FreeCinema

Follow us

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΛΕΙΨΗ (2018)

(ROJO)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπενχαμίν Ναϊστάτ
  • ΚΑΣΤ: Νταρίο Γκραντινέτι, Κλάουντιο Μαρτίνες Μπελ, Μάρα Μπεστέλι, Αλφρέντο Κάστρο, Αντρέα Φριγκέριο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Αργεντινή, μέσα δεκαετίας του ’70. Ένας φερέγγυος δικηγόρος και αξιοσέβαστος οικογενειάρχης θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα γαϊτανάκι ψεμάτων και μυστικών, όταν ένας διάσημος ντετέκτιβ αρχίσει να διερευνά την ξαφνική και μυστήρια εξαφάνιση ενός ντόπιου νεαρού.

Σκηνοθετημένη με ένα στυλ κινηματογράφησης που παραπέμπει στο σινεμά των ’70s (τεράστιο ατού εδώ η φωτογραφία του Πέντρο Σοτέρο), η «Κόκκινη Έκλειψη» του Μπενχαμίν Ναϊστάτ είναι ένα δραματοποιημένο πολιτικό θρίλερ που θεματικά φέρνει στο προσκήνιο μία μόνο από τις αναρίθμητες περιπτώσεις εξαφανισμένων που χαρακτήρισαν την εν λόγω δεκαετία στην Αργεντινή, κατά την περίοδο της αιματηρής δικτατορίας του Χόρχε Βιντέλα και του επονομαζόμενου «Βρώμικου Πολέμου» του. Μπλέκοντας τη μυθοπλασία με την Ιστορία (υπό ένα ευρύτερο πρίσμα), ο Ναϊστάτ χρησιμοποιεί ως βασικό υποθεσιακό κορμό μια εξαφάνιση προκειμένου να προσωποποιήσει (για χατίρι του θεατή) τη βιωμένη από τους πολίτες εκείνης της εποχής αγριότητα και την παγιωμένη σιγή ιχθύος μπροστά στο βάναυσο καθεστώς του Βιντέλα, αδυνατώντας εντούτοις να καταστήσει τούτο το φιλμ ιδιαιτέρως ενδιαφέρον για ένα διεθνές κοινό πέραν των ορίων της χώρας του.

Ο Κλάουντιο Μοράν (Γκραντινέτι) είναι ένας ευυπόληπτος δικηγόρος που χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού της τοπικής του κοινότητας. Ένα βράδυ και ενώ βρίσκεται σε ένα εστιατόριο περιμένοντας τη σύζυγό του, ένας νεαρός θα εισβάλει στο μαγαζί και θα απαιτήσει να καθίσει μαζί του λόγω έλλειψης άλλων ελεύθερων τραπεζιών. Η κατάσταση σύντομα θα επιδεινωθεί, με τον νεαρό να μεταφέρεται δια της βίας έξω από το μαγαζί σε κατάσταση αμόκ και τον Μοράν να αναμένει ακόμη την έλευση της αργοπορημένης συζύγου του. Αργότερα, η αποχώρηση του ζευγαριού θα σημαδευτεί από μια απροσδόκητη εξέλιξη, με τον νεαρό να έχει στήσει καρτέρι και τη βραδιά να καταλήγει τραγικά για τον ίδιο. Όταν η εξαφάνισή του κινητοποιήσει την οικογένειά του, η οποία θα προσλάβει τον διάσημο ντετέκτιβ Σινκλέρ (Κάστρο) προκειμένου να δώσει απαντήσεις, ο Μοράν θα βρει τον εαυτό του μπλεγμένο σε έναν κυκεώνα ψεμάτων και σιωπής.

Προσανατολισμένο περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, το φιλμ του Ναϊστάτ είναι ένα βραδυφλεγές δράμα που δεν μετουσιώνεται σε κάτι άλλο, με το αναγκαίο ξέσπασμα των χαρακτήρων να μην έρχεται ποτέ, γεγονός που ενισχύει τον μονότονο ρυθμό της ταινίας από την αρχή μέχρι και το τέλος, σε βαθμό μάλιστα που θα βρεις τον εαυτό σου σε δυσκολία ταύτισης με οποιαδήποτε συνθήκη της – προσωπική ή πολιτική. Είναι κατανοητή η επιλογή του στυλ (ένα «καπνισμένο» κινηματογραφικό δείγμα vintage αισθητικής), δεδομένης της χρονικής τοποθέτησης των πεπραγμένων, εντούτοις στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως η ατμόσφαιρα υπερέχει της δράσης, με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές να λειτουργούν τυπικά συνοδευτικά, σαν μια ομάδα τυχαίων εκφραστών της ισχύουσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Αργεντινή των μέσων του ‘70 και τίποτε άλλο. Η δυσκολία στην ικανοποιητική απόδοση μιας υποτυπώδους υπόθεσης που να μπορεί να εκφράσει τόσο τα κακώς κείμενα της εποχής, όσο και ένα πιο προσωπικό φιλμικό επίπεδο (ένα επίπεδο κινήτρων χαρακτήρα) φαίνεται και από τις μικρές και ολοκληρωτικά αδύναμες υποπλοκές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός άλλου νεαρού ο οποίος εξαφανίζεται κάτω από συνθήκες λιγότερο βαρύνουσας σημασίας και σίγουρα όχι και τόσο μυστήριες.

Πέρα από το άνευρο σενάριο και την έλλειψη δυναμικής σε επίπεδο ερμηνειών, το βασικότερο θέμα της ταινίας παραμένει η εγχώρια αφηγηματική της γραμμή, όπως αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί και ο τίτλος της, με την «Κόκκινη Έκλειψη» να παραπέμπει σημειολογικά τόσο στην «κόκκινη» περίοδο της Αργεντινής με την άνοδο του κομμουνισμού, όσο και στη δράση του αντίπαλου δέους, της ακροδεξιάς «Αντικομουνιστικής Συμμαχίας Αργεντινής» δηλαδή, και του ανελέητου τελικά κυνηγιού της αριστερής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Εθνικής Αναδιοργάνωσης» με επικεφαλής τον πραξικοπηματία Βιντέλα. Μιλάμε για τρελό fun! Άσε που αν δεν είσαι γνώστης του αντικειμένου, λίγα πράγματα θα σου μείνουν από τούτο εδώ το πόνημα του Ναϊστάτ, αφού το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι διαδραματίζει εδώ καίριο ρόλο ώστε να βγάλεις ένα ουσιαστικό νόημα. Επιπλέον, η αίσθηση πως το φιλμ προορίζεται κυρίως για παραγωγή εθνικής κατανάλωσης ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός της ολοκληρωτικής απουσίας μιας κάποιας επεξηγηματικής κάρτας στην αρχή, ως είθισται δηλαδή, για την εδραίωση του εκάστοτε ιστορικού πλαισίου, γεγονός που καθιστά την «Κόκκινη Έκλειψη» ταινία η οποία αφορά ένα αρκετά περιορισμένο κοινό.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν δε θες να περάσεις μιάμιση βαριεστημένη ώρα και αν δεν διαθέτεις κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εν λόγω χώρα και εποχή, τότε επίσης δεν βλέπω κανέναν λόγο για να σου προτείνω την «Κόκκινη Έκλειψη». Καλοκαιράκι, ρε παιδιά, ας δούμε κάτι λιγάκι πιο ανάλαφρο, πιο προσιτό ή, στην τελική, λιγάκι πιο αβανταδόρικο στη σκηνοθετική του απόδοση, φτάνει κάπου με την ταξική κουλτούρα!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.