FreeCinema

Follow us

ΒΑΛΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ (2018)

(METTI LA NONNA IN FREEZER)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζανκάρλο Φοντάνα, Τζουζέπε Στάζι
  • ΚΑΣΤ: Φάμπιο Ντε Λουίτζι, Μίριαμ Λεόνε, Λουτσία Οκόνε, Μαρίνα Ρόκο, Μπάρμπαρα Μπουσέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η Κλάουντια διατηρεί μια εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης με πολλά χρέη χάρη στη σύνταξη της γιαγιάς της. Όταν αυτή πεθάνει ξαφνικά, το σώμα της θα μπει στον καταψύκτη (!) και η σύνταξη θα συνεχίσει να τρέχει. Μόνο που θα εμπλακεί κι ένας τυπολάτρης αξιωματικός της οικονομικής δίωξης που ερωτεύεται την Κλάουντια.

Ένα πτώμα που εμφανίζεται και εξαφανίζεται δεν είναι το πιο σπάνιο εύρημα στην ιστορία της κωμωδίας. Το έχει χρησιμοποιήσει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι», έχει γίνει σλόγκαν με το «Τρελό Γουίκεντ στου Μπέρνι», το είδαμε και πάλι πρόσφατα στο «Πάρτι Γυναικών». Σε ό,τι αφορά το εύρημα, λοιπόν, η ιταλική κωμωδία των Τζανκάρλο Φοντάνα και Τζουζέπε Στάζι δεν πρωτοτυπεί. Και σίγουρα δεν είναι μια ταινία που θα μπει σε κάποια ανθολογία του genre. Καταφέρνει κάτι, όμως: να είναι μια λαϊκή κωμωδία, όχι προσβλητική, που μεταδίδει στον θεατή αυτό το φαρσικό (λέγε με και μπαλαφάρα) στοιχείο με ιταλικά χαρακτηριστικά.

Είναι συχνό το φαινόμενο οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς και πολύ μακριά. Για το «Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο», αυτό είναι ένα μαζικό ιταλικό φαινόμενο οικονομικού εγκλήματος, ένα από τα πολλά που αποκαλύπτει ο μανιακός με τον νόμο Σιμόνε. Σε μια από τις υποθέσεις του θα πέσει πάνω στην Κλάουντια, η οποία απειλεί να καταστρέψει έναν πίνακα του Καραβάτζιο, καθώς ένα μουσείο τής χρωστάει «επ’ αόριστον» 160.000 ευρώ. Τα λεφτά δεν έρχονται, έρχεται όμως μια (ακούσια) κατραπακιά από την Κλάουντια στον Σιμόνε, ο οποίος μάλλον έχει ανακαλύψει την καψούρα της ζωής του.

Την ίδια στιγμή, η γιαγιά – χρηματοδότης της επιχείρησης «φεύγει» από τη ζωή και οι κολλητές – υπάλληλοι της Κλάουντια τη συμβουλεύουν να αποκρύψει τον θάνατο της ηλικιωμένης, να τη χώσει σε έναν καταψύκτη και να συνεχίσει να… συντηρεί την επιχείρηση συντήρησης με τη σύνταξη εκείνης! Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες του Σιμόνε έχουν προσέξει ότι του άρεσε η Κλάουντια και βάζουν χείρα βοηθείας ώστε να τον κάνουν να την ερωτευτεί όσο δεν παίρνει, μπας και σταυρώσουν καμία πιο χαλαρή μέρα στη δουλειά. Και εκεί θα αρχίσει μια σειρά από παρεξηγήσεις, με μυστικά και ψέματα να μπερδεύονται χιουμοριστικά.

Ο Σιμόνε μαζεύει το κουράγιο του για να πλησιάσει την Κλάουντια, εκείνη κάνει ότι ανταποκρίνεται για να αποφύγει την αποκάλυψη της απάτης της. Και οι καταστάσεις θα μπερδεύονται όλο και περισσότερο. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάποια ιδιαίτερη φινέτσα στην κωμωδία. Πρόκειται για καθαρά λαϊκό θέαμα, με τις υπερβολές που συνήθως το συνοδεύουν. Γκριμάτσες, φωνές, κραυγαλέες μεταμφιέσεις κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, το «Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο» δεν είναι και εντελώς για πέταμα. Έχει μια ιστορία κι έναν στοιχειωδώς γρήγορο ρυθμό, ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που ισορροπεί αρκετά πετυχημένα στις ακρότητες και, τελικά, το πτώμα δεν βρωμάει (και τόσο πολύ).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είπαμε ιταλική κωμωδία, αλλά μην περιμένεις και τον επόμενο Μάριο Μονιτσέλι! Σε μια ελληνική της εκδοχή (σαν να τη βλέπω να έρχεται…), η ταινία θα έβγαινε à la manière de «I ♥ Karditsa». Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, διότι αν η γιαγιά ήταν και Καρδιτσιώτισσα… θα βγάζαμε το ψυγείο από την πρίζα!

MORE REVIEWS

O JOHNNY ENGLISH ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

Επίθεση από hacker αποκαλύπτει τις ταυτότητες όλων των ενεργών Βρετανών μυστικών πρακτόρων ανά τον κόσμο. Η MI-7 δεν έχει άλλη επιλογή από το να καλέσει σε βοήθεια τους πράκτορες που είχαν αποσυρθεί στο παρελθόν, όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά και λόγω… αχρηστίας! Μάντεψε…

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2018

Για 24η χρονιά, το καθιερωμένο ραντεβού των Αθηναίων που θέλουν να γιορτάζουν την αγάπη τους για το σινεμά δίνεται και πάλι στο κέντρο της πόλης, από τις 19 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα. Έτοιμοι για Νύχτες Πρεμιέρας;

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Ορφανό αγόρι βρίσκει στέγη και φροντίδα στο πρόσωπο ενός θείου που προκύπτει… νεκρομάντης και έχει για συντροφιά μια στριφνή μάγισσα. Θα μπορέσουν όλοι μαζί να σταματήσουν του ρολογιού τους δείκτες που θα φέρουν τη συντέλεια του κόσμου;

ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΑΣΗΣ ΥΠΟΨΙΑΣ

Ένας βετεράνος παίκτης του baseball αναλαμβάνει κατασκοπευτική δράση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί και την εντολή να σκοτώσει έναν επιστήμονα ο οποίος ετοιμάζει ατομική βόμβα για λογαριασμό των Ναζί.

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ… ΣΤΟΠ!

Ρουτινιασμένος πενηντάρης, ολίγον ρατσιστάκος, αναλαμβάνει να επιστρέψει με το έτσι θέλω πίσω στην Αφρική έναν από τους δεκάδες παράτυπους μετανάστες που συναντά καθημερινά στον δρόμο του, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο «ξεβρόμισμα» (εεε… με το μπαρδόν, σε ένα καλύτερο μέλλον ήθελα να πω) για τον ίδιο και τους ομοεθνείς του.