FreeCinema

Follow us

ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΥΧΗ (2017)

(MADAME)

  • ΕΙΔΟΣ: Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αμάντα Στερ
  • ΚΑΣΤ: Ρόσι ντε Πάλμα, Τόνι Κολέτ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μάικλ Σμάιλι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Ζευγάρι μεγαλοπιασμένων Αμερικανών με οικονομικά προβληματάκια είναι εγκατεστημένο στο Παρίσι για high life. Σε ένα τραπέζι με rich & famous φίλους τοποθετούν και την οικονόμο για να σπάσει η γρουσουζιά των 13 καλεσμένων. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα flirt που δεν θα αρέσει καθόλου στην κυρά του σπιτιού.

Υπάρχει ένα είδος που είναι ακόμη χειρότερο από τις κακές ταινίες! Οι απολύτως αδιάφορες. Εκείνες που βλέπεις και όταν στο τέλος σε ρωτούν τι είδες, το μόνο που μπορείς να πεις είναι… «Τίποτα». Τίποτα ιδιαίτερο από story, τίποτα που να έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, νόημα ή να καταλήγει κάπου. Αν η Αμάντα Στερ προσπάθησε να γυρίσει μια κοινωνική / ταξική σάτιρα, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αδύναμο και αποτελεί χάσιμο χρόνου για τους καλούς ηθοποιούς της – και για εμάς. Το παλιομοδίτικο καταστασιακό δεν ανανεώνεται σε κανένα σημείο και οι χαρακτήρες παραμένουν επίπεδοι και επιφανειακοί.

Η Ανν και ο Μπομπ, Αμερικανοί που επιφανειακά τουλάχιστον τον έχουν τον τρόπο τους, ζουν σε ένα μεγάλο παλιό σπίτι στο Παρίσι. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια οικονομικά προβλήματα, που αναγκάζουν τον Μπομπ να πουλήσει ένα πίνακα του Καραβάτζιο. Μέσα σε ένα κλίμα λίγο κοινωνικό αλλά και λίγο προώθησης συμφερόντων, το ζευγάρι διοργανώνει ένα δείπνο για ομάδα διεθνών φίλων – συνεργατών και ενδεχόμενων αγοραστών. Όταν διαπιστωθεί ότι οι καλεσμένοι έχουν φτάσει τους 13, η Ανν θα βρεθεί σε πανικό θεωρώντας το γρουσουζιά και άρον-άρον θα αναγκάσει την Ισπανίδα οικονόμο Μαρία να ντυθεί «κυρία» και να κάτσει σε μια καρέκλα, με σαφείς οδηγίες να κρατήσει όσο το δυνατόν το στόμα της κλειστό.

Το κρασάκι, όμως, ρέει στο τραπέζι και η γλώσσα της ταπεινής οικονόμου αρχίζει να τρέχει ροδάνι, αφενός φέρνοντας σε απελπισία την Ανν, αφετέρου γοητεύοντας τον Ντέιβιντ, έναν Βρετανό έμπορο έργων τέχνης. Το flirt που αρχίζει στο δείπνο συνεχίζεται και εξελίσσεται, σπάζοντας τα νεύρα της Ανν, που έχει να διαχειριστεί την «πλούσια» ζωή της, μια οικογένεια λίγο χύμα και τη σχέση της με τον Μπομπ η οποία είναι επίσης ρευστή. Άλλωστε και οι δυο τους ξενοκοιτάνε. Εν τω μεταξύ, η Μαρία με την αθωότητα που τη διακρίνει πιστεύει ότι έχει βρει τον έρωτα. Μέχρι να διαψευστούν οι προσδοκίες της.

Αν η ταινία είχε γυριστεί πριν από 30 – 40 χρόνια, ίσως και να μπορούσε να σταθεί ως κομεντί ηθών. Σήμερα, όμως, πλοκή και χαρακτήρες μοιάζουν εντελώς ψεύτικοι και εκτός εποχής. Η Μαρία είναι σαν τις αθώες παραδουλεύτρες απ’ το χωριό των παλιών ελληνικών ταινιών (αν και ακόμη κι εκείνες είχαν μια πονηριά), η Ανν έχει κάτι από Τασσώ Καββαδία (εντελώς χωρίς λόγο) και ο Μπομπ είναι της φιλοσοφίας «αφήστε με ήσυχο». Τι μένει; Το «τίποτα» που λέγαμε στην αρχή. Μόνο η φιλοτιμία των ηθοποιών. Ο αυθορμητισμός της Ρόσι ντε Πάλμα που κάνει ένα χαριτωμένο ζευγάρι με τον Μάικλ Σμάιλι και ο επαγγελματισμός της Τόνι Κολέτ σε έναν ρόλο απολύτως εκτός της γκάμας της. Α, παίζει και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, περιφερόμενος με το ύφος που έχουν οι περισσότεροι ηθοποιοί στις τουριστικές ταινίες ύστερης περιόδου του Γούντι Άλεν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μου βάζεις δύσκολα. Ας πούμε ότι σ’ αρέσει να χαζεύεις τη Ρόσι ντε Πάλμα, που την θεωρούσες πάντα ατραξιόν στις ταινίες του Αλμοδόβαρ. Θα τη χαζέψεις κι εδώ, μείον τις αλλοπρόσαλλες ατάκες. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, σηκώνω τα χέρια ψηλά και αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο ύπαρξης (και εξόδου) αυτής της ταινίας.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.