FreeCinema

Follow us

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ (2017)

(SICILIAN GHOST STORY)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτσα
  • ΚΑΣΤ: Γιούλια Γεντικόφσκα, Γκαετάνο Φερνάντεζ, Κορίν Μουσαλάρι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: DANAOS FILMS

Ο 13χρονος Τζουζέπε, γιος ανθρώπου με σχέσεις με τη Μαφία, πέφτει θύμα απαγωγής, με τους υπεύθυνους γι’ αυτήν να θέλουν να κρατήσουν το στόμα τού πατέρα του κλειστό. Η μόνη που συνεχίζει να αναζητεί τον Τζουζέπε, αφού περάσει αρκετός χρόνος, είναι η συμμαθήτριά του Λούνα, η οποία είναι ερωτευμένη μαζί του.

Στα «Μυστήρια της Σικελίας» οι Γκρασαντόνια και Πιάτσα, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί ξανά με τη Μαφία (στην προηγούμενη ταινία τους, το «Salvo»), μπλέκουν μια αληθινή ιστορία με τον κόσμο των παραμυθιών και της φαντασίας. Η υπόθεση της απαγωγής του Τζουζέπε είναι αληθινή. Συνέβη το 1993 στη Σικελία, όταν μαφιόζοι απήγαγαν το αγόρι και το κράτησαν αιχμάλωτο για δύο χρόνια, ώστε να πιέσουν τον πατέρα του να μη μιλήσει στις Αρχές για τη δράση των πρώην συνεργατών του. Η μαρτυρική αιχμαλωσία έληξε με τον στραγγαλισμό του παιδιού, το πτώμα του οποίου έλιωσαν σε οξύ. Οι δύο συν-σκηνοθέτες κρατούν τον βασικό κορμό της πραγματικής ιστορίας, αλλά την έχουν εντάξει στο πλαίσιο ενός παραμυθένιου νεανικού love story με ένα φανταστικό πρόσωπο.

Η συμμαθήτρια του Τζουζέπε, η Λούνα, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για το αγόρι. Τον ακολουθεί μετά το σχολείο σε μια βόλτα του στο δάσος. Έχει γράψει γι’ αυτόν ένα ερωτικό γράμμα. Εκείνος την προστατεύει από ένα άγριο σκυλί, την πάει βόλτα με το μηχανάκι του και της δείχνει το άλογό του. Κανονικός ιππότης. Η ρομαντική σκηνή διακόπτεται όταν φτάνει ένα περιπολικό και δύο άνδρες λένε στον Τζουζέπε ότι θα τον πάνε να δει τον πατέρα του. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για πρώην συνεργάτες εκείνου, που οδηγούν το παιδί σε ένα απομονωμένο σπίτι και το κρατούν αλυσοδεμένο.

Πίσω στο χωριό, η Λούνα είναι το μοναδικό πρόσωπο που δείχνει να δίνει σημασία στην απουσία του Τζουζέπε, ακόμη και αρκετές μέρες μετά. Οι Σικελοί, μαθημένοι στον «νόμο της σιωπής», δεν ανακατεύονται και δεν αντιδρούν, ούτε κι όταν η Λούνα κάνει μεγάλη φασαρία και πηγαίνει στο σπίτι του παιδιού ζητώντας εξηγήσεις. Αντίθετα, βρίσκει τον μπελά της από την αυστηρή της μητέρα. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά να κάμψουν το πείσμα της. Προσπαθεί ξανά και ξανά, ενώ ο χρόνος περνά και ο Τζουζέπε εξασθενεί όλο και περισσότερο στο κελί του.

Πέρα από την προσθήκη του χαρακτήρα της Λούνα, που αρχικά ξενίζει κάπως σαν πρόσθετο στοιχείο σε μια αληθινή ιστορία, οι δύο σκηνοθέτες έχουν χρησιμοποιήσει ένα πλήθος αναφορών σε παραμύθια και μύθους, που συνδέουν το πραγματικό με το φανταστικό. Ένα «μαγεμένο» δάσος, ζώα που εμφανίζονται και επηρεάζουν τη δράση, όπως ο άγριος σκύλος και μια κουκουβάγια που έρχεται κατά διαστήματα, η μητέρα της Λούνα με το ντύσιμο και τη συμπεριφορά μιας κακιάς μητριάς (και με μια υπερβολική ερμηνεία). Τα παιδιά, αν και βρίσκονται σε απόσταση, βρίσκουν τον τρόπο να είναι κοντά. Ονειρεύονται το ένα το άλλο και «επικοινωνούν», έστω κι αν είναι μάταιο. Σαν έφηβοι Ρωμαίος και Ιουλιέτα στη φαμίλια της Μαφίας…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τα φανταστικά στοιχεία που οι σκηνοθέτες έχουν προσθέσει στην αληθινή ιστορία ξενίζουν αρχικά, όμως καταφέρνουν να τα εντάξουν σε ένα ρομαντικό δράμα με στοιχεία παραμυθιού. Ο θεατής που δεν έχει άρνηση απέναντι στον κόσμο του φανταστικού, θα «μπει» μέσα στο φιλμ και θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την ιστορία. Αν, από την άλλη, προτιμάς κάτι πιο ρεαλιστικό σε αφήγηση, τα «Μυστήρια της Σικελίας» θα σε κρατήσουν μακριά τους.


MORE REVIEWS

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Ολιγοήμερο ταξίδι εταιρικού bonding σε απομονωμένο hiking retreat αυστραλέζικου εθνικού πάρκου καταλήγει σε θρίλερ, με την εξαφάνιση μιας γυναίκας η οποία (διόλου συμπτωματικά;) λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης για λογαριασμό ομοσπονδιακών πρακτόρων. Υπάρχει χρόνος για να βρεθεί ζωντανή ή μήπως πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο δολοφονίας;

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Στο μεγάλο «πουθενά» του Νέου Μεξικού, κάπου στα ‘80s, η Λου, επιστάτρια ενός βουτηγμένου στην τεστοστερόνη γυμναστηρίου, θα ερωτευθεί την Τζάκι, μια bodybuilder περαστική από τα μέρη εκείνα, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μα ονειρεύεται περισσότερα μούσκουλα και δόξα. Γύρω τους, όμως, συγκεντρώνονται αρκετά… πτώματα και χρέη παλιά κι αλύτρωτα.

ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Όταν έπειτα από έλεγχο αλκοτέστ του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, ο Μαρκ οφείλει να περάσει από μια σειρά ιατρικών και ψυχολογικών σεμιναρίων αξιολόγησης, εάν επιθυμεί να το πάρει ξανά πίσω. Το αληθινό πρόβλημα του Μαρκ, όμως, δεν είναι η προσωρινή απώλεια του διπλώματός του, αλλά η μη συνειδητοποίηση της κατάστασης την οποία βιώνει ως… αλκοολικός.

ΕΓΩ, ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Δύο έφηβα αγόρια ξεκινούν από το Ντακάρ της Σενεγάλης κυνηγώντας το όνειρο της καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιταλία, να εύχεσαι να μην είναι μακρύς ο δρόμος.

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟΠΛΟΙΟ

Η καθημερινότητα στο πλωτό κέντρο φροντίδας πασχόντων από ψυχικές διαταραχές «Adamant», το οποίο βρίσκεται δεμένο σε προβλήτα του Σηκουάνα στο Παρίσι.