FreeCinema

Follow us

«The Walking Dead». Still.


Σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 04:30 τα ξημερώματα, ταυτόχρονα με την Αμερική, και σε επανάληψη στις 22:40 το βράδυ, έκανε / κάνει πρεμιέρα και στην Ελλάδα ο πολυαναμενόμενος, πολυσυζητημένος και συνταρακτικά υποσχόμενος 7ος κύκλος του «The Walking Dead». Στο FOX, κλασικά. Το FREE CINEMA βάζει όσα ξέρουμε λίγο πριν ή λίγο μετά (για τους γενναίους ξενύχτηδες) το αμετάκλητο σοκ του πρώτου επεισοδίου και… μονολογεί: «Be afraid. Be very afraid»!

Το 7 είναι μαγικός αριθμός για την αμερικάνικη συνδρομητική τηλεόραση. Οι 7 κύκλοι ως «ηλικία» ολοκλήρωσης μιας σειράς φαντάζουν ως το ιδανικό αποκαλούμενο «γυάλινο ταβάνι». Καθώς οι τηλεθεάσεις δεν αποτελούν το μοναδικό κριτήριο για τη διάρκεια ζωής ενός τηλεοπτικού δράματος, δημιουργοί και κανάλια προτιμούν να βάζουν τελεία την κατάλληλη στιγμή – όταν τα πονήματά τους χτυπούν ακόμα υψηλές ποιοτικές νότες. Ακόμα κι έτσι, ελάχιστα από τα ανεκτίμητα έργα συνδρομητικής τηλεοπτικής τέχνης κλείνουν τα 7. Ενδεικτικά, από τα πιο πρόσφατα, το «Sons of Anarchy» τα έφτασε, ενώ το «Justified» τερμάτισε στα 6, το «Breaking Bad» στα 5, το «Penny Dreadful» στα 3, το «Black Sails» θα ολοκληρώσει στα 4 και το «The Americans» στα 5.

The Walking Dead - S7 2

Και μπορεί το «Game of Thrones» να ανακοίνωσε πρώτο ότι θα τελειώσει σε έναν όγδοο κύκλο (μειώνοντας, όμως, τα επεισόδια σε 7 και 6, στην 7η και 8η σεζόν αντίστοιχα), αλλά το «The Walking Dead», αφού έχει προηγουμένως σπάσει όποιο τηλεοπτικό ρεκόρ υπήρχε και δεν υπήρχε, και ήδη ανανεωθεί για 8ο, κανονικού αριθμού επεισοδίων και όχι απαραίτητα τελευταίο κύκλο, είναι αυτό που πιθανότατα θα σπάσει ουσιαστικά αυτό το «γυάλινο ταβάνι». Για πολλούς λόγους. Επειδή έχει πολύ ακόμα υλικό να καλύψει από το ομώνυμο πρωτότυπο comic από το οποίο αντλεί, ευφάνταστα και τολμηρά, έμπνευση. Επειδή ουδείς από τους δημιουργούς του, μπροστά και πίσω από την κάμερα, δεν φαίνεται να σκέφτεται καν το ενδεχόμενο του τέλους στο άμεσο μέλλον. Και επειδή έχει αποδείξει στο παρελθόν (μετά τον φόνο του Σέιν, τον θάνατο της Λόρι και το αιματοκύλισμα της φυλακής, για παράδειγμα) πως ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει γόνιμος επαναπροσδιορισμός και διεγερτική επανεκκίνηση.

The Walking Dead - S7 1

Ωστόσο, πολλά για την τύχη αυτής της έτσι κι αλλιώς ήδη ιστορικής σειράς – φαινομένου θα κριθούν στο über-hyped πρώτο επεισόδιο του κύκλου 7. Το οποίο αφενός καλείται να δώσει νέα πνοή στις τηλεθεάσεις, που στον προηγούμενο κύκλο όχι μόνο πάτησαν για πρώτη φορά φρένο, αλλά παρουσίασαν και σημάδια, συγκρατημένης ακόμα, κάμψης. Και αφετέρου να ξανακερδίσει τον ενθουσιασμό και την πίστη ουκ ολίγων ορκισμένων fans, που μετά το φινάλε της 6ης σεζόν άρχισαν να γκρινιάζουν για πρώτη φορά εντόνως και σοβαρά.

