπο» στον οποίο στέκουν αντιμέτωποι με μια camera ή το δικό σου υποκειμενικό βλέμμα, αν θέλεις. Το απροσδιόριστο της ταυτότητας του «εξεταστή» είναι και το κύριο αν όχι το μοναδικό εύρημα τούτου του έργου, που κατά τα άλλα ακολουθεί την πεπατημένη της ζοφερής μοίρας αυτών των ανθρώπων στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Έτσι, μοιρασμένος σε μια ατμόσφαιρα ντοκουμέντου αλλά και μιας γριφώδους «αλληγορίας» (που βρίσκει απάντηση στο φινάλε), ο «Παράδεισος» κρίνει τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, με βάση τις συνειδητές ή τις εξαναγκασμένες πράξεις του, λες και πρόκειται να βγει ένα είδος ετυμηγορίας για την ίδια του την ύπαρξη, άσχετα από την κατάληξη (που ή βλέπουμε ή φανταζόμαστε ότι είναι η καταδίκη). Η δουλειά που έχει κάνει ο dp Αλεξάντρ Σιμόνοφ στο μαυρόασπρο είναι αξιοσημείωτη, αλλά μαζί με την επιλογή τού κάδρου στο παλιομοδίτικο format του 4:3, μοιραία, βρίσκει απέναντί του τη σύγκριση με την εξαιρετική «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι. Και εκεί, το φιλμ χάνει τον… Παράδεισο κάτω από τα πόδια του. Για να μην αναγκαστώ να πω ότι οι Πάουελ και Πρεσμπέργκερ το έχουν «τερματίσει» το ζητούμενο του εδώ θέματος από το 1946…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Προβλέψιμο δράμα ζοφερών ημερών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που δεν σε κερδίζει πραγματικά με την ιστορία του, αλλά επιφυλάσσει μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για το τέλος, έτσι ώστε να σε αφήνει με μια γεύση θετικού ευρήματος. Κατά τα άλλα, δεύτερη ταινία με θέμα τις εξοντώσεις δια χειρός Ναζί στον πόλεμο, αμέσως μετά την «Ομίχλη τον Αύγουστο». Σεπτέμβρη μήνα. Τα θαύματα του ελληνικού κινηματογραφικού προγραμματισμού…

MORE REVIEWS

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ

Η διαμάχη για την επιμέλεια ενός αγοριού από τους γονείς του θα φέρει στο φως τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν μια οικογένεια σε ρήξη, την ίδια στιγμή που η απόφαση του νομικού συστήματος θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση.

ΜΟΥΣΑ

Καθηγητής Πανεπιστημίου διατηρεί «παράνομο» δεσμό με μαθήτριά του, η οποία αυτοκτονεί δίχως εξηγήσεις, αφού προηγουμένως του έχει ζητήσει να ορκιστεί πως θα την αγαπά για πάντα. Έναν χρόνο αργότερα, φρικτοί εφιάλτες τον βασανίζουν καθημερινά, ώσπου ανακαλύπτει ότι ένας πραγματικός φόνος που συνέβη στην πόλη του είναι ίδιος με αυτό που ονειρεύτηκε.

ΤΥΦΛΗ ΑΓΑΠΗ

Έχοντας μόνο φαινομενικά ξεπεράσει την εξαφάνιση του πατέρα της στο χωριό τους, μια 20φεύγα «περιγραφέας» ταινιών για άτομα με προβλήματα όρασης στην Οζάκα χάνει σιγά σιγά και τη μητέρα της από άνοια. Ένας 40φεύγα αναγνωρισμένος φωτογράφος χάνει ραγδαία το φως και το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Σε screening θα βρουν ταραχωδώς ο ένας τον άλλον. Μαζί μπορούν;

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ

Ο 13χρονος Τζουζέπε, γιος ανθρώπου με σχέσεις με τη Μαφία, πέφτει θύμα απαγωγής, με τους υπεύθυνους γι’ αυτήν να θέλουν να κρατήσουν το στόμα τού πατέρα του κλειστό. Η μόνη που συνεχίζει να αναζητεί τον Τζουζέπε, αφού περάσει αρκετός χρόνος, είναι η συμμαθήτριά του Λούνα, η οποία είναι ερωτευμένη μαζί του.

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H 88χρονη ιέρεια του γαλλικού σινεμά και ο 33χρονος διάσημος artist του δρόμου ταξιδεύουν σε άγνωστα και ξεχασμένα μέρη της Γαλλίας, αναζητώντας αναμνήσεις, ανθρώπους, χαρακτήρες και παραδόσεις.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ασπρόμαυροι Εβραίοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ξέρεις και τι θα γίνει στο τέλος.