FreeCinema

Follow us

ΑΡΔΕΝΝΕΣ (2015)

(D’ARDENNEN)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμπιν Προντ
  • ΚΑΣΤ: Κέβιν Γιάνσενς, Γερούν Πέρσεφαλ, Φέρλε Μπάτενς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ONE FROM THE HEART

Δύο αδέλφια κακοποιοί χωρίζονται όταν μια ληστεία πάει στραβά και ο ένας καταλήγει στη φυλακή. Μερικά χρόνια μετά, ο άλλος έχει ακολουθήσει έναν «καθαρό» δρόμο, προφανώς και όχι το μοναδικό πράγμα το οποίο θα τους φέρει σε σύγκρουση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε σε ταινία την αντιπαράθεση δύο αδελφών. Είναι, άλλωστε, ένα πολύ συνηθισμένο μοτίβο στη μυθοπλασία, από την εποχή του Κάιν και του Άβελ μέχρι… τον Θορ και τον Λόκι. Ο Κένι και ο Ντέιβ, οι ήρωες των «Αρδεννών», δεν έχουν τίποτα θεϊκό επάνω τους. Είναι κακοποιοί και ούτε καν σ’ αυτό δεν είναι σημαντικοί. Σε μια ληστεία, ο ένας τους, ο Κένι, θα συλληφθεί και θα μπει στη φυλακή, ενώ έξω θα μείνουν τόσο η γκόμενά του, Σιλβί, όσο και ο αδελφός του, Ντέιβ. Ο Κένι δεν θα μιλήσει και δεν θα αποκαλύψει την εμπλοκή των άλλων. Το παίρνει πάνω του και μένει μόνος, έγκλειστος για λίγα χρόνια.

Όταν βγει, περιμένει ότι θα επιστρέψει στη ζωή του όπως την άφησε, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ντέιβ έχει «καθαρίσει», δουλεύει σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και δεν θέλει πια να έχει σχέση με το έγκλημα. Το ίδιο και η Σιλβί. Δουλεύει σε ένα club, έχει κόψει ποτά και ναρκωτικά, πάει σε group therapy. Η σημαντικότερη αλλαγή, όμως, είναι ότι οι δυο τους έχουν πλέον σχέση και περιμένουν παιδί, εν αγνοία του Κένι. Η επιστροφή του, λοιπόν, κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα αμήχανη για όλους, ακόμη και για τη μητέρα τους.

Η φυλακή σίγουρα δεν έχει αλλάξει τον Κένι. Φωνακλάς και σαματατζής, θεωρεί τουλάχιστον περίεργη την αλλαγή στη ζωή τού Ντέιβ και σκοπεύει να ζητήσει τα ρέστα από τη Σιλβί που απομακρύνθηκε, χωρίς καν να ξέρει τι έχει μεσολαβήσει. Για ένα διάστημα όλοι συνεχίζουν έτσι, χωρίς να βρίσκουν το θάρρος να του πουν την αλήθεια. Θα εμπλακεί τυχαία και αρκετά ουσιαστικά ένα ακόμη πρόσωπο, ο ιδιοκτήτης του club. Ο Κένι τον θεωρεί ένοχο, υπεύθυνο για τη μεταστροφή της Σιλβί και τον βγάζει απ’ τη μέση. Θα αναγκάσει τον Ντέιβ να τον βοηθήσει να ξεφορτωθούν το πτώμα, πηγαίνοντας στο βουνό το οποίο επισκέπτονταν μικροί, στις Αρδέννες, τόπο της ιστορικής μάχης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, ένας πρώην συγκρατούμενος και ο φίλος του, ένας ηλικιωμένος ημι-trans, θα κάνουν ακόμη πιο παράξενη την όλη υπόθεση και τα πτώματα θ’ αρχίσουν να γίνονται περισσότερα, σε μια εντελώς διαφορετική και καθόλου ένδοξη «μάχη».

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Βέλγο Ρόμπιν Προντ, και αυτό που (κυρίως) καταφέρνει είναι να μεταφέρει πειστικά μια σκοτεινή ατμόσφαιρα στη σχέση μεταξύ των ηρώων. Οι χαρακτήρες του, όμως, μαστίζονται από πολλά σεναριακά κενά. Ο Κένι είναι ένας μονοκόμματος ήρωας, από τον οποίο δεν περιμένεις κάτι περισσότερο από το να βάζει τις φωνές και να κάνει νταηλίκια. Η εξέλιξη της Σιλβί και του Ντέιβ μένει μετέωρη, όπως και το πώς αυτοί οι δύο βρέθηκαν να είναι μαζί (πόσο στερεότυπη «ανατροπή»). Το ίδιο κενό υπάρχει και στο παρελθόν τους. Η μάνα τους εμφανίζεται σαν μια ξαφνική «ένθεση», δίχως να μαθαίνουμε ποτέ πώς και τα δύο της παιδιά βρέθηκαν στο έγκλημα. Στο τελικό μέρος του φιλμ, μερικές εντελώς αδέξιες σκηνές (όπως μια επίθεση… στρουθοκαμήλων!) ακυρώνουν και το δράμα και την προσπάθεια να κορυφωθεί η ιστορία με ένταση.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σαν μια σκοτεινή ιστορία εγκλήματος, οι «Αρδέννες» είναι ΟΚ. Μην αρχίσεις, όμως, να αναλύεις και πολύ τις λεπτομέρειες, γιατί θα ξεπεταχτεί στα καλά καθούμενα καμία… στρουθοκάμηλος και θα αρχίσει να σε ραμφίζει.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.