FreeCinema

Follow us

«AGENT CARTER»: GIRL, INTERRUPTED.


Απόψε στις 21:30, στο «δικό μας» FOX, ξεκινά το τηλεοπτικό spin-off του κινηματογραφικού, πρώτου, υπέροχα retro «Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America», «Agent Carter». Χαρακτηρισμένο ως limited series και αγαπημένο από κοινό και κριτικούς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, είναι ένα γεγονός 8 μόλις, αλλά… μπουκιά και συχώριο, επεισοδίων. Οπότε, ξέρεις, συντονίσου!

Φαντάσου αυτή την ιδιαίτερη, ξεχωριστή σειρά σαν ένα… boutique hotel, ή ένα gourmet γεύμα: μικρή το δέμας, κι όμως πληθωρική στην – απολαυστική – ουσία. Στην Αμερική (όπου ολοκληρώθηκε πριν από μια εβδομάδα ακριβώς, κινούμενη εξαιρετικά στις σελίδες των κριτικών και συμπαθέστατα στα ratings, τόσο ώστε το ABC να δηλώνει θετικά προδιατεθειμένο για ανανέωσή της) έπαιξε στο midseason διάλειμμα του – παραλίγο αριστουργηματικού στον 2ο κύκλο του – «Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.», την ίδια ώρα και μέρα, και ομοίως (Τρίτη, στις 21:30) θα παίξει και στη χώρα μας (καθώς εδώ, πριν από μια εβδομάδα ακριβώς, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του 2ου κύκλου του «Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.»).

ENVER GJOKAJ, CHAD MICHAEL MURRAY, SHEA WHIGHAM, HAYLEY ATWELL

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, το «Agent Carter» αποτελεί μέρος τού κινηματογραφικού και τηλεοπτικού σύμπαντος / franchise υπερ-ηρώων («Iron Man», «Thor», «Captain America», «Οι Εκδικητές», like duh!) της Marvel και της «μαμάς» Disney, καθώς και το δεύτερο από τα επτά τηλεοπτικά spin-off (στο ελεύθερο, mainstream ABC τα δύο πρώτα, και στο συνδρομητικό, πιο εναλλακτικό και τολμηρό, διαδικτυακό Netflix τα πέντε επόμενα, από τον προσεχή Μάιο) που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Αντίθετα, όμως, με όλους τους «συγγενείς» της στη μικρή οθόνη, αυτή η – μπροστά από την εποχή της ως θηλυκό – πράκτορας ούτε στο εδώ και στο τώρα δρα, ούτε κανονικό αριθμό επεισοδίων διαθέτει για τα δεδομένα των αμερικάνικων, είτε ελεύθερων (όπου η νόρμα είναι 22 – 24 επεισόδια), είτε συνδρομητικών καναλιών (10 – 13). Εξ ου και ο χαρακτηρισμός limited series, που λειτουργεί και κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς παραπέμπει (εύστοχα και δικαίως) στην ιδέα μιας σειράς… συλλεκτικής αξίας.

HAYLEY ATWELL

Υπέροχα retro στην όψη σαν την κινηματογραφική αφετηρία του, το «Agent Carter» διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του 1946, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα γεγονότα τού «Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America», όπου η αγαπημένη του πεσόντα Στιβ Ρότζερς / Captain America, Πέγκι Κάρτερ, πιάνει δουλειά ως πράκτορας στη σούπερ-ντούπερ μυστική υπηρεσία Strategic Scientific Reserve ή πιο απλά, S.S.R. Εκεί, όμως, δεν έχει αποδείξει ακόμα την αξία της και δεν αντιμετωπίζεται ως ίση μεταξύ ίσων, με αποτέλεσμα τα καθήκοντά της να περιορίζονται στο να απαντάει τα τηλέφωνα, να φτιάχνει καφέδες, τσάγια και λοιπά πόσιμα, και να παραγγέλνει τα φαγώσιμα για τα διάφορα γεύματα. Ευτυχώς για το ανήσυχο πνεύμα της και τις εξαιρετικά αναπτυγμένες, καλοδουλεμένες και καλοκουρδισμένες φυσικές και νοητικές ικανότητές της, ο παλιός της γνώριμος Χάουαρντ – πατέρας του Iron Man / Τόνι – Σταρκ (απευθείας εκ της ταινίας ο Ντόμινικ Κούπερ) ζητά την – κρυφή από την υπηρεσία της – βοήθειά της ώστε να ανακαλύψει ποιος κλέβει και χρησιμοποιεί μερικές από τις πιο επικίνδυνες εφευρέσεις του, ενοχοποιώντας τον.

