FreeCinema

Follow us

«YOU’RE THE WORST»: TROLLING IN LOVE.


Δύο επεισόδια έχουν παίξει στο FX από αυτή την πολύ χαριτωμένη κωμωδία και το δίκτυο ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την τύχη της. Τα ratings ήταν μετριότατα, πιάνοντας μόνο το 0,7 της τηλεοπτικής πίτας, ωστόσο οι κριτικές υπήρξαν αρκετά συμπαθητικές, ενώ απέκτησε κοψοχρονιά αρκετούς φίλους και ελπίζουμε το FX να το λάβει υπόψιν.

Θα μπορούσε να είναι πολύ κοινότοπη φάρσα όλο αυτό (με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας να γίνει αυτοπαρωδία), όμως, καταληκτικά, έχει κάτι πολύ πικάντικο κι ατόφιο, αρχής γενομένης από τη θαυμάσια χημεία μεταξύ των δυο 25χρονων πρωταγωνιστών της, της Γκρέτσεν (Άια Κας) και του Τζίμι (Κρις Γκιρ). Ο πιλότος ξεκινά με το γάμο τής πρώην τού Τζίμι, ο οποίος σκασμένος και έτοιμος για εμετό λόγω του αποτροπιαστικού συμβάντος (!), βγάζει φωτογραφίες στα… γεννητικά του όργανα με τις διάφορες μηχανές που έχει μοιράσει το ζευγάρι για να φωτογραφίζουν οι προσκεκλημένοι. Καταλήγει να πετιέται κλοτσηδόν από το πανηγύρι, αφού έχει ξεράσει όλη τη χολή του στη μούρη της νύφης για την «αρχή μιας τεράστιας αποτυχίας». Στην… απ’ έξω γνωρίζει την Γκρέτσεν που έχει κλέψει ένα δώρο και με την οποία ανταλλάσσουν ό,τι πιο κυνικό και λιγότερο ελκυστικό μπορεί να κατέβει στο κεφάλι τους και… καταλήγουν στο κρεβάτι. Προφανώς, τσακωμένοι αμφότεροι με όλο το ανθρώπινο γένος, θα περάσουν μια ολόκληρη τηλεσεζόν μαζί. Και αυτό είναι δεδομένο a priori.

You're the Worst - 1 You're the Worst - 5

Δίχως να παινεύεται ότι πρωτοπορεί (εξού και έχει κάτι ωραία ειλικρινές η σειρά των δέκα 25λεπτων επεισοδίων) και διαθέτοντας χαρακτήρες καρικατούρες, στ’ αλήθεια, το «You’re the Worst» οικοδομεί με απλά, απλούστατα υλικά μια σχέση από την ανάποδη: δεν είναι δυνατό να μη γελάσεις με τον Τζίμι του British descent και accent, που μουρμουρίζει και γκρινιάζει με τα πάντα και τους πάντες, έχοντας κόμπλεξ ανωτερότητας (που γνωρίζουμε ότι είναι παντρεμένο με αυτό της κατωτερότητας), που κάνει κάτι ανόητα κόλπα α λα Mr. Bean μέσα στο βιβλιοπωλείο όπου πουλιέται το βιβλίο του (για να φαίνεται μοσχοπουλημένο) ή που τραβάει μαλακία μπροστά στη μούρη της Γκρέτσεν, στοιχηματίζοντας αν θα τελειώσει ή όχι. Η Γκρέτσεν, που κάνει PR, είναι απ’αυτά τα τυπάκια που δεν προσβάλλονται με του αλλουνού την κακοήθεια ή τον κυνισμό γιατί, φυσικά, δεν πιστεύει τα καλύτερα για τον εαυτό της. Γυρνάει απλώς τον πισινό της στον Τζίμι και κοιμάται, ενώ εκείνος της λέει τα μύρια με επωδό to «no sleep-overs!». Kαι αφού συμφωνούν με καλλιέπειες ευγενώς αγενέστατες, ανταγωνιζόμενοι για το ποιος είναι ο χειρότερος, αποφαίνονται ότι… «since it’s not gonna work, it’s OK to keep seeing each other».

You're the Worst - 2 You're the Worst - 4

Και ξανά στο κρεβάτι. Το οποίο, πρέπει να ομολογήσω, σε αφήνει άφωνο, γιατί είναι πολύ τολμηρό και έχει διάφορες φάσεις (των φυσιολογικών πραγμάτων που όλοι κάνουν στο κρεβάτι, εντάξει) οι οποίες σε πιάνουν εξαπίνης και με το σαγόνι ολίγον στα πατώματα. Πώς χωρέσανε αυτές μέσα σε μια τέτοια ατακαδόρικη κωμωδία, κάνοντάς τη ιδιαίτερα σέξι και προφανώς… rated (αλλά ας όψεται η καλωδιακή), δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κολλάνε άριστα, προσδίδοντας μια «σωματικότητα» στο όλο σκηνικό, που συχνά δεν πετυχαίνεις τηλεοπτικά.

You're the Worst rated1 You're the Worst rated2 You're the Worst rated3

Κατά τα λοιπά, το υπόστρωμα εδράζεται σε μια πολύ τρυφερή ιδέα, αυτή του ότι ακόμη και οι πιο απαίσιοι άνθρωποι, αξίζουν να έχουν ένα ταίρι που να είναι εξίσου απαίσιο και μπορεί να κάνει τους άλλους να νιώθουν απαίσια, όχι όμως το άλλο τους μισό! Καλά θα κάνει ο δημιουργός Στίβεν Φαλκ να μη μας το αναλύσει και να μην αρχίσει να ανάγει αιτιολογίες τού πώς κατέληξαν μαζί αυτά τα δυο troll. Γιατί, εντάξει, troll γίνεσαι για τους προφανείς κοινότοπους λόγους παιδιόθεν, αλλά το τι κάνεις, τελικά, στο δρόμο με αυτό, είναι η glorious πλευρά τού πράγματος. Φαίνεται ότι μάστορας ενός troll είναι ένα άλλο troll και μαζί γίνονται δυο αντι-ήρωες που το γλεντάνε. Κι εμείς τους χαζεύουμε με κάποια αγάπη. Το αξίζουν.

To «You’re the Worst» πρόκειται να εμφανιστεί κι από τα μέρη μας στη νέα τηλεοπτική σεζόν του FOX Life.

You're the Worst - poster