FreeCinema

Follow us

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (2018)

(TERMINAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Νουάρ Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βον Στάιν
  • ΚΑΣΤ: Μάργκο Ρόμπι, Σάιμον Πεγκ, Μαξ Άιρονς, Ντέξτερ Φλέτσερ, Μάικ Μάγερς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Ένα σμήνος πληρωμένων δολοφόνων, με κεντρικό πρόσωπο ανάμεσά τους μια γυναίκα με δύο περσόνες, ενεργεί περιμένοντας εντολές σε έναν σταθμό τρένου.

Δεν βοηθάει και πολύ η σύντομη περίληψη, το ξέρω. Έλα που ακόμη και να δεις την ταινία… δεν πρόκειται να βγάλεις καλύτερο και σαφέστερο συμπέρασμα! Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Βον Στάιν έχει βάλει λίγο απ’ όλα μέσα. Το μέσα, είναι το σκηνικό του café ενός σιδηροδρομικού σταθμού και μερικοί ακόμη χώροι, που κραυγάζουν ότι αποτελούν στουντιακές εγκαταστάσεις και το στόλισμά τους με neon δεν αλλάζει ούτε την εικόνα αλλά ούτε και τις εντυπώσεις.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σ’ αυτή την ταινία; Παρακολουθούμε τη Μάργκο Ρόμπι να υποδύεται μια σερβιτόρα στο café. Τη λένε Άννι και σερβίρει έναν καθηγητή, σοβαρά άρρωστο, που σκέφτεται την αυτοκτονία. Λίγο αργότερα, θα τη βρούμε με άλλο όνομα. Τώρα τη λένε Μπόνι και είναι stripper. Είναι επίσης και πληρωμένη δολοφόνος, όπως και δύο άλλοι άνδρες που περιμένουν οδηγίες. Παράλληλα βλέπουμε και έναν επιστάτη του σταθμού, ο οποίος μάλλον δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται.

Όλα αυτά τα συμπεράσματα που δεν βγάζουν και πολύ νόημα, προκύπτουν έπειτα από αρκετή ώρα παρακολούθησης του φιλμ. Ακόμη και τα μόλις 90 λεπτά που διαρκεί η ταινία φαίνονται αφόρητα όταν βλέπεις ανοησίες και εξεζητημένους διαλόγους που μιμούνται παλαιότερα φιλμ νουάρ. Η προσποίηση είναι αυτό που χαρακτηρίζει στο σύνολό του τον «Τερματικό Σταθμό». Από τις ατάκες που ξεστομίζονται μέχρι τα σκηνικά, από τη σκηνοθεσία μέχρι τις ερμηνείες. Θα μπορούσε να έχει και ένα ενδιαφέρον η επιλογή της «στημένης» εκφοράς των διαλόγων ή του ηθελημένα «ψεύτικου» σκηνικού. Μόνο που δεν προσφέρει καμία απολύτως απόλαυση, διότι τούτο το φιλμικό εγχείρημα δεν έχει ίχνος ευφυίας… από κατασκευής του. Προσπαθεί απλώς να αρπάξει κάτι από παρελθούσες παραγωγές του pulp genre, επιχειρώντας να γίνει κάτι μεταξύ ταραντινικού crime story και «Sin City». Αποτυγχάνει παταγωδώς.

Καθώς πλησιάζουμε στο φινάλε, ένας αριθμός ακόμη πιο ανόητων ανατροπών επιτυγχάνει τον απόλυτο εκνευρισμό του θεατή. Το μόνο που διασώζεται – μερικώς – είναι η ίδια η Μάργκο Ρόμπι, όχι επειδή έχει καλύτερο ρόλο ή επειδή μεταφέρει με επιτυχία κάποια ατμόσφαιρα, αλλά επειδή είναι εντυπωσιακή και τραβά πάνω της το βλέμμα. Κατά τα άλλα, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει (ως πρωταγωνίστρια αλλά και παραγωγός!) μετά από έναν ρόλο όπως εκείνον στο «Εγώ, η Τόνια», που δικαίως την έφτασε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θέλεις να δοκιμάσεις τα νεύρα σου; Να κάνεις μια άσκηση διαχείρισης θυμού; Να δοκιμάσεις να βγάλεις νόημα από κάτι που… δεν βγάζει; Συγχαρητήρια, βρήκες τον τρόπο να το κάνεις. Αφιερώνεις 90 λεπτά κινηματογραφικού μαρτυρίου και θα έχεις τις απαντήσεις. Όχι, πάντως, και για όλα τα ερωτήματα που θέτει το σενάριο!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.