Τα περισσότερα παράπονά τους τα εντόπισαν εύστοχα και ξεκαρδιστικά (δεν θα σου μείνει… άντερο) οι τύποι των Honest Trailers στο σχετικό video που ετοίμασαν για τους κύκλους 4 – 6 του «The Walking Dead». Το σημαντικότερο, όμως, αφορούσε (και αφορά) το cliffhanger finale, που τους άφησε να αναρωτιούνται βασανιστικά για το ποιον τελικά θα σκοτώσει ο περιβόητος Νίγκαν (του επιβλητικού Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, που πολύ σύντομα φοβάμαι πως μόνο η Σταυριανίδου θα βρίσκει ακόμα ελκυστικό!) με τη Λουσίλ, το θανατηφόρο ρόπαλό του. Θεωρούν ότι ήταν ένας φτηνός, εύκολος και κοινότοπος τρόπος να κρατηθούν σε εγρήγορση. Και φοβούνται, δικαίως, ότι το πρώτο επεισόδιο του 7ου κύκλου, είτε απλά δεν θα καταφέρει να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών που δημιούργησε όλο το – συνεπεία τού εν λόγω cliffhanger – υπερβολικό hype, είτε, εξαιτίας ακριβώς της προσπάθειάς του να σταθεί αντάξιο στο hype, να προκύψει τελικά τόσο αβάσταχτα βάρβαρο, σκληρό και ψυχοπλακωτικό, ώστε να προκαλέσει αποστροφή και να σημάνει μια μεγάλη, ενδεχομένως ανυπέρβλητη αποτυχία και δη την αρχή ενός πρόωρου, μη ικανοποιητικού τέλους για τη σειρά.

The Walking Dead - S7 3

Παραδόξως, αν και το διαδίκτυο, τα social media γενικά και το YouTube ειδικά βρίθουν θεωριών, αναλύσεων και, υποτίθεται, αποκαλυπτικών videos που διέρρευσαν, ουδείς γνωρίζει ακόμα με σιγουριά ποιος, ποια ή πόσοι θα μας αφήσουν χρόνους. Κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρώτη, ευοίωνη επιτυχία για τους δημιουργούς Νικοτέρο, Κέρκμαν, Γκιμπλ & Χερντ. Δείγμα του ότι ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι όλα τα άλλα δυσοίωνα που γνωρίζουμε με σιγουριά για τον 7ο κύκλο θα βρουν κάποια στιγμή, κατάλληλη και λυτρωτική, το φως στην άκρη του τούνελ. Ποια είναι τα δυσοίωνα;

1. Αν και αξίζει την αναμονή, η αρχή του πρώτου επεισοδίου, σύμφωνα με πολλαπλά μέλη του καστ, είναι σκληρή, φρικτή και… λεπτομερώς αιματοβαμμένη.

2. Ο τίτλος του επεισοδίου «The Day Will Come When You Won’t Be» ήταν η απάντηση του Δρος Τζένερ (Νόα Έμεριχ) στον Ρικ (Άντριου Λίνκολν), όταν ο τελευταίος δήλωσε «I am grateful» που τους άφησε να φύγουν, πριν αυτοκτονήσει ανατινάζοντας το Kέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, στον 1ο κύκλο.

3. Σε δημοσκόπηση του διαδικτυακού περιοδικού TVLine, το κοινό, σε ποσοστό 21,59%, προτιμά (γιατί αντέχει περισσότερο) να δει τον Έιμπραχαμ ως θύμα της Λουσίλ. Παραδόξως, ο Ντάριλ δεν είναι τελευταίος στη σειρά προτίμησης, αλλά με ποσοστό 6,11% βρίσκεται πιο ψηλά από – κατά σειρά – τη Μάγκι, τη Σάσα, τη Μισόν και τον Ρικ.

4. Ο Κέρκμαν έχει δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς πως στο πρώτο επεισόδιο σκοτώνονται περισσότεροι από ένας αγαπημένος χαρακτήρας. Επιμένει, όμως, πως και η αγωνία και το ψυχοπλάκωμα αξίζουν τον κόπο και έχουν νόημα, τελικά. Γιατί, λέει, επιχειρούν έναν γενναίο και ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό της σειράς, που πλέον λίγο θα μοιάζει με ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Εξάλλου, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη που εξέδωσε το AMC, το γενικό θέμα του 7ου κύκλου (ιδιαίτερα του δεύτερου μισού του) είναι τα νέα ξεκινήματα «σε έναν πολύ μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο κόσμο».

Επειδή σε αυτά, τα πιο ελπιδοφόρα θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά προς το παρόν αργούν (τα 8 τελευταία επεισόδια της νέας σεζόν θα αρχίσουν να προβάλλονται τον Φλεβάρη του 2017), προετοιμάσου. Θα πονέσεις.

Το «The Walking Dead» επιστρέφει αποκλειστικά στο FOX με την πρεμιέρα του 7ου κύκλου, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 22:40, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την Αμερική. Το κανάλι FOX προβάλλεται στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης. Τα νέα επεισόδια της σειράς και box sets από όλους τους προηγούμενους κύκλους θα είναι διαθέσιμα και on-demand μέσω FOX Play.

TWD7