FreeCinema

Follow us

ΜΑΡΝΙ: ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ (2019)

(MARNIES WELT)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρίστοφ Λάουενσταϊν, Βόλφγκανγκ Λάουενσταϊν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21 / SEVEN FILMS

Μια γάτα που φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη… μυστική πράκτορας του κόσμου θα βρεθεί μπλεγμένη σε μια απρόσμενη περιπέτεια, όταν επιχειρήσει να ξεσκεπάσει μια συμμορία ληστών με τη βοήθεια των νεοαποκτηθέντων φίλων της.

Βασισμένο χαλαρά στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Οι Μουσικοί της Βρέμης» (μόνο σε ό,τι αφορά την πρωταγωνιστική παρέα των ζώων), το «Μάρνι: Μια Τρελή Συμμορία» είναι το μέσης κατανάλωσης animation που έχεις συνηθίσει να βλέπεις στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες και το οποίο βρίσκεται εκεί έξω κυρίως για να εξυπηρετήσει σκοπούς «μπαλώματος» της ελληνικής διανομής (έρχεται και Πάσχα, παιδιά…), κοινώς αν έλειπε από το πρόγραμμα της εβδομάδας κανείς δεν θα νοιαζόταν.

Η Μάρνι είναι μια σπιτόγατα που περνά όλη τη μέρα μπροστά από την τηλεόραση, παρακολουθώντας την αγαπημένη της σειρά με πρωταγωνίστρια μια γάτα ντετέκτιβ. Παρά το γεγονός πως απαγορεύεται να βγαίνει από το σπίτι, η Μάρνι ονειρεύεται και για την ίδια μια καριέρα γεμάτη εξιχνιάσεις μυστηρίων και μπόλικο γατοκυνηγητό στα πέρατα της Γης. Μια μέρα η ευχή της θα πραγματοποιηθεί, όταν κατά λάθος βρεθεί ξαφνικά στον δρόμο, νομίζοντας πως αναλαμβάνει μυστική αποστολή με απώτερο σκοπό τη διαλεύκανση σειράς από ληστείες γειτονικών σπιτιών, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την «εξαφάνιση» μερικών – εκ πρώτης όψεως – αδιάφορων πινάκων. Στην περιπέτεια αυτή θα προστεθούν ένας οξύθυμος σκύλος που ακούει στο όνομα Έλβις, ένας κόκορας που γλύτωσε παρά τρίχα την… κοτόσουπα και μια χαζούλα ζέβρα η οποία δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται. Οι τέσσερίς τους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν την άκρη σε τούτη την περίεργη υπόθεση και να αποδώσουν δικαιοσύνη σαν άλλοι… τηλεοπτικοί super ντετέκτιβ!

Συμπαθητικά… μέτριο animation για τις μικρές ηλικίες, η ταινία των Λάουενσταϊν ξεκινά κάπως περίεργα, συστήνοντας στους θεατές την ηρωίδα γάτα, αλλά με μια αμήχανη ισορροπία μεταξύ ζωικής και ανθρωπόμορφης υπόστασης που ξεκαθαρίζει καλύτερα στη συνέχεια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Μάρνι γνωρίζει τους καινούργιους της φίλους. Υπάρχουν μερικές χιουμοριστικές στιγμές με τις οποίες το πιτσιρίκι σας θα διασκεδάσει, αλλά υπάρχουν και ορισμένες άστοχες επιλογές για παιδική ταινία, όπως για παράδειγμα η καταδίωξη του Έλβις από το πρώην αφεντικό του, που τον κυνηγά διαρκώς με μια καραμπίνα προκειμένου να τον σκοτώσει! Κατά τα άλλα, η υπόθεση εξελίσσεται αναμενόμενα χωρίς ιδιαίτερα ευτράπελα ή κάποια πραγματικά πρωτότυπη σεναριακή σύλληψη, με τα γνωστά κωμικά γκαγκ που περιλαμβάνουν χιούμορ για / με κλανιές, αφελή λογοπαίγνια και «κρύα» αστειάκια ιδανικά για τα μικρότερα παιδάκια, ξέρεις τώρα. Σκηνοθετικά, η «Μάρνι» έχει κάτι από εκείνο το «τηλεοπτικό» animation που η πιτσιρικαρία βλέπει σωρηδόν τα σαββατοκύριακα (ανεξαρτήτως μεγέθους οθόνης) και επιπλέον καμία ιδιαίτερη αφηγηματική γραμμή που να το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια ξώφαλτσα ταινιάκια του είδους. Στο σύνολό του, δηλαδή, ένα ακόμη animation που θα χαθεί στην λήθη. Και πώς να μη χαθεί, από τη στιγμή που ούτε κάποια ιδιαίτερη πλοκή διαθέτει, ούτε και είναι τόσο αστείο (ούτε καν, πραγματικά), τουλάχιστον σε βαθμό ικανό να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών (τους ενήλικες συνοδούς κλάψε τους…).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Η «Μάρνι» μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική καρτουνίστικης ψυχαγωγίας για κάποιους γονείς, εντούτοις, ακόμη κι αν δεν την αναζητήσετε σε κάποια αίθουσα, μικρό το κακό δεδομένου ότι η συμμορία της δεν είναι τελικά και τόσο τρελή όσο υπόσχεται ο τίτλος, περισσότερο βαρετή και δίχως φαντασία θα έλεγα πως τη βρήκα.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.