DOMINIC COOPER, HAYLEY ATWELL, JAMES D'ARCY

Η Λονδρέζα Χέιλι Άτγουελ, επίσης απευθείας εκ της ταινίας, επιστρέφει στον ρόλο τής Πέγκι και στη μικρή οθόνη, αποτελώντας δίχως αμφιβολία το μεγαλύτερο ατού αυτής της σειράς. Κανονική, ζουμερή, περίπλοκη γυναίκα και ουχί ανορεξική, φωτογενής μόνο, ατσαλάκωτη «γκόμενα», πείθει, αβίαστα και πέρα από κάθε αμφιβολία, για τη δεινότητά της και στις πολεμικές τέχνες, και στην κατασκοπεία, και στη στρατηγική κατάστρωση σχεδίων, και στον χειρισμό των ανδρών συναδέλφων της, ώστε να τους φέρει με τα νερά της μαλακά, με την αξία της, και στον εύστροφο, ευφυή και ετοιμόλογο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον λόγο και το φλεγματικό χιούμορ στους διαλόγους (ουφ)! Αντάξιοι συνεργοί της στο όλο, συναρπαστικό εγχείρημα – λαχταριστή τροφή και για τα μάτια, και για τη σκέψη, και για το συναίσθημα, πολλοί…

HAYLEY ATWELL

Οι συμπρωταγωνιστές της, με επιφανέστερους τους Σέι Γουίγκαμ («Boardwalk Empire») στον ρόλο του αυστηρού, φαινομενικά μόνο φαλλοκράτη, αλλά αδέκαστου προϊσταμένου της, Ρότζερ Ντούλι, και Τζέιμς Ντ’ Άρσι ως butler για όλες τις δουλειές τού μπαμπά Σταρκ και νεοδιορισθέν… δεξί χέρι της Πέγκι, Έντουιν Τζάρβις. Ο απίθανος, πανέξυπνος και άκρως… διεγερτικός για τους nerdy fans, αριθμός στρατηγικά τοποθετημένων Easter eggs / inside jokes / αναφορών στο σύμπαν της Marvel (από τη συνωνυμία τού butler του μπαμπά, με τον τεχνητής νοημοσύνης βοηθό τού γιου Σταρκ, J.A.R.V.I.S. ή Just A Rather Very Intelligent System, και τη γνωριμία μας με τον πατέρα του κακού επιστήμονα του δεύτερου «Iron Man», Ιβάν Βάνκο / Μίκι Ρουρκ, Άντον, μέχρι τη ρωσική ακαδημία πλύσης εγκεφάλου και μετατροπής νεαρών κοριτσιών σε θανατηφόρες μηχανές, όπου υπονοείται ότι «φοίτησε» πολύ αργότερα και η Black Widow της Σκάρλετ Τζοχάνσον, μεταξύ άλλων). Η άψογη ποιότητα παραγωγής και η με ευλαβική προσοχή στη λεπτομέρεια ανασύσταση κάθε πτυχής τής Αμερικής των 40’s. Η δράση που εξελίσσεται σε τέλεια αρμονία / διάδραση με την ανάπτυξη τόσο των χαρακτήρων (της Πέγκι κυρίως, αλλά όχι μόνο), όσο και του σασπένς της πλοκής, που εξαιτίας του μικρού αριθμού επεισοδίων παίρνει από πολύ νωρίς μπρος και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα στα πέντε τελευταία επεισόδια, τουλάχιστον. Και το… wow (λένε ενθουσιασμένοι οι Αμερικάνοι, επαγγελματίες και μη θεατές) cameo στο φινάλε της 1ης σεζόν. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ της έχω ήδη παραδοθεί αμαχητί!

Η «Agent Carter» έρχεται αποκλειστικά στο FOX, κάθε Τρίτη στις 21:30. Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω NOVA, OTE TV, hol και CYTA HELLAS.

AGENTCARTER_05