FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ 2 (2018)

(INCREDIBLES 2)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπραντ Μπερντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 118'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Μετά την επίσημη απαγόρευση της δράσης των υπερηρώων, ο Mr. Incredible και η Elastigirl προσγειώνονται στους ρόλους των νοικοκύρηδων γονιών και αντιμετωπίζουν με πίκρα την κοινή καθημερινότητά τους. Μέχρι τη στιγμή που ένας μυστηριώδης κροίσος προσφέρεται να διορθώσει την κακή τους φήμη και να τους επαναφέρει στο προσκήνιο ως σωτήρες της ανθρωπότητας.

Το 2004, ο Μπραντ Μπερντ απέδειξε πως τα σύνορα μεταξύ ψηφιακού animation και live action ταινίας με πραγματικούς χαρακτήρες αποτελούν παρελθόν. Αν και superheroes (στο σύνολό τους!), τα μέλη της οικογένειας των «Απίθανων» ήταν κανονικοί άνθρωποι και όχι τα τρισχαριτωμένα ζωάκια που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σαν ήρωες παιδικών ταινιών. Δεν είχαν «γεννηθεί» για να γίνουν… merchandising! Είχαν αναγνωρίσιμους κοινωνικούς ρόλους (όταν δεν φορούσαν τις στολές τους…), είχαν συναισθήματα, νευρώσεις, αντιμετώπιζαν κρίσεις και αδιέξοδα… ανθρώπινα. Δεν ήταν το τυπικό «μικιμάους» για ανήλικα! Και ταυτόχρονα είχαν σκηνές δράσης που μπορούσαν να κάνουν τις τζεϊμσμποντικές παραγωγές να βαρέσουν «λουκέτο» δια παντός! Εκείνη η δουλειά δικαίως συνάντησε την καθολική αναγνώριση, και καλλιτεχνικά (Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων) και εισπρακτικά (633.019.734 δολάρια έφτασαν οι εισπράξεις παγκοσμίως).

Ως γνωστόν, η Pixar δεν… ξεζουμίζει τις επιτυχίες της με απανωτά sequels. Κι όταν αυτά φτάνουν μέχρι τον καταναλωτή, η αντίληψη δεν σχετίζεται με «αρπαχτές» ή ένα αποτέλεσμα που θα μοιάζει με προσβολή προς το original. Μερικές φορές, μάλιστα, μπορεί μια συνέχεια να είναι απείρως καλύτερη και από το πρωτότυπο (βλέπε την περίπτωση του franchise του «Toy Story»)! Σε αυτό το πλαίσιο, οι «Απίθανοί 2» δικαιώνουν την προσμονή τόσων ετών και προσφέρουν μια θαυμάσια ψυχαγωγία στους fans της πρώτης ταινίας. Με τη μοναδική διαφορά ότι εδώ απουσιάζει η… έκπληξη της πρώτης γνωριμίας με την οικογένεια των Απίθανων.

Δίχως την κρατική υποστήριξη, ζώντας στο περιθώριο μιας… απλής καθημερινότητας, ο Mr. Incredible και η Elastigirl παριστάνουν τους κανονικούς γονείς που ταυτόχρονα πρέπει να τιθασεύουν και τα φυσικά χαρίσματα (βλέπε υπερδυνάμεις) των παιδιών τους, τα οποία είναι μαθημένα όχι να λύνουν τις σχολικές ασκήσεις μαθηματικών ή να κατανοούν τους κανόνες ενός πρώτου εφηβικού ρομάντζου, αλλά να ζουν μέσα στην εξωφρενική δράση της προστασίας του πλανήτη από τον κάθε παρανοϊκό villain. Και πάνω από όλα αυτά, πλέον, έχουν και ένα μωρό να νταντεύουν! Με extra βαθμό δυσκολίας, αφού ο Τζακ-Τζακ διαθέτει πολλαπλές ικανότητες που οι γονείς του δεν γνωρίζουν ακόμη.

