FreeCinema

Follow us

Μεγάλωσες στη δεκαετία του ’80 και χέστηκες αν ο «Πολίτης Κέιν» είναι η σημαντικότερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου; Είσαι δικός μας! Trash και pop culture αναμνήσεις, εμπειρίες «been there, done that», rewind σε ξεχαρβαλωμένες VHS της εφηβείας. Πιάσε χαρτομάντιλα κι έλα να κλάψουμε παρέα…

ΠΙΡΑΝΧΑΣ Νο 2: ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ (1982)

(PIRANHA PART TWO: THE SPAWNING)

  • ΕΙΔΟΣ: Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέιμς Κάμερον, Οβίντιο Τζ. Ασονίτις
  • ΚΑΣΤ: Τρίσια Ο’Νιλ, Λανς Χένρικσεν, Λέσλι Γκρέιβς, Τεντ Ρίτσερτ

Η γιαγιά μου είχε ανέκαθεν μια μανία με τα ψάρια: καθετή, δίχτυα, ψαροντούφεκο, ζόκα, μολύβι, καλαμαριέρα και τα παρελκόμενα. Να ’ταν που καταγόταν από το Γαλαξείδι; Να ‘ταν που η μαμά μου πήρε γι’ άνδρα ναυτικό και καπετάνιο; Πάντως, όταν ο μπαμπάς έφερε το πρώτο μας VCR από την Ιαπωνία (μαζί με μια υπέροχη στολή του Superman για τη μαμά), η γιαγιά ζητούσε συνέχεια να βλέπουμε ταινίες με ψάρια. Τα είχαμε δει όλα: καρχαρίες, όρκες, δελφίνια, μπαρακούντα και, το αγαπημένο της, πιράνχα!

Η γιαγιά είχε εντυπωσιαστεί από μια ιστορία του κυρ Βασίλη στον δεύτερο όροφο, που της είχε πει πως σ’ ένα ζωολογικό κήπο στον Παναμά είχε δει να βάζουν μια αγελάδα σ’ ένα ενυδρείο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να σηκώνουν μόνο το σκελετό της. Δρακιά μεγάλη, αλλά η γιαγιά τσίμπησε! Ευτυχώς, γιατί το «Πιράνχας Νο 2» που βρήκαμε τότε στο video club Νινέτα (το όνομα του video club, εντάξει;) είναι ταινιάρα!

Είναι ένα νησάκι της Καραϊβικής, πολύ τουριστικό σου λέει, κι εκεί σ’ ένα καράβι ναυαγισμένο έχουν χτίσει φωλιά ένα μπουλούκι από πιράνχα. Και σα να μην έφτανε αυτό, το καράβι μετέφερε τοξικά με βαρέλια χωρίς πάτο. Και τα πιράνχα εκτός που γίνονται σα λιθρίνια, βγάζουν και φτερά! Να διευκρινίσω πως αναπνέουν κανονικότατα τον θαλασσινό αέρα, πράγμα που αποδεικνύει πως στη στεριά, τελικά, ζει το ψάρι! Ε, με τούτα και με τ’ άλλα, είναι δύο που θέλουν να ανατινάξουν το καράβι το παλιό το σαπιοκάραβο για να μη στιγματιστεί ο τουρισμός, γίνονται και κάτι beach party που μοιάζουν λίγο με την Αποκάλυψη και όλα καλά.

Τι θες να δεις από μια τέτοια ταινία; Ψάρια να τρώνε ανθρώπους. Check. Αίμα και εντόσθια. Check. Τον οχτρό κανονικά και όχι props από τους «Μικρούς Ψαράδες» χαμένα μέσα σε μπουρμπουλήθρες. Check. Αν ο σερίφης ήταν ninja και το πλοίο ήταν το «Μιλένιουμ Φάλκον», θα μιλούσαμε για το διαμάντι που έριξε η γερόντισσα στον ωκεανό. Είναι από αυτά τα έργα που ευχαριστιέσαι, γιατί όλες οι προσδοκίες που έχεις από μια ταινία επαληθεύονται.

Σε πρόσφατο debate που είχα για το φιλμ, μού λέει ένας κύριος (κόπανος ήθελα να πω, αλλά όλες οι γνώμες είναι σεβάσμιες): «Η ταινία δεν έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον». Είναι το σημείο που, εκτός από το βρακί, σε πνίγει και το δίκιο. Και θες ν’ ανοίξεις το απύλωτό σου στόμα και να καταραστείς οράματα και καλλιτέχνες που ξεκολλάνε αδιακρίτως αστεράκια διασκέδασης και καλτιάς από ταινίες που φτιάχτηκαν γι’ αυτόν το λόγο και μόνο. Το σινεμά δεν πρέπει απαραίτητα να είναι καλό ή κακό, διεισδυτικό, πολυεπίπεδο, σημαντικό ή οτιδήποτε άλλο. Το σινεμά, όπως και η ζωή μας, πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι τίμιο. Και όλα τα υπόλοιπα να ακολουθούν αυτό το αξίωμα. Το «Πιράνχας Νο 2», ειδικά το Νο 2, ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη λογική. Και η γιαγιά μου συμφωνεί απόλυτα!

Και ξέρεις είναι μια ταινία με πιράνχα που πετάνε! Ακόμα και ο ίδιος ο Κάμερον παραδέχτηκε πως είναι η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ με θέμα τα πιράνχα που πετάνε. ΟΚ, εμένα δε με ξέρεις και δε μ’ εμπιστεύεσαι. Τη γιαγιά μου επίσης. Τον άνθρωπο που βούλιαξε το Λεονάρντο;

TRIVIA

  • Ο Τζέιμς Κάμερον γύρισε την ταινία και ήταν μάλιστα και η πρώτη του.
  • Αλλά ο – Έλληνας της Αιγύπτου (!) – Ασονίτις δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος από τη δουλειά του και τον έδιωξε. Ο Κάμερον, με τον πολύ ευγενικό τρόπο που τον διακρίνει, μπούκαρε μια νύχτα στη μονταζιέρα για να δει την ταινία και την πετσόκοψε.
  • Τα είδε μετά τα καμώματά του ο Ασονίτις και την ξαναέκοψε! Φαντάσου πόση ταινία χάσαμε με όλο αυτό το κοπτοραπτικό γαϊτανάκι.
  • Ο Κάμερον, όμως, ήταν (τότε) καλός άνθρωπος κατά βάθος και την υποστήριξε την ταινία και την ακολουθούσε στις πρεμιέρες της.
  • Στη Ρώμη, όμως, αρρώστησε. Και μέσα στο παραλήρημα του πυρετού είδε ένα όνειρο με έναν άνθρωπο από σίδερο να βγαίνει από φλόγες. Και τότε του γεννήθηκε η ιδέα για το «Iron Man».
  • Όχι, λάθος! Το άλλο. Ξέρεις…

MORE CULT

Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

«Their deadly mission: to crack the forbidden island of Han!»

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

«A monster statue of bronze and stone twenty stories tall guarded their secret!»

Ο ΑΡΧΙΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

«NOT A WORD IS SPOKEN! Excitement beyond words!»

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ

«She'd do anything for a thrill... Including kill!»