FreeCinema

Follow us

ΕΝΑΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΗΡΩΑΣ 2 (2017)

(THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Καλ Μπράνκερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, ο σκίουρος Σἐρλι και οι φίλοι του ζουν ξέγνοιαστα και πλουσιοπάροχα στο εγκαταλελειμμένο μαγαζί ξηρών καρπών που αποκαλούν, πλέον, σπίτι. Η ευτυχία τους, όμως, δεν θα διαρκέσει για πολύ, μιας και μπαίνουν στο μάτι του Δημάρχου της πόλης, που αποφασίζει να καταστρέψει το πάρκο της περιοχής.

Έχουμε που έχουμε μπουχτίσει με τα sequels, τα reboots και τις λοιπές ανέμπνευστες προσπάθειες στο Χόλιγουντ, έρχονται και οι συνέχειες ταινιών κινουμένων σχεδίων που εξαρχής δεν είχαν λόγο ύπαρξης, για να μας αποτελειώσουν! Ο λόγος για το «Ένας Σκίουρος Σούπερ-Ήρωας 2» του Καλ Μπράνκερ, βασισμένο στους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Ελληνοκαναδός Πίτερ Λεπενιότις. Γιατί έλαβε το πράσινο φως το sequel μίας παντελώς uneventful ταινίας, είναι το εύλογο ερώτημα εδώ. Επειδή το πρώτο φιλμ έβγαλε τέσσερις φορές τα λεφτά του στο box-office, είναι η κυνική απάντηση.

Στα περί της ίδιας της ταινίας, βλέπουμε τον ήρωά μας, τον cool σκίουρο Σἐρλι (και πόσα «αστεράκια» δεν θα έδινα αν οι δημιουργοί της είχαν το χιούμορ να χώσουν κάπου την κλασική κωμική ατάκα «…and don’t call me Shirley»!), να περνά ζωή χαρισάμενη στο… αυτοδιαχειριζόμενο πλέον μαγαζί ξηρών καρπών που θυμόμαστε (;) από την ταινία του 2014. Μαζί με την παρέα του, τον Κολλητό, το θηλυκό bulldog Γλύκα και τους υπόλοιπους σκίουρους, επιδίδονται σε ένα ατελείωτο, καθημερινό φαγοπότι στο κατάστημα, πιστεύοντας πως έχουν βρει τη nirvana τους για πάντα. Μοναδική φωνή λογικής, η Άντι, που προσπαθεί να θυμίσει στο είδος της πως πρέπει να επιστρέψουν στα φυσικά τους ένστικτα και το «κυνήγι» στο πάρκο για την εξασφάλιση των πολυπόθητων βελανιδιών. Όταν ο παράδεισος του Σέρλι και των υπολοίπων καταστραφεί δια παντός (σε μια ξεκαρδιστικά πεζή σκηνή – ξεπέτα), η Άντι χαίρεται που επιτέλους θα εισακουστούν (υποχρεωτικά) οι συμβουλές της. Τότε, όμως, είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο μοχθηρός, αδίστακτος Δήμαρχος της πόλης, που έχει σκοπό να καταστρέψει το πάρκο της περιοχής και να χτίσει luna park στη θέση του.

Πόσα λογοπαίγνια σχετικά με ξηρούς καρπούς μπορείς να αντέξεις σε μιάμιση ώρα; Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να δίνεται έξω από κάθε σινεμά που θα προβάλει το φιλμ, μιας και… ήδη από το πρώτο πεντάλεπτο, τα όριά μας δοκιμάζονται στο άκουσμα του «Peanut Colada». Δυστυχώς, πέρα από τα αναμενόμενα προαναφερθέντα αστεία, θα ζήσουμε και το γνωστό μας «χιούμορ τουαλέτας», με εμετούς και διάφορα τέτοια χαριτωμένα (που τόσο αγαπούν οι ανήλικοι θεατές, έτσι;). Το μεγάλο twist εδώ είναι το ότι η ταινία δεν είναι τραγική σε όλα της τα κομμάτια. Το animation της είναι αρκετά θελκτικό, υπάρχει μία (και μοναδική) κορυφαία στιγμή (απόπειρας) τραγουδιού, ενώ σε κάποιες άλλες το slapstick λειτουργεί και θα έδινε το κάτι παραπάνω (αν δεν γινόταν χρήση του εξαντλητικά σε κάθε σκηνή).

Τουλάχιστον, στην αμερικανική μεταγλώττιση (που δεν θα παίξει στα ελληνικά σινεμά…) οι φωνές των Γουίλ Άρνετ, Μπόμπι Καναβάλε και Μάγια Ρούντολφ σώζουν κάτι παραπάνω από τούτη την τραγική κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, όμως, κάθε προσπάθεια αυτού του «Σκίουρου» να ξεφύγει από τη μετριότητα αποβαίνει… άκαρπη (take that, σεναριογράφοι της ταινίας). Α, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει και τρίτο μέρος. Στα όπλα!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν τα παιδιά σας ξετρελάθηκαν με το πρώτο, αν έχουν σκιουράκι για κατοικίδιο ή αν τρελαίνεστε για… ξηροκάρπι, ναι. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα βελανίδια σας και σε άλλη παραλία (δεν μπορώ να σταματήσω).


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.