FreeCinema

Follow us

«AQUARIUS»: BETTER STICK WITH «THE X-FILES», MAULDER…


Πάρα πολλά τα ανοίγματα νέων σειρών, αλλά και πολλών παλαιότερων, αυτό το summer season που μόλις σήκωσε αυλαία. Το «Aquarius» με τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι πήρε δημοσιότητα εδώ και αρκετόν καιρό, και εξαιτίας τού πρωταγωνιστή του και επειδή η υπόθεσή του ξετυλίγεται μέσα στα 60’s – και μάλιστα βάζει στον πυρήνα του μια εμβληματική μορφή του παγκόσμιου εγκλήματος, τον Τσαρλς Μάνσον.

Το ΝBC είναι το πρώτο δημόσιο δίκτυο που πειραματίζεται στη μονομιάς διανομή του προϊόντος του, πάνω στο πατρόν που έκοψε το Netflix, με ουραγούς πολλά άλλα ιδιωτικά δίκτυα. Η διανομή (που έγινε στις 28 Μαΐου) θα διαρκέσει για έναν μήνα και στη συνέχεια, προφανώς, θα προβληθεί εντός προγράμματος, για να συναγάγουν τα τηλεαφεντικά τα πορίσματά τους για το εγχείρημα. Το «Aquarius» είναι μια από τις σχεδόν 40 νέες και παλιές πρεμιέρες (ίλιγγος), σε μια σεζόν που φέρνει λίγο πάνω-κάτω κάποια πράματα: το αγαπημένο μας «Leftovers» πάει για φθινόπωρο, το «Masters of Sex» έρχεται νωρίτερα, μες στο καλοκαίρι, το «Ray Donovan» πηγαίνει Ιούλιο ενώ θα έπρεπε να έχει αρχίσει, κι έρχεται μπροστά το καλοκαίρι το «Hell on Wheels» που ο πέμπτος κύκλος του θα σπάσει σε δυο μέρη με λίγα επεισόδια.

Aquarius 4

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σας προτείνουμε νέα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψιν, και στο προκείμενο τώρα, μεταφερόμαστε στα 1967 στην Καλιφόρνια. Λουλούδια και hippies και ελεύθερο σεξ εν μεγαλείω. Ο ντετέκτιβ Σαμ Χόντιακ καλείται από ρεπουμπλικάνο μεγαλοδικηγόρο και τη γυναίκα του (college sweetheart) να αναλάβει την υπόθεση ανεύρεσης της 16χρονης κόρης τους, Έμμα (η Έμμα Ντιμόντ είναι σαν άγγελος), που το έσκασε από το σπίτι. Στρατολογώντας έναν νεαρότερο και πιο μπασμένο στους κύκλους των hippies μπάτσο, τον Μπράιαν Σάφι (Γκρέι Ντέιμον, η ιδέα μου είναι ότι είναι φτυστός ο Γουίλιαμ ΜακΝαμάρα;), ανακαλύπτει ότι το κορίτσι μένει σε ένα κοινόβιο ακολουθώντας έναν τύπο ονόματι Τσαρλς Μάνσον (Γκέθιν Άντονι – παίζει στο «GoT», μαθαίνω). Με όνειρο να γίνει rock star, ο τύπος αυτός πιστεύεται ως θρησκεία από νεαρούς άνδρες και γυναίκες, που κάνουν ό,τι τους βάζει να κάνουν: κλοπές, περίεργες αποστολές και δούναι λαβείν, όλα αναντίρρητα.

