FreeCinema

Follow us
08.0811:00

Ελληνικό box-office… κι άραχνο!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, κανένας Στίβεν Κινγκ δεν κατάφερε να ανυψώσει τα χαμηλά επίπεδα της περιόδου που εξακολουθούν να μαρτυρούν την απόλυτη αδιαφορία της πλειοψηφίας του κοινού για το σινεμά.

Τα 60.693 εισιτήρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου έπεσαν στα 54.747 του σήμερα, παρά τις έξι νέες ταινίες που είχαν κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη, με έναν κάποιο «κράχτη» ως τίτλο για την περίπτωση του «Μαύρου Πύργου», βασισμένου στην ονομαστή σειρά των ευπώλητων του Στίβεν Κινγκ. Ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο και αρνητικές κριτικές, όμως, το γεγονός ότι μπήκαμε στον Αύγουστο σίγουρα έπαιξε τον χειρότερο ρόλο που είχε ως αποτέλεσμα μια πανωλεθρία ανοίγματος στα 12.212 εισιτήρια (από 62 οθόνες). Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε ιδιαίτερα ένα τόσο απογοητευτικό νούμερο, ούτε και να δείξουμε έκπληκτοι απέναντι στην διαπίστωση ότι η Πέμπτη μάζεψε το περισσότερο «χαρτί» (το γνωστό καθήκον των fans…) με 3.596 εισιτήρια. Στο #2 έκανε ντεμπούτο το έτερο «πιασάρικο» φιλμ της εβδομάδας, το αστυνομικό θρίλερ «Στα Ίχνη του Ανέμου», το οποίο… εξανεμίστηκε επίσης, κόβοντας 11.453 εισιτήρια (από 21 οθόνες). Εδώ η καλύτερη μέρα του τετραημέρου ήταν το Σάββατο, με 4.077 εισιτήρια. «Kamikaze» κίνηση η έξοδος και των δύο ταινιών σε αυτό το διάστημα, αν ρωτάς κι εμένα.

ME ESTAS MATANDO SUSANA

Στο #3 βρίσκουμε το ισπανικό θρίλερ «Αόρατος Επισκέπτης», που είχε πτώση της τάξης του 41%, ίσως χωρίς να φταίει η ίδια η ταινία, αφού τα περισσότερα σινεμά που το συνεχίζουν επέλεξαν να το παίζουν για μια από τις δύο παραστάσεις τους, στις 21:00 ή στις 23:00. Έκοψε 5.031 εισιτήρια (από 26 οθόνες) και έχει φτάσει τα 39.338. Θα μπορούσε και καλύτερα, αλλά… άργησε (το ξαναλέω). Στο #4, το ντεμπούτο της κομεντί «Σουζάνα με Σκοτώνεις» (φωτό) έφερε 3.829 θεατές (από 14 οθόνες), όχι κάτι το αξιοπρόσεκτο, δηλαδή. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με ακόμη ένα new entry, «Το Στέμμα των Ινδιών» που έκοψε 2.803 εισιτήρια (από 11 οθόνες) και θα ξεχαστεί μέχρι να πεις «Πέμπτη», όπως και οι περισσότερες νέες ταινίες του φετινού καλοκαιριού…

THE BIG SICK

Το ρομαντικό «Έρωτας Μετ’ Εμποδίων» (φωτό) είχε σκληρή πτώση (-61%) και έκοψε 2.561 εισιτήρια (από 9 οθόνες), με ένα αδύναμο σύνολο στα 12.485. Το «Perfetti Sconosciuti» είχε ελάχιστη πτώση (-19%), κόβοντας 2.402 εισιτήρια (από 11 οθόνες), με σύνολο που… δεν άγγιξε τις μάζες, βλέπε 7.417 εισιτήρια. Αντικειμενικά, τα νούμερα σοκάρουν, ναι. Ακολουθούν ο νέος «Spider-Man» (2.000 εισιτήρια από 19 οθόνες, με σύνολο στα 120.961), το «Αυτοκίνητα 3» (1.885 εισιτήρια από 36 οθόνες, με σύνολο στα 162.051) και το άπατο νεανικό φιλμ τρόμου «Πρόσεχε τι Εύχεσαι» (1.684 εισιτήρια από 17 οθόνες, με σύνολο στα 8.971).

Τι άλλο να προσθέσω; Ότι δεν πήγα σε θερινό σινεμά ούτε μια φορά φέτος το καλοκαίρι (εξαιρώντας το αφιέρωμά μας); Ότι μου έλειψε κι ότι με στενοχώρησε που δεν μπορούσα να συνοδεύσω φίλους ή να προτείνω πάνω από τρεις-τέσσερις τίτλους σε ολόκληρη τη σεζόν; Μπορώ να νιώσω και να ταυτιστώ και με την αδιαφορία των θεατών. Προσωπικά, υπέφερα βλέποντας τόσες μαλακίες σε λίγους μήνες, μόνο και μόνο λόγω του επαγγέλματος και της υποχρέωσης να γράψω κριτικές για δαύτες. Λυπάμαι για το μέλλον και για το κακό που συντελέστηκε φέτος από την ελληνική διανομή και από την ασχετοσύνη πολλών ιδιοκτητών θερινών της Αθήνας, οι οποίοι παραδίδουν τον προγραμματισμό τους για όλη την περίοδο λες και παίζουν «ρωσική ρουλέτα», αλλάζοντας το ένα σκουπίδι μετά το άλλο, κάθε εβδομάδα. Θα δούμε πόσοι θα επιζήσουν στο τέλος…