FreeCinema

Follow us

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΥΚΩΝ 2 (2019)

(VOLKI I OVTSY. KHOD SVINEY)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βλαντίμιρ Νικολάεφ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Το χωριό, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά λύκοι με πρόβατα και άλλα μικρά ζώα, απειλείται από μια μακρινή αγέλη λύκων που αδυνατεί να αποδεχθεί την ειρηνική συμβίωση άλλων λύκων με ζώα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το θήραμά τους.

Animation ρωσικής παραγωγής που αποτελεί sequel μιας ταινίας του 2016, στην οποία αγέλη λύκων αποφασίζει να ζήσει ειρηνικά με φυτοφάγα ζώα που υπό άλλες περιστάσεις θα… έτρωγε. Σε τούτη τη συνέχεια, η ειρηνική συνύπαρξη των ζώων απειλείται από μία άλλη, πολεμοχαρή αγέλη λύκων, της οποίας ο αρχηγός αρνείται να αποδεχτεί πως δύο διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου μπορούν να ζήσουν τόσο φιλικά και αρμονικά, κι έτσι αποφασίζει να τους επιτεθεί. Ο καλόκαρδος και φιλειρηνικός νεαρός αρχηγός του χωριού, ο λύκος Γκρέι, υπόσχεται να προστατέψει το έδαφός τους, έχει όμως αμφιβολίες για τις δικές του προσωπικές ηγετικές δυνάμεις, οι οποίες θα δοκιμαστούν μέσα από μια σειρά καταστροφικών αποφάσεων, γκαφατζίδικων περιστάσεων αλλά και προσπάθειες sabotage από ένα «περιθωριακό» μέλος της ανάμεικτης «φυλής» τους.

Από τεχνικής άποψης, η ποιότητα του animation είναι αξιόλογη, με πλούσια, έντονα χρώματα και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες, που έτσι προσελκύουν εύκολα κι επιτυχημένα το οπτικό ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, στα οποία απευθύνεται αποκλειστικά η ταινία. Υπάρχουν στιγμές έντασης και κινδύνου που ενδέχεται να τρομάξουν τις μικρότερες ηλικίες, αλλά έτσι κι αλλιώς το ιδανικό target group που μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία εντοπίζεται στις τάξεις του… Δημοτικού σχολείου. Τα «μηνύματα» είναι αρκετά και προφανή: διαφορετικές ομάδες ανθρώπων (ή, στην εν λόγω κινηματογραφική παραβολή, ζώων) μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά εάν πραγματικά το θέλουν, το ότι κάποιες άλλες «φυλές» είναι διαφορετικές δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα εχθροί μας, αποδεχόμαστε το διαφορετικό εάν έρχεται εν ειρήνη, και λοιπές άλλες αποχρώσεις συντροφικότητας κι αδελφοσύνης, εν συνόλω απαραίτητες (έστω και κάπως αφελώς εξιστορημένες) διδαχές για τις δύσκολες, μισαλλόδοξες εποχές που διαβαίνουμε.

Η ελληνική μεταγλώττιση είναι ψυχαγωγική, περισσότερο στις χιουμοριστικές καταστάσεις. Σαν συνολικό αποτέλεσμα, ναι μεν απέχει πολύ από τα άπιαστα (ποιοτικά και οικονομικά) επίπεδα μιας Pixar ή μιας Aardman, αλλά καταφέρνει να γίνει ένα ευπρεπέστατο παραβολικό παραμύθι της μεγάλης οθόνης για τους μικρούς θεατές.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μόνο αν είσαι ή έχεις παιδί κάτω των 10-11 ετών, στην οποία περίπτωση τα οικογενειακά σας εισιτήρια μάλλον δεν θα πάνε χαμένα, καθώς η ποιότητα της παραγωγής είναι προσεγμένη, οι χαρακτήρες συμπαθείς και η ιστορία και το «ηθικόν δίδαγμα» καλοστημένα (εκτός αν ταυτίζεσαι ιδεολογικά με τους επιτιθέμενους μισαλλόδοξους λύκους, οπότε αυτή η ταινία είναι το μικρότερο των προβλημάτων σου…).


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Γονείς, προσοχή! Παίζει και να είναι καμουφλαρισμένη προπαγάνδα υπέρ του βεγκανισμού.