FreeCinema

Follow us

ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ (2017)

(DREI ZINNEN)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιαν Τσάμπαϊλ
  • ΚΑΣΤ: Αλεξάντερ Φέλινγκ, Άριαν Μοντγκόμερι, Μπερενίς Μπεζό
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21 / SEVEN FILMS

Μια οικογένεια «υπό διαμόρφωση» περνά μερικές μέρες σε ένα εξοχικό ορεινό σπίτι. Οι διακοπές τους, όμως, θα εξελιχθούν σε ένα παιχνίδι εξουσίας και επιβολής.

Η ιστορία σε γενικές γραμμές είναι αυτή της σύντομης περίληψης. Μπορεί διαβάζοντάς τη να περιμένεις εντάσεις, εκρήξεις, φωνές. Είναι ακριβώς το αντίθετο! Όλη η δράση εξελίσσεται πολύ αργά, σε σημείο η διάρκεια της μιάμισης ώρας κάποιες στιγμές να φαίνεται πολύ μεγαλύτερη. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική. Τρία πρόσωπα απομονωμένα σε ένα μικρό σπίτι και στο ανοιχτό βουνίσιο τοπίο θα βγάλουν κάποια στιγμή μια ένταση υπόγεια αλλά ουσιαστική. Και χωρίς να φαντάζεσαι από την αρχή ποιος θα είναι αυτός που ελέγχει το παιχνίδι…

Η Λέα έχει σχέση με τον Άαρον για περίπου δύο χρόνια. Αυτή είναι Γαλλίδα, εκείνος Γερμανός. Εκείνη έχει έναν γιο, τον Τριστάν, που απέκτησε με τον Βρετανό πρώην άντρα της. Οι τρεις τους είναι μια χαλαρά δεμένη οικογένεια, χωρίς σταθερή βάση, χωρίς ακόμη σταθερή γλώσσα επικοινωνίας. Και οι τρεις μιλάνε, αλλάζοντας από τη μια στιγμή στην άλλη, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Η πρώτη εικόνα που έχουμε γι’ αυτούς είναι σε ένα τυπικό water park, σαν μια οποιαδήποτε οικογένεια. Ο μικρός Τριστάν δεν θα ακολουθήσει στη νεροτσουλήθρα τη μητέρα του και τον αγαπημένο της. Στη συνέχεια, οι τρεις τους θα πάνε σε ένα σπίτι στις «Τρεις Κορυφές», στους Δολομίτες. Ο Τριστάν ψάχνει ομοιότητες ανάμεσα στις τρεις κορυφές και στην οικογένεια. «Η μαμά, ο μπαμπάς και το παιδί». Βγάζει από την τσάντα του ένα κινητό που η μητέρα του δεν γνώριζε ότι έχει ο γιος της (και μιλά συχνά με τον πατέρα του). Αποκαλεί τον Άαρον «μπαμπά». Ηθελημένα ή του ξεφεύγει; Όλα αυτά ενώ ο Άαρον προσπαθεί να γίνει ο ιδανικός πατέρας.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση εξελίσσεται με υπόκωφη οργή. Ο Άαρον θέλει να κάνει παιδί με τη Λέα, το δικό του παιδί, ενώ ο Τριστάν τον σαμποτάρει τρυπώνοντας στο κρεβάτι τους. Μαθαίνει να παίζει όργανο με τον «πατριό» του, αλλά του αφηγείται επινοημένες ιστορίες για ένα τέρας που θα μπορούσε να είναι ο Άαρον. Σε μια εκδρομή του Άαρον με τον Τριστάν στο βουνό θα ξεδιπλωθεί η τελική πράξη, κάπως απροσδόκητα, σαν να αλλάζει ξαφνικά η κατεύθυνση της ταινίας με μια απότομη στροφή.

Τόσο το πρώτο μέρος, αυτό της ανάπτυξης της οικογενειακής ή «οικογενειακής» σχέσης, όσο και το δεύτερο, αυτό που πλησιάζει πολύ κοντά στο θρίλερ επιβίωσης (ή εκδίκησης;), είναι στημένα με ψυχρά εκτελεσμένη οργάνωση. Νομίζω ότι θα ήθελα πολύ να δω πώς θα γύριζε ένα καθαρόαιμο θρίλερ ο Τσάμπαϊλ. Ίσως, όμως, εδώ η αλλαγή κατεύθυνσης να κάνει την ταινία να μοιάζει και με δράμα και με θρίλερ, χωρίς το πρώτο και το δεύτερο μισό να ενώνονται ομαλά. Ευτυχώς ο σκηνοθέτης έχει ένα πολύ καλό καστ στη διάθεσή του, τον Αλεξάντερ Φέλινγκ, με τον οποίο είχε ξαναδουλέψει στο ντεμπούτο του, και τον Άριαν Μοντγκόμερι, που παίζει τον Τριστάν με μια αινιγματική έλλειψη έκφρασης που δεν σε αφήνει να καταλάβεις τι σκέφτεται ή πώς πρόκειται να αντιδράσει στη συνέχεια. Πολύ μικρότερο ρόλο έχει η Μπερενίς Μπεζό, που θα μπορούσε να αναπτύξει το συναισθηματικό μέρος και την εμπλοκή του, αν το σενάριο της έδινε περισσότερο χρόνο και χώρο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν έχει καταιγιστική δράση, ούτε ήρωες που μιλάνε πολύ και φωναχτά. Αντέχεις μια ταινία χαρακτήρων με αργούς ρυθμούς, που απαιτεί και λίγη υπομονή για ν’ ανακαλύψεις πώς εξελίσσεται; Οι «Τρεις Κορυφές» θα έχουν ενδιαφέρον για σένα. Αλλιώς, πολύ απλά… #not!


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.