FreeCinema

Follow us

ΒΑΛΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ (2018)

(METTI LA NONNA IN FREEZER)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζανκάρλο Φοντάνα, Τζουζέπε Στάζι
  • ΚΑΣΤ: Φάμπιο Ντε Λουίτζι, Μίριαμ Λεόνε, Λουτσία Οκόνε, Μαρίνα Ρόκο, Μπάρμπαρα Μπουσέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η Κλάουντια διατηρεί μια εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης με πολλά χρέη χάρη στη σύνταξη της γιαγιάς της. Όταν αυτή πεθάνει ξαφνικά, το σώμα της θα μπει στον καταψύκτη (!) και η σύνταξη θα συνεχίσει να τρέχει. Μόνο που θα εμπλακεί κι ένας τυπολάτρης αξιωματικός της οικονομικής δίωξης που ερωτεύεται την Κλάουντια.

Ένα πτώμα που εμφανίζεται και εξαφανίζεται δεν είναι το πιο σπάνιο εύρημα στην ιστορία της κωμωδίας. Το έχει χρησιμοποιήσει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο «Ποιος Σκότωσε τον Χάρι», έχει γίνει σλόγκαν με το «Τρελό Γουίκεντ στου Μπέρνι», το είδαμε και πάλι πρόσφατα στο «Πάρτι Γυναικών». Σε ό,τι αφορά το εύρημα, λοιπόν, η ιταλική κωμωδία των Τζανκάρλο Φοντάνα και Τζουζέπε Στάζι δεν πρωτοτυπεί. Και σίγουρα δεν είναι μια ταινία που θα μπει σε κάποια ανθολογία του genre. Καταφέρνει κάτι, όμως: να είναι μια λαϊκή κωμωδία, όχι προσβλητική, που μεταδίδει στον θεατή αυτό το φαρσικό (λέγε με και μπαλαφάρα) στοιχείο με ιταλικά χαρακτηριστικά.

Είναι συχνό το φαινόμενο οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς. Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς και πολύ μακριά. Για το «Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο», αυτό είναι ένα μαζικό ιταλικό φαινόμενο οικονομικού εγκλήματος, ένα από τα πολλά που αποκαλύπτει ο μανιακός με τον νόμο Σιμόνε. Σε μια από τις υποθέσεις του θα πέσει πάνω στην Κλάουντια, η οποία απειλεί να καταστρέψει έναν πίνακα του Καραβάτζιο, καθώς ένα μουσείο τής χρωστάει «επ’ αόριστον» 160.000 ευρώ. Τα λεφτά δεν έρχονται, έρχεται όμως μια (ακούσια) κατραπακιά από την Κλάουντια στον Σιμόνε, ο οποίος μάλλον έχει ανακαλύψει την καψούρα της ζωής του.

Την ίδια στιγμή, η γιαγιά – χρηματοδότης της επιχείρησης «φεύγει» από τη ζωή και οι κολλητές – υπάλληλοι της Κλάουντια τη συμβουλεύουν να αποκρύψει τον θάνατο της ηλικιωμένης, να τη χώσει σε έναν καταψύκτη και να συνεχίσει να… συντηρεί την επιχείρηση συντήρησης με τη σύνταξη εκείνης! Από την άλλη πλευρά, οι συνεργάτες του Σιμόνε έχουν προσέξει ότι του άρεσε η Κλάουντια και βάζουν χείρα βοηθείας ώστε να τον κάνουν να την ερωτευτεί όσο δεν παίρνει, μπας και σταυρώσουν καμία πιο χαλαρή μέρα στη δουλειά. Και εκεί θα αρχίσει μια σειρά από παρεξηγήσεις, με μυστικά και ψέματα να μπερδεύονται χιουμοριστικά.

Ο Σιμόνε μαζεύει το κουράγιο του για να πλησιάσει την Κλάουντια, εκείνη κάνει ότι ανταποκρίνεται για να αποφύγει την αποκάλυψη της απάτης της. Και οι καταστάσεις θα μπερδεύονται όλο και περισσότερο. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάποια ιδιαίτερη φινέτσα στην κωμωδία. Πρόκειται για καθαρά λαϊκό θέαμα, με τις υπερβολές που συνήθως το συνοδεύουν. Γκριμάτσες, φωνές, κραυγαλέες μεταμφιέσεις κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, το «Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο» δεν είναι και εντελώς για πέταμα. Έχει μια ιστορία κι έναν στοιχειωδώς γρήγορο ρυθμό, ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που ισορροπεί αρκετά πετυχημένα στις ακρότητες και, τελικά, το πτώμα δεν βρωμάει (και τόσο πολύ).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είπαμε ιταλική κωμωδία, αλλά μην περιμένεις και τον επόμενο Μάριο Μονιτσέλι! Σε μια ελληνική της εκδοχή (σαν να τη βλέπω να έρχεται…), η ταινία θα έβγαινε à la manière de «I ♥ Karditsa». Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, διότι αν η γιαγιά ήταν και Καρδιτσιώτισσα… θα βγάζαμε το ψυγείο από την πρίζα!

MORE REVIEWS

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΚΡΙΝ

Αγγλία, 1959. Χήρα θέλει ν’ ανοίξει βιβλιοπωλείο σε γραφικό επαρχιακό χωριό, συναντώντας τη σφοδρή αντίδραση των ντόπιων που δεν δείχνουν να ενστερνίζονται την επιθυμία της. Η κυρία Γκριν, όμως, είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το όνειρό της όσα εμπόδια κι αν μπουν στο διάβα της.

IL POSTINO: Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Άνεργος λόγω… ναυτίας γιος ψαρά σε απομονωμένο ψαροχώρι της Ιταλίας των 50s, ο Μάριο αναλαμβάνει χρέη ταχυδρόμου του εξόριστου εκεί Χιλιανού, περίφημου ποιητή και κομουνιστή Πάμπλο Νερούδα. Και αφού γίνει φίλος και συνομιλητής του, θα κατακτήσει τα λόγια και τη γυναίκα της ζωής του, που τόσο καιρό του διέφευγαν.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ

Υποαμειβόμενος μηχανικός σε αμαξοστάσιο του ΟΣΕ των Σκοπίων βάζει στο χέρι προσωρινά ορφανή ποσότητα χασίς. Ανίκανος να το ξεφορτωθεί, φτιάχνει space cake που ανασταίνει από τους αφόρητους πόνους και την αυτολύπηση τον τερματικά καρκινοπαθή γέρο του, για τον οποίο είχε εγκαταλείψει σπουδές, ώσπου η κατάσταση θα ξεφύγει ιλαροτραγικά. Σε trip θ’ αφήσουν πίσω τα παλιά;

Ο 20ος ΜΟΥ ΑΙΩΝΑΣ

Δύο δίδυμα κορίτσια που ζουν πάμφτωχα, υπό κάκιστες συνθήκες στην Ουγγαρία, χωρίζονται όταν δύο διαφορετικοί άνθρωποι τις παίρνουν μαζί τους. Χρόνια αργότερα, θα βρεθούν στο ίδιο τρένο του Οριάν Εξπρές, χωρίς να έχουν ιδέα η μία για την άλλη.

MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN

Η Ντόνα έχει πεθάνει, η Σόφι είναι έγκυος και ανακαινίζει το παλιό ξενοδοχείο τής… «mamma mia», όλα τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής της βρίσκονται καθ’ οδόν για να το γιορτάσουν μαζί της και οι μνήμες φέρνουν έντονα συναισθήματα.