FreeCinema

Follow us
13.0911:00

«Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά»… rewind στο Τριανόν.


Ο κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ υποδέχεται ξανά τέσσερα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Μοσχούτη, Γιώργο Κατσάνο, Μπάμπη Παπαδόπουλο & Silent Move (Γιάννης Παξεβάνης – Βασίλης Τζαβάρας).

Ο κινηματογράφος Τριανόν επαναλαμβάνει το επιτυχημένο διήμερο Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν τέσσερις σημαντικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική επένδυση. Πέντε εξαιρετικοί μουσικοί θα επιχειρήσουν να μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της εποχής, αυτοσχεδιάζοντας ηχητικά, με μια σημερινή, σύγχρονη άποψη.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/9


The Passion of Joan of Arc (πρωτότυπος τίτλος: La Passion de Jeanne d’Arc)

Ο Δανός σκηνοθέτης βασίστηκε στα πραγματικά πρακτικά της δίκης (ιστορική επιμέλεια Pierre Champion) της Ιωάννας της Λωραίνης και, με αιρετική για την εποχή διάθεση, δημιούργησε μια από τις πιο σημαντικές του ταινίες. Ο Dreyer σκιαγραφεί ένα περισσότερο μυστικιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας – ηρωίδας που η δίκη της παραπέμπει στα Θεία Πάθη. Μία σπαραχτική τραγωδία, με τα κοντινά πλάνα των αμακιγιάριστων ηθοποιών και τα σχεδόν ανύπαρκτα σκηνικά να εντείνουν τον ρεαλισμό και την αμεσότητά της, που δε θα μπορούσαν να βρουν ιδανικότερη έκφραση από την ερμηνεία της Maria Falconetti.

Σκηνοθεσία: Karl Dreyer (1928) 110′
Μουσική: Silent Move (Γιάννης Παξεβάνης – Βασίλης Τζαβάρας) (κιθάρες, tapes, loops)

The General

Ο Buster Keaton είναι μηχανικός τρένου στον αμερικανικό Νότο και αγαπά παράφορα μία γυναίκα και… την ατμομηχανή του, η οποία φέρει το όνομα «Ο Στρατηγός». Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο Johnny κρίνεται καταλληλότερος ως μηχανικός παρά για στρατιώτης. Η αγαπημένη του φεύγει απογοητευμένη με τον «Στρατηγό», ενώ ένας κατάσκοπος καταλαμβάνει το τρένο για να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των Νοτίων, στα 1862. Γυρισμένη ως επί το πλείστον στις σιδηροδρομικές  γραμμές του Όρεγκον, η ταινία ξεδιπλώνει με χιούμορ και αγωνία το «δράμα» του ήρωα, το αμερικανικό μπουρλέσκ φτάνει στο απόγειό του και εξυμνείται από την ερμηνεία του Keaton.

Σκηνοθεσία: Buster Keaton (1926) 107′
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος (ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα, loops, fx)

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/9

A Man There Was (πρωτότυπος τίτλος: Terje Vigen)

Αν και μικρό σε διάρκεια, το ασπρόμαυρο και βωβό φιλμ του Σουηδού Victor Sjöström, δεν στερείται έντασης και συναισθήματος. Αντίθετα, κάποιες στιγμές, αν και γυρισμένες με τα πενιχρά μέσα της πλέον πρώιμης εποχής του κινηματογράφου, μπορούν να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του κοινού για πάντα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Terje Vigen, ενός ναυτικού που θρηνεί για την απώλεια της οικογένειάς του. Όταν οι συγγενείς του υπαίτιου για τον θάνατο των δικών του εξαρτώνται ξαφνικά από εκείνον, ο Terje θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να τον εκδικηθεί. Θα μπορέσει, όμως;

Σκηνοθεσία: Victor Sjöström (1917) 53′
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρες, effects)

Metropolis

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου και μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της Έβδομης Τέχνης. Μια πολιτική αλληγορία για την καταπίεση της εργατικής τάξης έναντι του κεφαλαίου, αλλά και της πενίας οραμάτων και ιδεών, καθώς η ανθρώπινη πρόοδος περιορίζεται στον τομέα της τεχνολογίας και της κερδοσκοπίας. Παρόλα τα αρχέτυπα που χρησιμοποιεί ως σημεία αναφοράς, ο Fritz Lang και η τότε σύζυγος του, Thea von Harbou, με την οποία συνυπογράφει το σενάριο, εισήγαγαν νέες τεχνικές στον κινηματογράφο, αρχιτεκτονικές αντιλήψεις και φουτουριστικές ιδέες που έβρισκαν την εφαρμογή τους σε εκπληκτικά κοστούμια και υποβλητικά φώτα, που μόνο ένα διαμάντι του φαντασιακού σινεμά θα μπορούσε να προσφέρει.

Σκηνοθεσία: Fritz Lang (1927) 90′
Μουσική: Γιώργος Κατσάνος (πιάνο, organ theatre, theremin, electronics)

Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 – ΜΕΤΡΟ Βικτώρια, τηλ.: 210 8215469)

ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ:

ΚΥΡΙΑΚΗ: 21:00 – 22:15, ΔΕΥΤΕΡΑ: 21:00 – 22:15

EIΣΙΤΗΡΙΑ:

Ημερήσιο στα 10 ευρώ / 8 ευρώ φοιτ. εκπαιδ. άνω των 65
Διημέρου στα 16 ευρώ / 12 ευρώ φοιτ. εκπ. άνω των 65
Για μια προβολή στα 8 ευρώ / 6 ευρώ φοιτ. εκπ. άνω των 65

Με την υποστήριξη του FREE CINEMA.