FreeCinema

Follow us
13.0113:36

Χρυσές Σφαίρες 2014: Πάρε κι εσύ, μπορείς.


Αν πιστέψουμε τα βραβεία της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ ως προπομπό των φετινών Όσκαρ, τότε καταλαβαίνουμε πως… για όλους έχει ο μπαξές! Έτσι, χθες το βράδυ (για το Λος Άντζελες), η μοιρασιά των Χρυσών Σφαιρών πέρασε το μήνυμα «μην αφήσουμε κανένα φιλμ παραπονεμένο». Το οποίο, πέραν του βολέματος, αφήνει και μια γεύση… απουσίας της μεγάλης ταινίας.

Όσο και να αμφισβητεί κανείς τη σημασία των βραβεύσεων των Χρυσών Σφαιρών, ειδικά ως προγνωστικών για το πού θα καταλήξουν τα Όσκαρ της κάθε χρονιάς (κι εγώ σε αυτή την ομάδα των «άπιστων» ανήκω…), δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το πραγματικό μήνυμα της χθεσινής τελετής: το 2013 είχαμε αρκετές ικανοποιητικές ή καλές (δίχως εξάρσεις, παρακαλώ) ταινίες, αλλά όχι εκείνο το μεγάλο φιλμ που θα στιγματίσει τη χρονιά και θα επιτύχει το κλασικό… «τα πήρες όλα κι έφυγες».

Globes 71_slave 2

Έτσι, το υποτιθέμενο φαβορί των Όσκαρ για την κατηγορία της καλύτερης ταινίας μπορεί να κέρδισε το βραβείο τού καλύτερου δραματικού φιλμ στις Σφαίρες, όμως, αυτό ήταν και το μοναδικό που έπιασε στα χέρια της η ομάδα τού «12 Χρόνια Σκλάβος»! Σε περίπτωση που κερδίσει και το Όσκαρ, μάλλον θα ξαναζήσουμε «δόξες» τύπου «Driving Miss Daisy» (1990)! Εκείνη η ταινία είχε καταφέρει να γραπώσει μόλις 4 Όσκαρ. Ταινίας; ΟΚ, ας πούμε ότι το έχει ο Στιβ ΜακΚουίν. Πρώτου γυναικείου ρόλου (Τζέσικα Τάντι); Η αντίστοιχη ανδρική παρουσία τού Τσούετελ Ετζίοφορ (που το έχασε στις Σφαίρες…) δεν φαντάζει ικανή να στηρίξει τέτοια βράβευση, ειδικά σε μια χρονιά με τόσο σοβαρό ανταγωνισμό. Διασκευασμένο σενάριο; Ο «Σκλάβος» δεν προτάθηκε καν από το Σωματείο των Σεναριογράφων (#fail) και ηττήθηκε και στις Σφαίρες (από το «Her» του Σπάικ Τζονζ). Το τέταρτο Όσκαρ τής κυρίας Ντέιζι; Μακιγιάζ. Αρχίστε να γελάτε από τώρα, αν η καλύτερη ταινία τής χρονιάς (και κατά τους ψηφοφόρους τής Ακαδημίας) είναι το «12 Χρόνια Σκλάβος».

Globes 71_adams

Στην – εδώ γελάμε ακόμη περισσότερο – κατηγορία τού καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδία, ο… ξεκαρδιστικός «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ έριξε τρικλοποδιά στο «Λύκο της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε (μιλάμε για χρονιά τρελού γέλιου…) και μάζεψε και τα βραβεία γυναικείων ερμηνειών (πρώτου για την Έιμι Άνταμς και δεύτερου για την Τζένιφερ Λόρενς). Η βασικά κερδισμένη εδώ είναι… η Άνταμς (φωτό), που φαίνεται πως θα κάνει το spoiler στην αντίστοιχη οσκαρική κατηγορία. Η Λόρενς θα προταθεί. Και είναι το φαβορί.

Globes 71_dicaprio

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (φωτό) είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά των Χρυσών Σφαιρών. Η νίκη του για το «Λύκο» (για… κωμωδία ή μιούζικαλ) δε μεταφράζεται απαραίτητα σε οσκαρική υποψηφιότητα (τα τελευταία χρόνια τον βρίσκαμε μονίμως στις λίστες των Σφαιρών, όχι όμως και στα γούστα της Ακαδημίας…). Ούτε και ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ αναγνωρίστηκε ποτέ από κανέναν (απολύτως καμία προηγούμενη υποψηφιότητα σε Όσκαρ ή Σφαίρες!), όμως, με την εδώ νίκη του στο δραματικό «Dallas Buyers Club» δείχνει πως το περσινό «Magic Mike» ήταν μόλις η αρχή μιας σοβαρότερης καριέρας. Θα είναι αδιανόητος άθλος να χωρέσει στην οσκαρική πεντάδα. Αντιθέτως, ο Τζάρεντ Λέτο, με το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου για το ίδιο φιλμ, πάει να κλέψει την παράσταση… στο νήμα.

Globes 71_blanchett

Στην απίστευτα φορτισμένη (ακόμη και για το ποιες πέντε κυρίες θα κατορθώσουν να προταθούν στα Όσκαρ) κατηγορία τής πρώτης γυναικείας ερμηνείας, η Κέιτ Μπλάνσετ πήρε το… δραματικό προβάδισμα για το «Blue Jasmine». Ειλικρινά, αν παρατηρήσει κανείς τις άλλες γυναικείες ερμηνείες που οδήγησε στο Όσκαρ ο Γούντι Άλεν, θα κατανοήσει την – του κεφαλιού της – υπερβολή στην περίπτωση της Μπλάνσετ…

Globes 71_cuaron

Στη σκηνοθεσία, ο Αλφόνσο Κουαρόν (φωτό) κλειδώνει σιγά σιγά την επερχόμενη οσκαρική του νίκη για το «Gravity». Αν συμφωνήσει και το Σωματείο των Σκηνοθετών, δε θα πρόκειται περί έκπληξης (όπως έκανε – λέμε τώρα – ο Ανγκ Λι πέρσι). Η Disney δύσκολα θα χάσει το Όσκαρ στην κατηγορία του animation για το «Ψυχρά κι Ανάποδα», ενώ στην ξενόγλωσση ταινία ο Πάολο Σορεντίνο μπορεί να ετοιμάζεται και για μεγαλύτερες χλιδές για την «Τέλεια Ομορφιά» του, όμως, μην ξεχνάμε πως στις Σφαίρες δεν ήταν υποψήφιο το Βέλγιο («Ραγισμένα Όνειρα»). Αν το τελευταίο μπει στα Όσκαρ, η κατάσταση είναι 50/50.

Αυτά για τους κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές των φετινών Χρυσών Σφαιρών, που μας ενδιαφέρουν και περισσότερο, άλλωστε. Όλοι οι νικητές και οι λίστες των υποψηφίων βρίσκονται στο official site των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, για εκτενέστερη «μελέτη». Επίλογος; Αν εξαιρέσουμε τα τεχνικά βραβεία (που έχει ήδη στο τσεπάκι το «Gravity») και τις πιο αρτίστικες κατηγορίες, οι παραγωγοί τής ταινίας που θα δει Όσκαρ να «διπλώνει» φέτος, ας κλείσουν και μια θέση για το καράβι της Τήνου το Δεκαπενταύγουστο…