FreeCinema

Follow us

Η CIC (Cinema International Corporation) δημιουργήθηκε στις αρχές του 1970 από τα studios της Paramount και της Universal, με σκοπό τη διαχείριση των κινηματογραφικών του τίτλων στις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών αγορές. Για την Ευρώπη τα κεντρικά της εταιρείας ήταν πάντοτε το Λονδίνο, στο οποίο «λογοδοτούσε» το κάθε local παράρτημα. Ένα τέτοιο γραφείο άνοιξε και στην Ελλάδα, διατηρώντας τη φήμη ενός από τα μακροβιότερα (ασχέτως της επερχόμενης μετονομασίας του) στα χρονικά της εγχώριας κινηματογραφικής διανομής, συγκαταλέγοντας σχεδόν πάντα στον κατάλογό του και επανεκδόσεις παλαιότερων επιτυχιών οι οποίες προγραμματίζονταν σχεδόν αποκλειστικά (!) κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι το κλασικό σινεμά δεν ανήκε μονάχα στις επαναλήψεις του καλοκαιριού.

Από το 1973, στο δυναμικό της CIC προστέθηκε και η Metro-Goldwyn-Mayer, η οποία το 1981 εξαγοράζει τη United Artists, υποχρεώνοντας το όλο σχήμα σε αναμόρφωση. Έτσι, δημιουργείται η UIP (United International Pictures), η οποία δρούσε στην Ελλάδα… μέχρι χθες! MGM δεν υπήρχε εδώ και κάμποσα χρόνια, η Paramount έδωσε «διαζύγιο» κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, με την εταιρεία ODEON να αποκτά τα δικαιώματα των ταινιών της και να διανέμει ως «ποδαρικό» το «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» από τις 30 Αυγούστου, άρα ο κύκλος της UIP φαινόταν πως κλείνει στα μέρη μας, με τη Universal να δείχνει κάπως «ορφανή» και… με πλείστους «μνηστήρες» να τη γυροφέρνουν τους τελευταίους μήνες.

«Τέλος εποχής», είναι η ατάκα που ακούγεται σε ολόκληρη την αγορά εδώ και λίγες μέρες, αλλά ταυτόχρονα και το ξεκίνημα μιας νέας εταιρείας, της Tulip Entertainment, η οποία ντεμπουτάρει σήμερα με την «Παρείσφρηση» του Σπάικ Λι στις κινηματογραφικές αίθουσες… χωρίς multiplex (άλλοι πόλεμοι από εκεί, αν και déjà vu φάση, εδώ που τα λέμε). Οι τίτλοι της Universal, λοιπόν, θα δουλεύονται από την Tulip, η οποία αποτελείται από μέρος του δυναμικού της πρώην UIP Greece, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμη αν η καινούργια εταιρεία θα μπορεί, πλέον, να προσθέσει και ανεξάρτητους τίτλους ταινιών στον κατάλογό της.

Το γεγονός προφανώς και αλλάζει το τοπίο της κινηματογραφικής αγοράς, θυμίζοντας λίγο την περίπτωση της «μετακόμισης» της Warner Bros. από τη Village στα χέρια της (πρωτοεμφανιζόμενης στη διανομή) Tanweer, τον Γενάρη του 2015 (στις αίθουσες με το «Πεπρωμένο της Τζούνιπερ», στις 5 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς). Γενικά, δεν προβλέπονται εντελώς καινούργια σχήματα για το σύντομο μέλλον, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως τα studios της παρούσης κατάστασης θα παραμείνουν στα ίδια χέρια για… έτη πολλά. Η κατάσταση των ταμείων στη χώρα μας και χρέη από δάνεια που κουβαλάνε κάποιες εταιρείες στο σβέρκο τους, συνθέτουν ένα κλίμα επερχόμενων ανακατατάξεων που θεωρώ ότι θα μας ξαφνιάσουν έντονα στη διετία (τουλάχιστον) που ακολουθεί. Για την ώρα, αντίο «Αμερικάνοι». Θα θυμόμαστε πάντοτε το πάλαι ποτέ «αστεράτο» πλαίσιο που είχαν τα «χαρτονάκια» και οι διαφημιστικές σας καταχωρήσεις, από εποχής CIC.

TAGS: , ,