Η βασική πλοκή των «Απίθανων 2» εστιάζει στην περίπτωση δύο αδελφών, γόνων κροίσου που λάτρευε τους υπερήρωες και είχε υπάρξει χορηγός και προστάτης τους για κάμποσα χρόνια. Αυτοί είναι που θα επιχειρήσουν να «επιδιορθώσουν» τη δημόσια εικόνα των παράνομων σήμερα ανθρώπων με τις στολές και τις υπερφυσικές δυνάμεις, επιλέγοντας για «πρεσβευτή» τους την Elastigirl, διότι είναι εκείνη που έχει… κοστίσει λιγότερο στο κράτος! Έτσι, ο Mr. Incredible υποχρεώνεται να μείνει σπίτι και να καταλάβει τι εστί παιδαγωγός, ανακαλύπτοντας πρώτος τις… εφιαλτικές συνέπειες στην απόπειρα φύλαξης και προστασίας ενός μωρού που, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα να κλωνοποιείται (!) ή να περνά σε άλλες διαστάσεις (από τις οποίες επιστρέφει σχεδόν μόνο όταν ο μπαμπάκας το φωνάζει για να πάρει μπισκοτάκι). Εδώ υπάρχει και η πιο ξεκαρδιστική σκηνή του φιλμ, με τον Τζακ-Τζακ να τσακώνεται στον κήπο με ένα κακόμοιρο raccoon που έφτασε μέχρι το σπίτι των Απίθανων σε αναζήτηση τροφής. Ατυχώς, αυτό το όργιο γέλιου δεν επαναλαμβάνεται στην πορεία της ταινίας, η οποία ενώ έχει θαυμάσιο χιούμορ, προτιμά να αναλώνεται σε σκηνές «πρακτορικής» περιπέτειας, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση στη δημοφιλία που έχει αποκτήσει σήμερα το genre των φιλμ με superheroes.

Κατά τα άλλα, είπαμε, η αίσθηση του «το έχω ξαναδεί» στερεί μέρος της απόλαυσης, με το σενάριο να μην διαθέτει ανατροπές αξιόλογες (ένας ενήλικας θα καταλάβει από την αρχή την πλεκτάνη που έχει στηθεί εδώ). Και είναι παράδοξο αυτό, γιατί οι «Απίθανοι 2» μοιάζουν περισσότερο με ταινία που φτιάχτηκε για ένα σαφώς πιο adult κοινό, το οποίο θα ταυτιστεί καλύτερα με τους χαρακτήρες, θα αποκωδικοποιήσει καλύτερα την ένθεση των νέων… «δευτεράντζα» superheroes (καταπληκτική η ειρωνεία εδώ), θα θαυμάσει τον εξαιρετικό retro-φουτουριστικό σχεδιασμό της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και θα βγει χαρούμενος από το σινεμά μουρμουρίζοντας το τραγουδάκι τέλους του Μάικλ Τζιακίνο. Ναι, παραμένουν «Απίθανοι». Αλλά όχι (και) καλύτεροι.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αγάπησες τους «Απίθανους» του 2004; Θα πας να δεις και τη συνέχεια, γιατί αξίζει τον κόπο. Υπερβατικό animation που καταντά να μοιάζει τόσο πολύ με fiction έργο – «καραμπόλα» περιπέτειας πρακτόρων και υπερηρωικού πανηγυριού, το sequel αυτό «μιλάει» καλύτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες θεατών που θα αναζητήσουν… με το τουφέκι τις original version προβολές (ξέρεις, από δεύτερη εβδομάδα… πουθενά!). Για μικρότερα παιδιά, θα λειτουργήσει σαν μια πρώτη γνωριμία με το καταστασιακό σύμπαν του genre, έτσι ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά… καταναλωτών της Marvel. Όσοι δεν έχετε δει το πρώτο φιλμ, θα αναρωτηθείτε «γιατί δεν είναι έτσι και οι live action ταινίες με superheroes;»!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.