Aquarius 1

Spoilers πολλά δεν έχουμε στα τρία επεισόδια που παρακολουθήσαμε, αλλά δεν υπάρχουν και πολλά «μαρτυριάρικα» νέα γύρω από μια ιστορία με έναν εξαιρετικά προβεβλημένο εγκληματία, το απώτατο απονενοημένο του οποίου (στα 1969) είναι το περίφημο μακελειό στο Χόλιγουντ, με ένα εκ των θυμάτων την εγκυμονούσα σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι, την 27χρονη τότε Σάρον Τέιτ. Είναι πάρα πολλά τα ντοκιμαντέρ αλλά και οι τηλεμυθοπλασίες που αναφέρονται στον Τσαρλς Μάνσον και ρίχνοντας μια ματιά στη Wikipedia ανακαλύπτεις ότι έχει βιογραφικό… αρχηγού κράτους με πηγές αναρίθμητες. Οι πρόσφατες φωτογραφίες του, στα 81 του πλέον, δημιουργούν κρυάδες: γέρος με piercing και tattoo παντού, ύφος απαράλλαχτα αχαρακτήριστο. Το άλλο είναι ότι ο ίδιος παρείχε μια πλειάδα από διαφορετικές ιστορίες σε δημοσιογράφους μέσα στα χρόνια, αναφορικά με την παιδική του ηλικία και τα γεγονότα τής εποχής τής κομμούνας, του κοινοβίου που είχε δημιουργήσει, τόσο που στέκεται δύσκολο να ξέρουμε απολύτως σίγουρα τι έγινε ή ποιος είναι. Το βέβαιο είναι ότι ήταν απίστευτα ταλαντούχος στο μανιπουλάρισμα, την ποδηγέτηση του όχλου της κομμούνας του με φοβερή πειστικότητα, χρησιμοποιώντας την πραγματικότητα με όποιον τρόπο ήθελε, όχι πάντα εξυπηρετώντας έναν σκοπό, αλλά προς χάριν ενός διαστροφικού παιχνιδιού. Ο ηθοποιός που παίζει τον Μάνσον στη σειρά είναι πολύ ομορφότερος από εκείνον, έχει κάτι το πολύ soft και είναι μια μάλλον απογοητευτική επιλογή. Εξάλλου, σκηνοθετικά ακολουθεί μια πεπατημένη, που συμπορεύεται με την εικασία πως ο Μάνσον θα ήταν είρων, θα γυάλιζε το μάτι του από διαστροφή και θα είχε μια υποδόρια βιαιότητα. Αυτό αποπειράται να δώσει ο Γκέθιν Άντονι, αλλά ούτε το πετυχαίνει καλά ούτε και πρέπει να πετύχει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι, μα ενέχει τέτοια επιφανειακότητα τούτη η παρουσία και η ερμηνεία, που η σειρά όλη «χάνει το τρένο» του να δώσει έναν Μάνσον, όποιον Μάνσον δεν είχαμε ώς σήμερα από μία μυθοπλασία, που να στέκεται στο ύψος (ή βάθος) του μύθου του. Και είναι κρίμα, γιατί ο μεγάλος κράχτης είναι αυτός.

Aquarius 3

Ωστόσο, να σημειωθεί πώς η σειρά δεν αποτελεί βιογραφία τού Τσαρλς Μάνσον. Με το που πέφτουν οι τίτλοι, υπάρχει ένδειξη ότι κάποια πρόσωπα είναι πραγματικά και κάποια φανταστικά. Ως εκ τούτου, όποια πληροφορία σχετικά με την αλήθεια, θα πρέπει να διασταυρωθεί και να μην αναχθούν όσα βλέπουμε σε τετελεσμένα, γιατί υπάρχει και… πολύ μούσι. Πράγματι, το serial καταπιάνεται με αφορμή την απόδραση του κοριτσιού σε πρώτο πλάνο και την ιστορία τού ντετέκτιβ Ντουκόβνι, ο οποίος ως βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει έναν διαλυμένο γάμο, είναι συντηρητικός και της παλιάς σχολής, και πονάει και το δοντάκι του για την πρώην αγαπημένη. Παράλληλα, έχουμε το στόρι τού παλιού και του νέου μπάτσου, τη σχέση αυτών των δύο, τις έτερες καταβολές και μεθόδους, που άπειρες φορές έχουν γίνει μυθοπλασία. Αλλά είναι και η ζωή στο κοινόβιο, μια απεικόνιση ενδιαφέρουσα και πολύχρωμη, με μόδα που ξέρουμε από φωτογραφίες, σινεμά και τηλεόραση, και που έχει μια εκπληκτική γοητεία για όλους εμάς που δεν τα ζήσαμε όλα αυτά.

Aquarius 5

Η ατραξιόν Μάνσον, λοιπόν, είναι μια αφηγηματική γραμμή ανάμεσα σε διάφορες άλλες που απασχολούν το σενάριο, δίνοντας εν τέλει μια αίσθηση χυμαδιού (τουλάχιστον από όσα έχουμε δει μέχρι τούδε), χάνοντας λίγο τον μπούσουλα για το πού το πάει. Χώρια από το γεγονός ότι, γνωρίζοντας τη διαβόητη κατάληξη του Μάνσον, δεν υπάρχει σασπένς. Ο Ντουκόβνι, όντας η μούρη του εβληματικού Μόλντερ των «X-Files», ποτέ, μα ποτέ πια δεν θα καταφέρει να πιάσει το μέγεθος εκείνου τού ρόλου σε κανένα επίπεδο και αυτή είναι η κατάρα του. Είναι ωραίος όσο είναι ο Ντουκόβνι του «Californication» και όσο οι άλλοι ελάσσονες ρόλοι που έχει παίξει. Είναι ένας ήρωας, πάντως, σε μια ιστορία όπου άλλος είναι προκύπτει (;) να είναι ο ήρωας και που σαν υπόθεση ακούγεται ελκυστική (και βλέπεται πάραυτα). Αλλά αφού σηκωθείς από τον καναπέ, νιώθεις αποπροσανατολισμένος για το τι ακριβώς είδες.

Aquarius 2