FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΚΑΪΖΕΡ (2017)

(THE EXCEPTION)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Πολεμικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Λεβό
  • ΚΑΣΤ: Τζάι Κόρτνεϊ, Λίλι Τζέιμς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Τζάνετ ΜακΤιρ, Έντι Μαρσάν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κάιζερ έχει αποσυρθεί σε μια έπαυλη στην Ολλανδία και ένας Γερμανός αξιωματικός καλείται να αναλάβει τη φύλαξή του. Την προσοχή του, όμως, θα τραβήξει μια νεαρή Εβραία υπηρέτρια, ενώ ένας Βρετανός πράκτορας ίσως ετοιμάζεται να δράσει στην περιοχή.

Ας αρχίσουμε από τα καλά. Το «Τελευταίο Φιλί του Κάιζερ» είναι μια καλοφτιαγμένη, καλαίσθητη ταινία, με ένα συνεπές καστ. Μια ρομαντική ιστορία σε πολεμικό περιβάλλον, χωρίς την αγριότητα του μετώπου και λίγο σασπένς για το τι θα απογίνουν οι εραστές. Είναι το είδος της ταινίας που αρέσει στις… μαμάδες μεγαλύτερης ηλικίας ή που θα μπορούσες να δεις στη βραδινή ζώνη της κρατικής τηλεόρασης. Άλλωστε, πρωταγωνίστρια είναι η Λίλι Τζέμις του «Downton Abbey». Πέρα από αυτά τα στοιχεία, όμως, τούτο το «Φιλί» δεν αποτελεί την εξαίρεση στο τι μπορείς να περιμένεις από μια ταινία με τέτοιο θέμα. Αποτελεί ένα «ευγενικά» γυρισμένο δράμα από τον θεατρικό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λεβό, αλλά η ανατροπή στην οποία μπορεί να ελπίζεις… δεν έρχεται ποτέ.

Ο Γερμανός αξιωματικός Στέφαν Μπραντ, έπειτα από μια αποστολή που δεν πήγε καλά, βρίσκεται υποβιβασμένος, μέχρι που του ανατίθεται να πάει στην Ολλανδία προκειμένου να αναλάβει τη φύλαξη του Κάιζερ Γουλιέλμου ΙΙ, ο οποίος ζει αποσυρμένος σε μια έπαυλη από τη στιγμή που έχασε τον θρόνο. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτή η απόφαση. Ο Μπραντ το θεωρεί μη πολεμική αποστολή. Ο Κάιζερ δεν συμπαθεί το καθεστώς του Χίτλερ και προτιμά να περνά την ώρα του κόβοντας ξύλα και ταΐζοντας πάπιες, ενώ η σύζυγός του ονειρεύεται μια θριαμβευτική επιστροφή στο Βερολίνο.

Την προσοχή τού Μπραντ θα τραβήξει από την πρώτη κιόλας στιγμή μια νεαρή υπηρέτρια, η Μίκε, νέα στην υπηρεσία τού Κάιζερ. Η έλξη θα είναι άμεση και μεταξύ τους θα προκύψει μια ερωτική ιστορία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι κοντά στον Κάιζερ ίσως βρίσκεται ένας Βρετανός πράκτορας και το τοπικό τμήμα της Γκεστάπο αναζητά ποιος μπορεί να προσπαθεί να πλησιάσει τον τέως Αυτοκράτορα. Το μυστικό δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί. Η Μίκε ομολογεί στον εραστή της ότι είναι Εβραία, περιμένοντας να δει αν ο Μπραντ είναι όπως οι περισσότεροι Γερμανοί αξιωματικοί, τυφλά αφοσιωμένος στην πατρίδα, ή αν αποτελεί μια εξαίρεση.

Με τα γεγονότα να διαδραματίζονται το 1940, πριν να ξεχυθεί η απόλυτη βαρβαρότητα του ναζιστικού καθεστώτος, η ιστορία ασχολείται με πιο «αθώα» πράγματα. Λίγος έρωτας, λίγη κατασκοπεία, λίγη νοσταλγία για τη χαμένη μοναρχία. Επομένως, τα διλήμματα για τους ήρωες δεν είναι τόσο αβάσταχτα, αφού ο πόλεμος δεν βρίσκεται ακόμη στη φάση της μεγαλύτερής του φρίκης. Μια ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει δίνει ο Χίμλερ, μιλώντας για χημικά πειράματα σε παιδιά, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στον Κάιζερ, ένα από τα αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία που συμπληρώνουν την ιστορία και, τελικά, μάλλον την αποδυναμώνουν.

Από τη μία πλευρά έχουμε μια ρομαντική πλοκή, που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ακόμη και με τον κάπως ξύλινο αξιωματικό που υποδύεται με αντίστοιχη διάθεση ο Τζάι Κόρτνεϊ, και από την άλλη τη φιγούρα του Κάιζερ και της τύχης του με (μια ακόμη) πολύ καλή ερμηνεία από τον Κρίστοφερ Πλάμερ. Αν το ενδιαφέρον της ταινίας έπεφτε ακόμη περισσότερο επάνω του, θα βοηθούσε και την ίδια…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θέλεις να πας τη μαμά σου ένα σινεμά για να κάνεις το καλό παιδί; Πήγαινέ τη στο «Τελευταίο Φιλί του Κάιζερ» και το πιθανότερο είναι ότι θα σου πει «Τι ωραία ταινία!». Έχει και λίγο full frontal για να τη σκανδαλίσει! Κατά τα άλλα, μη σου πω ψέματα, δεν πρόκειται να δεις καμία άλλη… εξαίρεση.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.