FreeCinema

Follow us

ΝΑΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (2017)

(GNOME ALONE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Λεπενιότις
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 89'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Η μικρή Κλοέ μετακομίζει με τη μητέρα της σε καινούργια πόλη. Προσπαθεί να εγκλιματιστεί στο νέο της σχολείο και να πιάσει φιλίες με τους συμμαθητές της, όμως, τα παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο νέο της σπίτι δεν βοηθάνε προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκεί, ανακαλύπτει πως οι νάνοι του κήπου της είναι ζωντανά πλάσματα, τα οποία βρίσκονται σε αιώνια μάχη με μυστήρια μοβ τέρατα. Ο κόσμος κινδυνεύει, οπότε η Κλοέ σπεύδει προς βοήθεια.

Το αμέσως προηγούμενο παιδικό animation που βρήκε τον δρόμο του για τις ελληνικές αίθουσες, ήταν οι «Γοριλομπελάδες», μια παραγωγή του 2011 που… έξι χρόνια μετά ανακαλύφθηκε από την ελληνική διανομή (γιατί την «Ταινία LEGO Ninjago», που μεσολάβησε, δεν τη λες και ακριβώς για παιδιά). Τούτο εδώ πηγαίνει στο άλλο άκρο, μιας κι έχει ημερομηνία εξόδου για τις ΗΠΑ τον Μάρτη του 2018, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας την πρώτη στην οποία προβάλλεται (αν έχει προηγηθεί και κάποια άλλη, ζητούμε την κατανόησή σας). Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως η ταχύτητα διανομής μιας ταινίας δεν συναρτάται με την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει. Είτε με καθυστέρηση, είτε γρήγορα, ένα και το αυτό στην προκειμένη περίπτωση.

Το στόρι θα ήθελε να είναι ένας συνδυασμός του σκοτεινού κόσμου του Τιμ Μπέρτον, εφηβικής σχολικής κωμωδίας και περιπέτειας δράσης. Εκεί που τα καταφέρνει καλύτερα είναι στο δεύτερο εξ αυτών, αφού η στερεοτυπική απεικόνιση των εξαρτημένων από το Wi-Fi και το κινητό τους τηλέφωνο μαθητών ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα, λειτουργώντας μάλιστα σχεδόν καυστικά ως προς το γεγονός αυτό. Στα υπόλοιπα δεν μπορούμε να πούμε πως πετυχαίνει κάτι το σπουδαίο, καθώς η εξ ορισμού σουρεάλ υπόθεση οδηγεί σε μια ακαταλαβίστικη (ακόμη και για τους ενήλικες) πλοκή, όπου ταξίδια στον χωροχρόνο μπλέκουν με διακοσμητικούς ομιλούντες νάνους, ενώ πύλες εισόδου ενός άγνωστου στη Γη κόσμου καταλήγουν στο σπίτι της Κλοέ, με κάτι τερατάκια που μοιάζουν λες και οι καραμέλες Μ&Μ’s την έχουν δει Γκρέμλινς (για να έχουν και κάτι να νοσταλγήσουν οι γονείς συνοδοί), αλλά στο κατά πολύ λιγότερο ευφάνταστο, ασφαλώς.

Η προσπάθεια της Κλοέ να πιάσει φιλία με τις τρεις μοδάτες και πιο δημοφιλείς μαθήτριες του σχολείου της, που συστήνονται ως Μπρι-Τι-Τσι από τα αρχικά των ονομάτων τους, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να νιώσει δημοφιλής (σε μια τύπου «Heathers» φάση, που καθόλου δεν θα γίνει κατανοητή ως σημείο αναφοράς από τους μικρούς, προφανώς), κρύβει το ηθικό δίδαγμα πως πάντα πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Τουλάχιστον ως προς την περιγραφή του σχολικού περιβάλλοντος, που μένει σε δεύτερο πλάνο ως πλοκή, οι προθέσεις είναι σαφείς και σχετικά στο πνεύμα της σύγχρονης εποχής. Όσον αφορά το κυρίως στόρι, άβυσσος η ψυχή των έξι σεναριογράφων (αλλά και των οκτάχρονων θεατών, εδώ που τα λέμε…), μιας και το μείγμα επιστημονικής φαντασίας, παραμυθιού, action movie καταστροφής, με ολίγη από θρίλερ και φυσικά κωμωδία, που περιλαμβάνει επιπλέον εμβόλιμα άσματα της δημοφιλούς στον νεαρόκοσμο (της Αμερικής, τουλάχιστον) Becky G, δημιουργεί σοβαρότατο σκεπτικισμό στο τι ακριβώς είδους διασκέδασης πρεσβεύει, αλλά και σε ποιους ακριβώς απευθύνεται. Το δε σχέδιο, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι το πρωτεύον σε μια ταινία animation, δεν μπορούμε να πούμε πως σκίζει ακριβώς με τον πλούτο του μεγαλείου του, μιας και στις σκηνές που διαδραματίζονται εκτός σπιτιού (ειδικά), η φτώχεια της παραγωγής βγάζει μάτι.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εσύ, ο γονιός συνοδός που διαβάζεις αυτές τις γραμμές επειδή το πιτσιρίκι σου σε έχει φάει να το πας να δει το «Νάνος στο Σπίτι», να ξέρεις πως δεν θα περάσεις καλά. Ούτε το μικρό θα ενθουσιαστεί πιστεύω, αλλά το χατίρι του παιδιού δύσκολα μπορεί να χαλάσει. Εκτός εάν το ξεγελάσεις με κατ’ οίκον προβολή του… «Μόνος στο Σπίτι»! Δεν είναι animation, φυσικά, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.